Antena 3 CNN Politică Codul Penal se SCHIMBĂ din nou. Parlamentarii continuă să îl modifice, chiar dacă a intrat în vigoare

Codul Penal se SCHIMBĂ din nou. Parlamentarii continuă să îl modifice, chiar dacă a intrat în vigoare

O.P.
1 minut de citit Publicat la 05:59 04 Feb 2014 Modificat la 05:59 04 Feb 2014
Codul Penal se SCHIMBĂ din nou. Parlamentarii continuă să îl modifice, chiar dacă a intrat în vigoare
 Parlamentarii modifică în continuare codul penal deşi a intrat deja în vigoare de mai bine de 3 zile. Un articol controversat, care ar fi pus căluş presei, a fost deja abrogat. Vorbim despre acel articol care interzicea orice comentarii referitoare la actul de justiţie, într-un dosar în curs. 

Un proiect de ordonanţă de urgenţă, care va aduce mai multe modificări noilor coduri, va fi discutat în Guvern.

Senatorii jurişti au votat, în unanimitate, pentru eliminarea articolului 276, la iniţiativa semnată de liberalii George Scutaru, Alina Gorghiu şi Crin Antonescu.

Articolul 276 a fost consierat abuziv de membrii comisiei juridice, pentru că prevedea pedeapsa cu închisoare cuprinsa intre 3 luni si un an pentru aşa numite "presiuni asupra justiţiei".

ART. 276 Presiuni asupra justiţiei
Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

SURSA: Codul penal

Votul final pe această modificare va fi dat săptămâna viitoare de Camera Deputaţilor. Un alt articol din noul cod penal care a creat controverse este 140, privind interceptările. Pe site-ul Ministerului de Justitie a fost publicat deja un proiect de ordonanţă de urgenţă care răspunde şi celor care spun că noua lege prevede intercepări doar cu avizarea suspecţilor. Articolele 138 şi 305 clarifică oarecum situaţia şi precizează că metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun şi în cazul în care urmărirea penală este începută "in rem", adică fără a exista în dosar numele unui făptuitor.  

×
x close