Antena 3 CNN Politică Comisarul european reaprinde cursa înarmărilor în coaliţia PSD-PDL

Comisarul european reaprinde cursa înarmărilor în coaliţia PSD-PDL

Comisarul european reaprinde cursa înarmărilor în coaliţia PSD-PDL
17 Mar 2009   •   17:07

PSD doreşte ca viitorul comisarul european să provină din rândurile sale. Numai că liderii PDL ţintesc şi ei acest post în cazul în care competenţele acestuia vor ţine de domeniul energetic sau de cel al dezvoltării durabile. Problema desemnării din partea României a acestui înalt demnitar european riscă să reaprindă tensiunile din coaliţie, mai ales că nu a constituit un subiect de negociere în momentul semnării procotolului de colaborare între cele două partide de guvernământ. Noii comisari vor fi numiţi după alegerile europarlamentare din iunie.
Geoană: Viitorul comisar european ar trebui să fie "un om cu greutate politică" şi...social-democrat
Viitorul comisar european ar trebui să fie "un om cu greutate politică", calificat pentru a obţine un portofoliu important şi...social-democrat, a făcut marţi liderul PSD, Mircea Geoană portretul înalatului demnitar care va reprezenta România în Comisia Europeană.
"Intenţia noastră este ca în cursul vizitei pe care am s-o fac la Bruxelles, cu ocazia reuniunii liderilor socialişti, premergătoare Consiliului European, să avansăm câteva nume cu privire la comisarul european pe care România va trebui să-l trimită după alegerile pentru Parlamentul European. Doamna Kastner susţine pe bună dreptate că un comisar român, pentru a putea să capete un portofoliu pe măsura ponderii şi ambiţiei ţării noastre, trebuie să reprezinte să reprezinte un om cu greutate politică", a declarat Geoană, după o întrevedere avută cu Susanne Kastner, vicepreşedinta Bundestagului.
Geoană a lăsat să se înţeleagă că PSD ţinteşte ocuparea unui portofoliu important, fie pe sectorul economic, fie pentru agricultură sau infrastructură. "Un portofoliu cu incidenţă economică ar fi cel mai interesant pentru noi. Nu pot să nu mă gândesc că o ţară baltică a avut comisariatul pentru energie, care este un portofoliu important, nu pot să nu mă gândesc că Polonia a avut portofoliul dezvoltării regionale, un subiect extrem de interesant, nu pot să nu mă gândesc că agricultura sau infrastructura ar fi chestiuni importante pentru România. Dacă eşti o ţară care este, cel puţin pe hârtie, a şaptea ţară în Europa, eu cred că şi ambiţiile noastre trebuie să fie pe măsură", a mai spus Geoană.
Adrian Severin, unul din numele luate în calcul de Geoană
Surse social-democrate susţin că unul din numele luate în considerare de către Geoană pentru acest post este al europralamentarului Adrian Severin cu care a purtat de altfel câteva discuţii exploratorii pe acestă temă.
Contactat telefonic, Severin ne-a declarat că este prea devreme să se poată vorbi de nume pentru această funcţie. Sigur însă este sprijinul socialiştilor europeni pentru desemnarea unui comisar european din rândurile PSD care să reprezinte România în Comisia Europeană, dintr-o postură care să onoreze statutul ţării noastre.
?Actuala comisie de dreapta, care conduce UE a ratat programul anticriză şi soluţiile pe care le-a promovat, mai ales în domeniul economic, nu au stopat efectele crizei. Noi (socialiştii europeni- n.r) vreme să facem o comisie de stânga care să răspundă eficient noilor realităţi, bazată pe o majoritate parlamentară de stânga? ne -a declarat Severin.
Comisar pe extindere sau pe emigraţie?
Severin a mai arătat că România va trebui să militeze pentru primirea unor competenţe semnificative pentru comisarul său, în conformitate cu statutul, poziţia geografică şi importanţa sa ca ţară membră UE. Un portofoliu pe politicile energetice sau pe dezvoltarea regională ar reprezenta domenii esenţiale care ar servi intereselor României, susţine Severin.
?Între ce dorim şi ce putem obţine cu adevărat este însă cale lungă? a mai atras atenţia Severin.

Nici crearea unui comisar pentru emigraţie sau pe pe probleme etno-culturale nu ar fi neglijat în condiţiile diversităţii etno-culturale europene accentuate şi amplificate în contextul procesului crescând de emigraţie, mai apreciază europarlamentarul social-democrat.
În fine, un alt domeniu care reprezintă un interes particular pentru România, l-ar reprezenta un post de comisar european pentru extindere, de vreme ce principalii candidaţi la intrarea în E se găsesc în Europa de est şi de sud-est.
?Suntem mult mai conectaţi la realităţile acestei zone decât un comisar care ar veni, să zicem, din Finlanda? ne-a mai spus Severin, apreciind că un asemenea obiectiv ar fi ?mai fezabil? pentru România.
Concurenţă cu PDL pe domeniul energetic şi dezvoltării regionale
În ceea ce priveşte poziţia PDL, Severina lăsat să se înţeleagă că chestiunea comisarului european nu a fost încă soluţionată la nivelul coaliţiei de guvernare. ? Eu i-am sugerat la un moment dat domnului Geoană să propună includerea în protocolul de colaborare şi reglementarea poziţiei de comisar european? a mai spus europarlamentarul PSD.
Potrivit unor surse democrat-liberale, Emil Boc ţinteşte numirea de către PDL a comisarului european în situaţia în care atribuţiile acestuia vor fi legate de domeniile de activitate ale ministerelor deţinute de acest partid cum ar fi cel energetic, al infrastructurii sau al dezvoltării regionale.

Liderii PDL nu au însă intenţia de a se grăbi cu negocierile cu PSD pe această temă. Conform procedurilor europene, nominalizarea comisarului se face după alegerile europarlamentare, fiecare ţară membră UE putând să vină cu propriile propuneri. Mai mult, Guvernul României trebuie să negocieze domeniul pe care îşi va nominaliza comisarul european. Drept urmare, PDL mizează pe obţinerea unui rezultat cât mai bun la europarlamentare care să-i permită să negocieze de pe poziţii de forţă, atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi la nivelul Parlamentului European.

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a confirmat pretenţiile partidului său, arătând că atât PSD, cât şi PDL trebuie să-şi pregătească din timp candidaţii pentru postul de comisar european din partea României.
"Nu este nimic rău ca partidele să-şi pregătească din timp candidaţii pentru postul din Comisia Europeană. Este important ca România să aleagă cel mai bun candidat pentru că vorbim de reprezentarea României într-o instituţie foarte importantă. Repet, este foarte bine ca oamenii să fie pregătiţi din timp", a precizat Stolojan,citat de NewsIn.
Stolojan nu a exclus nici posibilitatea ca viitorul comisar să fie o persoană din afara coaliţiei, dată fiind importanţa acestei funcţii, dacă această variantă se va dovedi cea mai bună. "Putem lua şi pe cineva din afara celor două partide. Aici nu este vorba de reprezentarea doar a guvernului, ci a României la Comisia Europeană", a declarat prim-vicele democrat-liberal, pronunţându-se pentru o consultare atât în cadrul coaliţiei, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close