Codul fiscal, ordonanţa privind instituţiile deconcentrate, rectificarea bugetară, dar şi conflictul dintre cele două partide pe marginea oportunităţii aeroportului de la Braşov constituie subiectele şedinţei de marţi a coaliţiei de guvernare. Partnerii de guvernare mai au de convenit soluţiile de dezamorsare a conflictelor din teritoriu. La Dolj, atât social-democraţii, cât şi democrat-liberalii au recunoscut că nu au cum să se înţeleagă şi au dat de îneţeles că aşteaptă o decizie de la centru. O situaţie asemănătoare este întreţinută şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.
"Intenţionăm să deschidem subiectul Codului fiscal, care mi se pare cel mai important moment după semnarea acordului cu FMI", a declarat liderul PSD, Mircea Geoană, înainte de discuţiile cu partenerii de guvernare.
Geoană a arătat că principalul subiect aflat pe agenda întâlnirii coaliţiei este ordonanţa de urgenţă 34/2009 privind rectificarea bugetară, care va fi dezbătută, astăzi, de deputaţii şi senatorii ce se reunesc în şedinţă comună.
Geoană a spus că nu ştie nimic despre eventualitatea unor discuţii la Cotroceni pe tema ordonanţei privind instituţiile deconcentrate, aşa cum anunţase luni prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan. "La Cotroceni nu ştiu, avem CSAT astăzi (marţi-n.r.), poate domnul Stolojan ştie mai multe decât ştiu eu", a răspuns liderul PSD, care s-a manifestat deschis împotriva oricăror modificări la acest act normativ.
Dragnea, sceptic faţă de efectele ordonanţei privind deconcentratele în cazul soluţionării tensiunilor din coaliţieVicepreşedintele PSD, teleormăneanul Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă că aplicarea ordonanţei privind deconcentratele nu va detensiona problemele dintre PSD şi PDL din teritoriu. Judeţul Teleorman este, de altfel, unul din cazurile cu probleme în coaliţie.
"Tensiunile rămân la fel, dacă există, şi acolo unde nu există, nu vor fi. Ordonanţa ajută miniştrii să îşi evalueze nişte oameni cu care să aplice politicile lor sectoriale din teritoriu. Nu e o formă bună, pentru că cea mai bună variantă este descentralizarea, ca să dăm decizia cât mai aproape de cetăţean", a spus Dragnea, reluând o teză dragă lui, cea a intăririi administraţii locale în defavoarea celei centrale.
Dragnea a apreciat că "singurul lucru bun" este că prin această ordonanţă "se iese din ipocrizie". "Erau funcţionari publici cărora spuneam că le apărăm drepturile, dar cărora le puneam pixul şi hârtia în faţă să îşi dea demisia", a mai spus vicepreşedintele PSD.
Un alt vicepreşedinte al PSD, Gheorghe Nichita se arată mai optimist. Ordonanţa de urgenţă privind instituţiile deconcentrate reprezintă "un punct de plecare", spune social-democratul ieşean.
"Acceptăm împreună că în deconcentrate putem avea oameni cu răspundere politică. Dacă miniştrii partidelor dau dovadă de fermitate, se rezolvă problemele", a spus Nechita.
Aeroportul de la Braşov, un alt măr al discordieiUn alt diferend care ar putea fi luat în discuţie astăzi priveşte oportunitatea construirii unui aeroport la Braşov. Premierul Emil Boc a declarat luni seară că va fi discutată în coaliţia de guvernare, pentru ca în acest proiect să fie luată cea mai bună decizie în interes general şi nu în interes privat sau de grup.
"Vom avea o discuţie raţională, să se vadă exact necesitatea, să se facă un studiu de impact şi oportunitate şi se va lua decizia cea mai bună în interes general şi nu de grup?, a spus Emil Boc, arătând că este important ca în spatele acestei investiţii să nu se ascundă "o afacere imobiliară".
El a amintit că la Braşov se construieşte deja un aeroport care răspunde nevoilor acestui oraş. "Este un alt proiect, mai mare, printr-un posibil parteneriat încă sub semnul întrebării. Este în derulare, pentru că Ministerul Transporturilor, împreună cu celelalte structuri, a pus deja mecanismele în lucru", a adăugat Boc. Întrebat dacă este posibil să se ajungă la construirea a două aeroporturi, Boc a răspuns: "Ar fi aiurea să faci aşa".
Antena3.ro