Antena 3 CNN Politică Comisarul european, vicepreşedintele CSAT şi asumarea codurilor, diferende post-electorale în coaliţia PSD-PDL

Comisarul european, vicepreşedintele CSAT şi asumarea codurilor, diferende post-electorale în coaliţia PSD-PDL

4 minute de citit Publicat la 10:27 09 Iun 2009 Modificat la 10:27 09 Iun 2009
Comisarul european, vicepreşedintele CSAT şi asumarea codurilor, diferende post-electorale în coaliţia PSD-PDL
PDL şi PSD îşi dispută numirea comisarului european. PSD reclamă câştigarea scrutinului pentru Parlamentul European, iar democrat-liberalii pasează responsabilitatea numirii comisarului în curtea Cotroceniului pe motiv că Traian Băsescu are responsabilităţi largi în domeniul politicii externe. Un alt diferend îl constituie cererea liderului Mircea Geoană de modificare a protocolului de colaborare cu PDL prin eliminarea prevederii referitoare la ocuparea de către preşedintele Senatului a postului de vicepreşedionte CSAT. Democrat liberalii refuză să dea curs acestei cereri deoarece protocolul se referă la preşedintele Senatului şi nu la Mircea Geoană care a anunţat că se retrage de la lucrările CSAT. Nici asumarea codurilor nu se mai bucură de consens în coaliţia de guvernare.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, marţi, la începutul şedinţei liderilor coaliţiei de guvernare, că raportul CE despre evoluţia Justiţiei din România va fi făcut public în septembrie, el sugerând că în aceste condiţii codurile jurice ar putea trece prin formula parlamentră standard şi nu prin asumare răspunderii guvernamentale. Ponta a ţinut să precizeze că informaţia este confirmată de Comisia Europeană.

Competenţa numirii comisarului european, pasată de PDL Cotroceniului

Cel mai vehement susţinător al câştigării alegerilor de către PDL, secretarul general al democrat-liberalilor, Vasile Blaga a subliniat că PDL este învingătorul alegerilor europene şi că, în consecinţă, PDL doreşte să numească un comisar european.
"Social-democraţii nu sunt primii la alegerile europarlamentare. PDL a câştigat alegerile. Garantat nu au câştigat PSD şi ştiu şi ei asta. Bineînţeles că PDL vrea acest post, a câştigat alegerile", a spus Blaga.
El a subliniat rolul important al preşedintelui statului în numirea unui comisar european, care are atribuţii constituţionale importante în ceea ce priveşte politica externă a României.
"Avem o instituţie extrem de serioasă care trebuie să se exprime în privinţa comisarului: Preşedinţia. Preşedinţia trebuie să se exprime pentru că are responsabilităţi constituţionale foarte seriose în politica externă", a spus Blaga.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a susţinut la rândul său, că PDL nu renunţă la portofoliul de comisar european. "Nu cred că putem să punem un comisar european Ťgarantat Vanghelieť", a spus Berceanu. Întrebat dacă PSD are dreptul moral de a nominaliza comisarul european, pedelistul a răspuns scurt "Nu".

Modificarea protocolului, respinsă de Blaga: "Nu scrie Geoană în acel protocol, ci preşedintele Senatului"

În ceea ce priveşte solicitarea liderului PSD Mircea Geoană de modificare a protocolului de colaborare, Blaga crede că nu este vorba decât de un simplu joc electoral căruia PDL nu-i va da curs.

"A fost jocul lui Geoană în ziua votului. Nu va fi cazul să modificăm protocolul (de funcţionare al coaliţiei, n.r.). Nu scrie Geoană în acel protocol, ci preşedintele Senatului", a spus secretarul general al PDL.

Vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur a arătat, şi el, că nu se pune problema modificării protocolului de funcţionare a coaliţiei. "Nu cred că aşa se pune problema. E un parteneriat încheiat pentru acest mandat, nu se pune problema modificării protocolului şi nu în termenii ăştia discutăm. Geoană era în campanie electorală, a făcut nişte declaraţii, vom vedea", a spus Flutur.


PSD, pe poziţii defensive: "Nu persoana e importantă, ci domeniul"

În cealaltă tabără, social-democraţii au invocat faptul că ei au câştigat alegerile europarlamentare, dar au marşat mai mult pe importanţa portfoliului de comisar ce trebuie dobândit şi mai puţin pe persoana care va ocupa acest post.

"Noi am câştigat alegerile, nu PDL. Nu persoana e importantă, ci domeniul", a afirmat vicepreşedintele PSD Liviu Dragnea.În opinia lui Dragnea, României i-ar trebui un "domeniu important" ca agricultura, relaţii externe sau extindere. Totuşi, Dragnea afirmă că propunerea comisarul european trebuie susţinută de toate partidele pentru a căpăta lgitimitate.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a punctat şi el necesitatea ca România să aibă un comisar. "Dacă suntem serioşi, cred că în primul şi în primul rând trebuie să avem un comisar european bun, adică un portofoliu bun din partea României. Dacă suntem în stare să obţinem un asemenea portofoliu, după vedem şi care-i persoana cea mai bună, nu ştiu neapărat dacă trebuie să aibă carnet de partid de la noi sau de la ei şi important e să se bată pentru noi (...) Dacă avem un comisar ca până acuma pe care nu-l cunoaştem nici noi, mai bine să nu avem", a afirmat, marţi,Ponta, la începutul şedinţei coaliţiei PDL-PSD.

Ponta: Raportul Comisiei Europene pe justiţie ar putea fi amânat pentru septembrie

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentula mai susţinut că este posibil ca raportul Comisiei Europene pe justiţie să fie amânat pentru luna septembrie, informaţia fiind venită de la ministrul Justiţiei, dar afirmă că mai aşteaptă confirmarea din partea CE.

"În mod sigur discutăm şi această problemă (n.r.- data asumării răspunderii Guvernului pe Codul penal şi Codul civil), mai ales că se pare că raportul Comisiei Europene pe justiţie nu va mai fi în iulie, ci în septembrie şi atunci nu mai avem acea dată care să ne strângă atât de tare. (...) Informaţia aceasta pe care ne-a dat-o ministrul justiţiei trebuie să o avem confirmată din partea Comisiei Europene, vizavi de data raportului pe justiţie", a afirmat ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close