Antena 3 CNN Politică Comisia Europeană, criticată de un europarlamentar român pentru aprecierea activităţii DNA

Comisia Europeană, criticată de un europarlamentar român pentru aprecierea activităţii DNA

Comisia Europeană, criticată de un europarlamentar român pentru aprecierea activităţii DNA
31 Mar 2010   •   17:37

Obişnuiţi mai curând cu criticile decât cu laudele din partea forurilor europene, europarlamentarii români nu se simt prea bine când o instituţie a statului este elogiată de către oficialii Comisiei Europene. Eurodeputata PNL Ramona Mănescu şi-a manifestat nemulţumirea faţă de aprecierile făcute în raportul de ţară al CE la adresa Direcţiei Naţionale Anticorupţie interpelând forul europeran cerând explicaţii în acest sens. Mănescu a reproşat Bruxelles-ului faptul că permite funcţionarea unei instituţii a cărei lipsă de eficienţă este arhicunoscută la Bucureşti de ani buni şi a cerut reprezentanţilor CE lămuriri în legătură cu aprecierea făcută în raportul de ţară cu privire la activitatea DNA.
Ramona Mănescu a trimis o interpelare Comisiei Europene în care solicită lămuriri cu privire la încurajarea DNA, o instituţie care, în opinia sa, şi-a dovedit ineficienţa ani la rând. Ea susţine că DNA este ineficientă, inutilă şi nu reprezintă altceva decât "un instrument de presiune politică la îndemâna Preşedintelui Basescu". Mănescu nu ezită să citeze concluziile raportului de ţară în cazul României pentru a acuza CE că ?promovează o instituţie abuzivă, de control politic asupra justiţiei".

"Având în vedere faptul că în celelalte state membre prevenirea şi combaterea corupţiei intră în atribuţiunile Parchetului, aş dori să ştiu de ce în cazul României, unde Comisia Europeana doreşte să sprijine reforma în justiţie, nu consideraţi normal ca aceste competenţe să revină, exclusiv, în sarcina Parchetului şi alegeţi să încurajaţi menţinerea unei instituţii care, potrivit chiar şi Raportului Comisiei, şi-a dovedit ineficienţa, în mod constant, în ultimii trei ani. Un exemplu concret în acest sens este chiar faptul că în perioada cuprinsă între 1 iulie şi 31 octombrie, Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a trimis în instanţă 122 de învinuiţi dintre care doar 17 pot fi încadraţi în categoria 'corupţiei la nivel înalt'. Prin urmare, datele prezentate chiar în Raportul Comisiei arată clar faptul că, din punct de vedere al dosarelor soluţionate, rezultatele Departamentului Naţional Anticorupţie sunt neconvingătoare? susţine europarlamentarul Pnl în interpelarea adresată PE.
Ramona Mănescu propune CE să realizeze un bilanţ al activităţii DNA pentru a se constata cât de eficient a fost Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de CE României în momentul aderării.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close