Antena 3 CNN Politică Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a demisionat pentru a prelua mandatul de la Parlamentul European

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a demisionat pentru a prelua mandatul de la Parlamentul European

adina valean
Adina Vălean, fost comisar european pentru transporturi Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iul 2024   •   20:00

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, şi comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, au informat preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, că au decis să demisioneze de la CE, pentru a-şi lua în primire mandatele de la Parlamentul European, unde au fost aleşi, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. 

Demisia Adinei Vălean intră în vigoare în data de 15 iulie, iar cea a lui Virginijus Sinkevicius din 16 iulie. Pentru a asigura continuitatea activităţii Comisiei Europene, preşedintele a decis să atribuie temporar responsabilităţile pentru mediu, oceane şi pescuit vicepreşedintelui executiv Maros Sefcovic, pe lângă portofoliul său actual.

Din acelaşi motiv, preşedintele a decis să atribuie temporar responsabilităţile pentru transporturi comisarului pentru politici climatice, Wopke Hoekstra, de asemenea în plus faţă de portofoliul său actual. Preşedintele a informat de asemenea Parlamentul European şi Consiliul în legătură cu aceste schimbări temporare. 

Cine este Adina Vălean

Adina Vălean a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universității din București și ulterior a obținut un master în integrare europeană și securitate la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București.

Adina Vălean este cunoscută pentru experiența sa în domeniul politicilor europene și angajamentul său pentru dezvoltarea unui sistem de transport european sustenabil și eficient.

Ea a fost numită în funcția de Comisar european pentru transporturi în decembrie 2019, în cadrul Comisiei conduse de Ursula von der Leyen.

Unul dintre obiectivele majore ale mandatului său a fost integrarea sectorului transporturilor în obiectivele Green Deal-ului European, care vizează reducerea emisiilor de carbon și promovarea transporturilor durabile.

De asemenea, Adina Vălean fost implicată în promovarea politicilor privind mobilitatea inteligentă, digitalizarea transporturilor și îmbunătățirea infrastructurii de transport în Europa.

În timpul pandemiei, a coordonat răspunsul sectorului transporturilor, asigurând continuitatea lanțurilor de aprovizionare și susținerea economiei europene.

O nouă ceartă în coaliţie pentru singura poziție de comisar european care revine României

După ce s-au certat pe data alegerilor și s-au invitat reciproc să își susțină candidatul, PSD și PNL se luptă acum pentru postul de comisar european. Există o singură poziție de comisariat care revine României și fiecare partid vrea altceva.

Atributul de a negocia postul pentru România îi revine lui Marcel Ciolacu, premierului României, care de altfel a și început deja discuțiile la nivel european, dar şi în coaliția de guvernare. Guvernul este cel care poartă aceste negocieri, iar premierul Marcel Ciolacu a discutat deja cu Ursula von der Leyen, cea care săptămâna viitoare va primi un vot în plenul Parlamentului European pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene.

Socială-democrații își doresc Comisarul European pe Economie pentru Mihai Tudose, în timp ce liberalii ar vrea Comisarul pentru Vecinătate și Extindere pentru Rareș Bogdan.

Aici nu se înțeleg cei din coaliție și inițial a fost o înțelegere care spunea că partidul care va da candidatul la prezidențial e va ceda celuilalt partid postul de comisar european, însă cum nu s-a ajuns la un candidat comun, a picat inclusiv această înțelegere.

Vom vedea cum vor decurge negocierile în perioada următoare, mai ales cele de la nivel european, pentru că posturile de comisar ar urma să fie definitivate abia la toamnă, undeva în luna octombrie.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close