Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va vota sâmbătă în cazul Alin Trăşculescu, iar marţi, plenul Camerei va decide dacă încuviinţează sau nu ridicarea imunităţii deputatului PDL şi arestarea sa, a anunţat, miercuri, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea.
Zgonea a precizat, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei, că s-a decis ca până sâmbătă la prânz Comisia juridică să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu acest caz. El a anunţat, de asemenea, că marţi, la ora 12.00, va avea loc votul în plen.
"În conformitate cu Regulamentul Camerei şi cu Statutul deputaţilor şi senatorilor, avem cel mult cinci zile pentru a judeca în Comisia juridică - trei zile spune Statutul deputaţilor şi senatorilor. Am cerut ca până sâmbătă la prânz Comisia juridică să exprime un punct de vedere cu privire la cererea şi documentele trimise de Ministerul Justiţiei", a spus Zgonea.
El a precizat că va pune la dispoziţia Comisiei juridice toate documentele primite de la Ministerul Justiţiei, precum şi cererea de încuviinţare a arestării preventive.
"Sâmbătă, în momentul în care documentul va veni de la Comisia juridică către Biroul permanent, el va fi trimis cu cererea de arestare către grupul PDL, urmând ca acesta să exprime un punct de vedere în maximum cinci zile. Am decis cu liderul grupului PDL ca votul să fie dat marţi, la ora 12.00, astfel încât să putem convoca toţi parlamentarii pentru această chestiune delicată şi, dacă vreţi, ruşinoasă pentru Parlamentul României", a adăugat Zgonea.
El a precizat că decizia în plenul Camerei se ia cu majoritatea voturilor.
Trăşculescu este cercetat pentru trafic de influenţă. Procurorii susţin că ar fi primit 364.000 de lei mită de la un om de afaceri ca să îl ajute să obţină contracte cu statul. Trăşculescu a fost eliberat după 24 de ore de arest, dar a primit interdicţia de a părăsi ţara.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis marţi preşedintelui Camerei Deputaţilor cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind arestarea preventivă a deputatului PDL Alin Trăşculescu, acuzat de corupţie.
Şeful DNA a cerut, marţi, Ministerului Justiţiei să solicite Parlamentului arestarea deputatului Alin Silviu Trăşculescu, sub acuzaţiile de trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la spălare de bani.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 - noiembrie 2012, inculpatul Alin Trăşculescu, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene PDL Vrancea, ar fi pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunţător în cauză), iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 de euro.
Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Marian Valeriu Calotă, care l-ar fi constrâns prin ameninţare pe denunţător să remită lui Trăşculescu sumele solicitate.
Pentru obţinerea acestor foloase, Trăşculescu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) şi asupra funcţionarilor de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.
Din banii pretinşi, Trăşculescu ar fi primit, prin intermediul lui Calotă, în mai multe tranşe, suma totală de 464.000 lei.
Pe 11 noiembrie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora lui Trăşculescu şi Calotă pe o perioadă de 24 de ore.
Pe 12 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus
arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Marian Valeriu Calotă, iar
Alin Trăşculescu a fost eliberat, întrucât reţinerea acestuia pentru 24 de ore expirase, iar o cerere de ridicare a imunităţii nu a fost formulată.
Democrat-liberalul Alin Trăşculescu a fost demis de la şefia Organizaţiei PDL Vrancea, deputatul nu mai are susţinere politică din partea PDL, dar că acesta rămâne pe listele parlamentare pentru un nou mandat.