Antena 3 CNN Politică CNSAS. Liderii PCR nu au colaborat cu Securitatea

CNSAS. Liderii PCR nu au colaborat cu Securitatea

CNSAS. Liderii PCR nu au colaborat cu Securitatea
31 Ian 2007   •   21:44

Ion Iliescu nu trebuie să îşi mai facă griji în privinţa etichetei de colaborator al securităţii şi asta pentru că se pare că el nu a colaborat cu acel organ represiv. Aceasta este concluzia pe care noua Lege CNSAS o impune. Explicaţia este pe cât de simplă, pe atât de edificatoare pentru bătălia politică din România: senatorii din comisie au respins un amendament la Legea CNSAS, care prevedea ca persoanele care au avut, în regimul comunist, funcţii de conducere în PCR, să fie considerate automat ca fiind colaboratori ai fostei Securităţi.

Iniţiativa de a reveni asupra amendamentului i-a aparţinut senatorului PSD Şerban Nicolae, care a susţinut că nu pot fi consideraţi colaboratori ai Securităţii toţi cei care au avut funcţii sau chiar au fost simpli membri ai PCR. ?Sunt unii care au fost, şi asta o spun cu toată tăria, sunt unii car au fost jigodii cu J mare fără să fi fost membri de partid comunist. Pe mine mă interesează ăia care au făcut rău?, a declarat Şerban Nicolae. Iată însă că el a fost susţinut şi de alţi colegi.

De cealaltă parte, reprezentanţii puterii şi ai Colegiului CNSAS consideră că Securitatea a făcut ce a făcut la comanda liderilor PCR. ?Este clar că Securitatea a lucrat, era subordonată partidului, ca atare răsounderea trebuie să fie şi a lor?, este de părere Peter Ekstein Kovacs, preşedintele Comisiei Juridice din Senat şi iniţiatorul amendamentului care nu a avut însă niciun succes. Legea urmează a fi dezbătută în plenul Senatului care este şi cameră decizională.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close