Antena 3 CNN Politică Coliţia, din nou în impas: PSD şi PDL, în dezacord pe legile educaţiei şi cerinţele FMI

Coliţia, din nou în impas: PSD şi PDL, în dezacord pe legile educaţiei şi cerinţele FMI

3 minute de citit Publicat la 10:23 10 Aug 2009 Modificat la 10:23 10 Aug 2009
Coliţia, din nou în impas: PSD şi PDL, în dezacord pe legile educaţiei şi cerinţele FMI
Partenerii de coaliţie continuă se fie în dezacord pe o serie de probleme importante cu implicaţii sociale şi, mai ales, electorale. Dezbatere publică pe legile educaţiei, nu pentru disponibilizarea a mai bine de 150.000 de funcţionari publici şi aplicarea legii pensiilor prin menţinerea procentului de creştere cu 2%. Acesta este mandatul cu care social-democraţii au venit astăzi la şedinţa coaliţiei după un wekend presărat de unii lideri PDL cu ameninţări de picare a guvernului în cazul în care PSD nu susţine restructurarea şi asumarea răpunderii pe mai multe pachet de legi.
PDL s-a pronunţat deja pentru disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor,, condiţii care nu constituie dealtfel decât cerinţe ale delegaţiei FMI aflate în ţară.


Întâlnirea coaliţiei survine pe fondul anunţului de sâmbătă al premierului Emil Boc, potrivit căruia Executivul îşi va angaja răspunderea pe Legile privind salarizarea bugetarilor, reforma sistemului de pensii şi educaţiei, pentru a testa atât susţinerea parlamentară, cât şi voinţa politică la nivelul coaliţiei în domeniul realizării reformelor.

Reacţia evazivă a PSD la anunţul primului-ministru a stârnit pe unii lideri democrat-liberali. Secretarul general al PDL, Vasile Blaga a ameninţat cu picarea guvernului în septembrie, în cazul în care PSD nu va susţine restructurarea guvernamentală şi asumarea răspunderii pe legile amintite. Ministrul Tranposturilor, Radu Bercceanu a afirmat, în cadrul unei emisiuni televizate că decizia premierului ar trebui să fie literă de lege la nivelul Executivului şi i-a invitat pe miniştrii care nu sunt de acord cu o astfel de hotărâre fie să "înghită", fie să demisioneze.

Reuniţi, duminică seara, în şedinţă informală, social-democraţii au decis ca disponibilizările din aparatul de stat ar trebui să fie ultima variantă de reducere a cheltuielilor bugetare luată în calcul.

În cee ce priveşte pachetul de legi pe educaţie, pesediştii sunt mai interesaţi ca mritle doptării sale să fie contabilizat de ei şi nu de premierul Boc şi PDL. Din această cauză, social-democraţii continuă să suţină necesitatea unei dezbateri publice ca un prim pas, urmat de adoptrea prin procedurile parlamentare obişnuite.
Vicepreşedintele PSD Constantin Niţă a anunţat deja că pachetul pe educaţie va fi prezentat de ministrul Andronescu luni în cadrul BPN. "S-a discutat şi problema legată de asumarea răspunderii Guvernului. Mâine (luni), în şedinţa Biroului Permanent, ministrul Ecaterina Andronescu va prezenta Codul educaţiei, toate normele care au fost gândite de Ministerul Educaţiei, după aceea sigur va intra într-o dezbatere publică. Vom discuta şi acest lucru mâine la şedinţa coaliţiei", a anunţat Niţă duminică seara la finalul şedinţei informale a PSD.
El a adăugat că, dacă PDL insistă pe varianta asumării răspunderii, partidul pe care îl reprezintă consideră această chestiune "ca pe un element de presiune asupra PSD".

Pe ordinea de zi a şedinţei coaliţiei se mai regăseşte şi problema stabilirii standaredelor de cost şi de calitate, împreună cu optimizarea schemelor de angajare la nivelul autorităţilor locale la nivelul administraţiei locale şi centrale. În acest sens, în urmă cu o sptămână au fost invitaţi la discuţii o serie reprezentanţi ai autorităţilor locale.
Restructurarea instituţiilor de stat se va face raportat la standardele de cost, care se vor aplica atât pentru administraţia publică, cât şi pentru domeniile sănătăţii, asistenţei sociale şi învăţământului preuniversitar, a anunţat miercuri premierul Emil Boc. Premierul a arătat că în unele comune cu o populaţie asemănătoare primăriile au fie 7-8 persoane în aparatul propriu, fie 30-40.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Liviu Dragnea, are propriul of. Secretarul general al PSD ar dori să obţină susţinerea membrilor coaliţiei pentru propriul proiect de lege prin care propune alocarea unui anumit procent din PIB pentru proiecte de dezvoltare ale administraţiilor locale.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close