În timp ce în Transilvania comunitatea maghiară a comemorat opera controversatului criminal de război Was Albert, în Ungaria, la Gyula, forţele politice extremiste maghiare, sprijinite de presă, au împiedicat ridicarea statuii mitropolitului Andrei Şaguna, una din măsurile promise pentru etnia română din ţara vecină.
Promisiuni neonorate
Miniştrii români şi cei maghiari s-au întâlnit marţi, la Szeged, în cea de-a patra şedinţă de lucru comună a celor două guverne menită să aprofundeze cooperarea dintre cele două ţări în mai multe domenii de interes. Mai acum un an, la Sibiu, cele două guverne conveneau asupra unui pachet de măsuri privind cooperarea bilaterală în domeniul culturii şi cultelor, prin care guvernul de la Budapesta promitea aplicarea unui registru întreg de măsuri pe care urma să le ia pentru minoritatea românească din Ungaria.
Printre acţiunile promise pentru comunitatea română din Ungaria erau prevăzute: finanţarea, pe baza unor fonduri comune, a lucrărilor de restaurare de la Biserica Ortodoxă Română şi Casa Parohială din Jaca, construirea Centrului Cultural Românesc în localitatea Micherechi, amplasarea statuii mitropolitului Andrei Şaguna la Jula (Gyula), în parcul din faţa Catedralei Ortodoxe Romîne, marcarea itinerarului cultural academic al românilor la Budapesta (Andrei Şaguna, Octavian Goga, Iuliu Maniu, Alexandru Mocioni, Petru Maior, Samuil Micu etc.), alocarea unui spaţiu în clădirea în care a funcţionat Tipografia din Buda, pentru amenajarea unui Muzeu al Şcolii Ardelene, înfiintarea la Jula (Gyula) a unui Muzeu de obiecte religioase şi a unei arhive a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, amplasarea unei copii a statuii Scoala Ardeleană, în zona din jurul Bisericii Galbene din Buda, Budapesta.
Statuia lui Şaguna, ameninţată de extremiştii maghiari
În ajunul celei de-a patra întâlniri bilaterale, guvernul ungar a reuşit performanţa de a nu îndeplini nici punct din această listă, în timp ce guvernul Tăriceanu nu a alocat nici un ban pentru proiectele comune convenite. Mai mult, forţele extremiste maghiare au reuşit să împiedice amplasarea statuii lui Andrei Şaguna, acţiunea fiind amânată pe termen nedetermitat.
Astfel, săptămâna trecută se plănuia depunerea pietrei de temelie a statuii mitropolitului Andrei Saguna, în faţa Catedralei ortodoxe Sf. Nicolae din Jula. Iniţiativa s-a amânat din cauza presiunilor Asociaţiei ?Jobbik?, o grupare de extrema dreaptă şi de avertismentul că la manifestare va participa si Garda Maghiară.
Acţiunea a fost secondată de o campanie de presă maghiară, în care figura mitropolitului român a fost prezentată ca fiind cea a unui înverşunat antimaghiar, în timp ce unii politicieni maghiari nu au ezitat să-l compare cu criminalul de război Wass Albert pentru a motiva opoziţia lor faţă de ridicarea unei astfel de statui. Atitudinea extremiştilor maghiari a fost încurajată şi de poziţia publică a Uniunii Mondiale Maghiare, care a cerut, printr-un comunicat, boicotarea inaugurării statuii înlatului prelat român pe teritoriul Ungariei.
În tot acest timp, autorităţile române nu au schiţat nici o reacţie către omologii lor de la Budapesta. Doar Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a dat publicităţii un comunicat, în care se delimita de toate acuzele extremiştilor maghiari şi argumenta necesitatea realizării unei statui a lui Şaguna la Jula.
Criminal de război, omagiat în Transilvania
În paralel cu acţiunile extremiştilor maghiari, în zona judeţelor Harghita şi Covasna, opera şi memoria lui Wass Albert, condamnat irevocabil pe teritoriul României drept criminal de război, era comemorată de comunitatea maghiară cu fonduri ungare.
În prezent, în Transilvania există şase monumente dedicate lui Was Albert, la care se adaugă o serie de busturi, statui şi plăci comemorative presărate de-a lungul Ungariei. La Sfântu Gheorghe au fost alocate fonduri publice pentru o serie de manifestări culturale dedicate omagierii personalităţii lui Wass Albert. La acest efort şi-a adus contribuţia financiară şi Partidul Civic Maghiar, alături de Centrul de Coordonare Culturală a Republicii Ungare, instituţie cu statut diplomatic rezultată în urma discuţiilor bilaterale dintrte ţara noastră şi Ungaria.
O nouă agendă încărcată
În prezent, cea de-a patra întrunire româno-maghiară îşi propune abordarea mai multor subiecte, printre care dezvoltarea infrastructurii, fluidizarea traficului rutier la frontieră, decontarea serviciilor medicale sau recunoaşterea reciprocă a diplomelor de studii.
Cele două guverne vor lua în discuţie şi un proiect comun de colaborare în domeniul turismului, la care se adaugă şi semnarea unei declaraţii comune, la nivelul miniştrilor de Externe ai celor două ţări, cu privire la pachetul energie-schimbări climatice. Totul, pe fondul măsurilor culturale nerespectate de partea ungară.
Marius Vulpe, Antena3.ro