Formarea Guvernului este aşteptată cu nerăbdare şi la Bruxelles. Comisia Europeană ar dori la Bucureşti un premier cu mână forte, care ar trebui să imprime Executivului continuarea reformelor în domeniul Justiţiei, dar şi măsuri dure pentru a face faţă crizei economice.
Candidatul ideal pentru funcţia de premier trebuie să aibă solide cunoştinţe economice şi să fie o personalitate puternică, pentru a fi capabil să ia măsuri hotărâte împotriva crizei. Cel puţin acestea sunt aşteptările Comisiei Europene de la Bruxelles.
Potrivit ziariştilor de la Adevărul, misiunea viitorului premier este una ingrată. Presiunile pentru majorările salariale, promise în campania electorală, îi vor face misiunea foarte dificilă. Comisia Europeană crede că îngheţarea salariilor este o măsură obligatorie care trebuie luată de viitorul Executiv.
Fără măsuri dure, susţin experţii europeni, e greu de crezut că deficitul de cont curent se va păstra în limitele convenabile şi se va evita solicitarea de ajutor de la Fondul Monetar Internaţional.
Tot din acest motiv, Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare până la nivelul de 1% din Produsul Intern Brut. În plus, trebuie să continue şi reforma în Justiţie.
Adoptarea măsurilor forte nu-i va aduce şefului viitorului Guvern o popularitate prea mare. De aceea, Bruxelles-ul crede că există un risc foarte mare ca viitorul lider să fie un prim-ministru de sacrificiu.
Antena 3