Antena 3 CNN Politică UPDATE. Scandal în Coaliție din cauza datei alegerilor prezidențiale. PSD dă ultimatum PNL: „Predoiu să decidă cu partidul”

UPDATE. Scandal în Coaliție din cauza datei alegerilor prezidențiale. PSD dă ultimatum PNL: „Predoiu să decidă cu partidul”

UPDATE. Scandal în Coaliție din cauza datei alegerilor prezidențiale. PSD dă ultimatum PNL: „Predoiu să decidă cu partidul”
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Sursă foto: Agerpres
de Laura Dinu    |    Cătălina Mănoiu    |    25 Iun 2024   •   13:22

Update 15:26Rareş Bogdan spune că PNL vrea alegeri prezidenţiale pe 10 şi 24 noiembrie, la termen. „Înțelegerea cu PSD e caducă”

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat marţi că liberalii vor ca alegerile prezidenţiale să aibă loc potrivit calendarului constituţional, şi anume pe 10 şi 24 noiembrie.

Update 13:40 - Este scandal în Coaliție, după ce liderii nu au reușit să se pună de acord asupra datei alegerilor. PNL a venit cu o nouă variantă, ca primul tur al prezidențialelor să aibă loc pe 27 octombrie. Varianta a fost respinsă de PSD, care a dat un ultimatum liberalilor.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucain Romașcanu, a declarat, marți, după ședința Coaliției, că ministrul liberal al Internelor, Cătălin Predoiu, trebuie să se decidă împreună cu partidul „dacă alegerile vor fi pe 15 septembrie sau 29 septembrie primul tur”. 

„În februarie-martie s-a decis un calendar întreg pentru alegeri. Săptămâna trecută PNL a cerut primul tur în 29 septembrie. Acum, au schimbat. (...) Nu putem să schimbăm data pentru că unii se tem că nu intră în turul doi. Dacă vineri va fi ședință de guvern, așteptăm actele pentru alegeri”, a declarat Lucian Romașcanu.

Update 13:10 - Ședința coaliției s-a încheiat. Potrivit surselor, nu s-a ajuns la un consens cu privire la data la care vor avea loc alegerile prezidențiale. PSD a insistat să rămână 29 septembrie primul tur și 13 octombrie al doilea tur, iar PNL vrea primul tur pe 27 octombrie, iar al doilea tur pe 10 noiembrie. O nouă ședință va avea loc vineri.

Update 12:30 - Sunt informaţii de ultimă oră din şedinţa decisivă a coaliției care trebuie să stabilească când vor merge românii la vot să-şi aleagă preşedintele. 

Conform surselor Antena 3 CNN, liberalii lansează o nouă variantă pentru data alegerilor prezidenţiale: 27 octombrie pentru primul tur şi 10 noiembrie pentru al doilea tur de scrutin. 

Rămâne pe masă şi varianta deja propusă celor de la PSD, adică 29 septembrie, respectiv 13 octombrie. 

Dacă nici astăzi nu se va ajunge la o înţelegere între Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, există şi riscul ruperii coaliţiei. 

Potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, liberalii au cerut alegeri la termen, adică în luna noiembrie. Asta înseamnă ca primul tur să fie organizat la finalul lunii octombrie și turul doi să aibă loc pe 10 noiembrie. 

Sunt pe masă și variantele discutate săptămâna trecută, care fixau primul tur al alegerilor prezidențiale, fie pe 15, fie pe 29 septembrie. 

Liberalii încearcă să obțină această concesie şi să ducă alegerile cât mai mult în luna noiembrie, pentru că din teritoriu, potrivit unor surse, liderii s-au plâns că nu au timp să facă campanie electorală şi să strângă semnături.

De asemenea, sunt îngrijorări că dacă alegerile vor fi înainte de luna noiembrie, atunci PNL va avea dificultăți să trimită un candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale. 

De cealaltă parte, PSD este în continuare ferm şi cere să se rămână la una din variantele agreate săptămâna trecută, respectiv primul tur 29 septembrie și turul doi, 10 octombrie.

Se poartă în continuare negocieri și sunt nemulțumiri în rândul liberalilor și din cauza faptului că premierul a cerut public miniștrilor PNL ca săptămâna aceasta, în ședința de guvern, să vină să prezinte actul pentru organizarea alegerilor prezidențiale. 

PSD a fost ferm şi a spus că dacă miniștrii PNL se vor opune și vor bloca acest act, atunci vor fi remaniați. Este o linie roșie pe care cei din PNL au tras-o și spuneau că dacă se întâmplă acest lucru, atunci vor ieși de la guvernare. 

Atât PNL, cât și PSD, încearcă să evite ieșirea de la guvernare și o eventuală remaniere și vor să fixeze o dată de comun acordă. 

Au fost discuții și cu privire la un candidat comun, însă ele au eșuat. Celălalt partid, cel care cedează și nu dă candidatul, ar fi fost dispus să cedeze funcția de premier, de comisar european și funcția de președinte al Senatului sau al Camerei Deputaților, însă negocierile nu au avansat până în acest moment. 

------------------------

Ştirea iniţială

Liderii PSD și PNL se reunesc, marți, pentru a stabili definitiv data alegerilor prezidențiale. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că joi va fi adoptat actul normativ privind organizarea scrutinului, iar pe masă au rămas două variante: 15 sau 29 septembrie, scrie Mediafax. 

„În urma deciziilor din coaliția de guvernare, îi solicit domnului vicepremier și ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidențiale”, a spus Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de vineri.

Turul doi al alegerilor prezidențiale ar urma să fie organizat la două săptămâni distanță, dacă niciun candidat nu va obține 50% + 1 dintre voturi în primul tur de scrutin.

Ciucă, despre varianta unui candidat comun PNL-PSD la prezidenţiale

Întrebat dacă varianta unui candidat comun PNL-PSD la prezidenţiale ar mai fi o alternativă viabilă a coaliţiei, Ciucă a răspuns: „În principiu, nu".

Despre varianta unui tandem preşedinte Ciucă - premier Ciolacu, liderul PNL a precizat că acest aspect nu a fost discutat, „pentru că fiecare dintre partide îşi doreşte să aibă propriul candidat".

Referitor la funcţionarea coaliţiei în cazul în care preşedinţii PNL şi PSD ar candida fiecare la prezidenţiale, Ciucă a spus: „Da. Cum să nu? Este vorba de alegerile prezidenţiale, nu de guvernare".

El a pledat „pentru o atitudine de respect şi de decenţă faţă de cetăţeni".

„Până la urmă, indiferent de virulenţa dezbaterii politice pentru cea mai înaltă funcţie în stat, trebuie să ne gândim la cetăţeni şi la modelul pe care-l manifestăm. 

În alegerile locale a fost menţinut un nivel de decenţă total diferit faţă de alegerile trecute şi s-a arătat că se poate", a mai spus Ciucă.

Liderul PNL a punctat că la alegerile europarlamentare „peste 50% din electorat a agreat formula de siguranţă şi stabilitate".

„La locale, scorurile însumate arată un procent mai mare decât rezultatul listei comune. Este în responsabilitatea noastră să gestionăm acest aspect şi dacă avem o comunicare calibrată putem să gestionăm situaţia astfel încât să nu ajungem la destabilizarea politică a ţării. 

Vin cu mesajul de a rămâne cu picioarele pe pământ, un pic de echilibru şi de realism nu strică şi chestiunea cu a blama pe ceilalţi pentru o anumită atitudine nu cred că e cazul Partidul Naţional Liberal, că n-am făcut nimic în sensul acesta şi este bine, indiferent de partid, să ne uităm totuşi la ceea ce înseamnă un rezultat în alegeri.

(...) Rezultatul pentru PNL este unul cât se poate de echitabil - 30% vot politic, 1.146 de primării - 38% din numărul total de primării, avem 12.272 de consilier locali. 

Noi trebuie din toată această primă fază alegerilor să tragem învăţămintele care se cuvin, să stăm de vorbă cu oamenii şi să vedem ce avem de făcut în continuare", a transmis Ciucă. 

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Donald Trump primește imunitate parțială pentru insurecția asupra Capitoliului
x close