Antena 3 CNN Politică Clotilde Armand sfidează decizia ICCJ: A mers la Parlament să „preia mandatul”, deși n-are voie să ocupe o funcție publică 3 ani

Clotilde Armand sfidează decizia ICCJ: A mers la Parlament să „preia mandatul”, deși n-are voie să ocupe o funcție publică 3 ani

A.S.
5 minute de citit Publicat la 16:21 19 Dec 2024 Modificat la 17:30 19 Dec 2024
New Project (20)
„Am venit să preiau mandatul”, a spus Clotilde Armand. Foto: Hepta

Fostul primar al Sectorului 1 Clotilde Armand, care a candidat la alegerile parlamentare din 1 decembrie pe lista USR pentru Senat, a venit, joi, la Parlament, să îşi preia mandatul, recomandându-le celor care se interesează de acest aspect să citească regulamentul forului legislativ. Săptămâna trecută însă, Clotilde Armand a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul în care a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în care a fost declarată în stare de incompatibilitate. De asemenea, a pierdut și mandatul de senator. Iar Vlad Voiculescu a anunțat că îi va lua locul Simona Spătaru.

„Am venit să preiau mandatul. O să revin cu declaraţii", a afirmat Armand.

„Mă aştept ca legea să fie aplicată. Informaţi-vă şi citiţi Regulamentul Senatului", a susţinut Clotilde Armand, întrebată dacă se aşteaptă ca mandatul său să fie invalidat după ce a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul în care a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate în care a fost declarată în stare de stare de incompatibilitate.

Armand a anunţat, după pierderea procesului, că va ataca la instanţele europene decizia ICCJ.

Preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu, anunţa în urmă cu zece zile, că vor fi iniţiate noi demersuri judiciare după ce fostul primar al Sectorului 1 a pierdut definitiv procesul în care a solicitat anularea raportului ANI.

„Dat fiind că această hotărâre este definitivă, va fi pusă în executare în sensul că doamna Clotilde Armand nu îşi va putea prelua mandatul de parlamentar întrucât de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate operează interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică, printre care şi cea de parlamentar, pentru o perioadă de 3 ani", explica Voiculescu.

Mai mulţi senatori au depus, joi, certificatul doveditor în original al alegerii lor pentru mandatul 2024 - 2028.

Comisia de validare a mandatelor noilor senatori se va constitui vineri, după care aceştia vor depune, cel mai probabil sâmbătă, jurământul în plen.

Cotilde, după ce a mers la Parlament: „Așa. Și?”

„În legislația din România nu există o prevedere explicită prin care să interzică unui primar să fie managerul unui proiect pe fonduri europene. În schimb sunt multe opinii diferite, am sesizat și CCR cu acest aspecte. Există un vid legislativ, de care a profitat PSD pentru a-mi face dosarul acest dosar penibil cu ajutorul ANI- instituție a statului care este controlată tot de PSD.

Am venit astăzi în Parlament pentru a ridica o altă problemă- există un vid legislativ și în cazul parlamentarilor care trebuie validați deși există o situație de incompatibilitate cu funcția de ales local.

Articolul 25, alin. 2, din Legea 176/ 2010, stabilește clar că pot ocupa demnitatea de senator, deoarece starea de incompatibilitate priveste doar funcția de primar: “Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.”

Cuvintele cheie sunt: „cu excepția celor electorale” și „nu mai poate ocupa aceeași funcție.” Astfel, decizia de incompatibilitate vizează doar interdicția ocupării timp de 3 ani a funcției de primar, nu și de parlamentar.

Articolul 25 a fost verificat de CCR în mai multe rânduri, din punct de vedere al constituționalității. A fost dată și o decizie interpretativă, dar nu a fost modificat textul de lege. Parlamentul a apreciat în cazul de față că textul de lege este explicit și nu necesită schimbarea lui.

Practic, în acest moment sunt în situația în care mandatul meu de senator trebuie validat de Comisia specială constituită în Parlament.

Iar comisia respectivă trebuie să o valideze fiindcă altfel este un abuz. Mai jos motivarea juridică a domnului Augustin Zegrean care s-a ocupat de cazul meu.

De asemenea:

Din Regulamentul Senatului:

Articolul 8

(1) Comisia de validare poate propune invalidarea alegerii unui senator în cazul în care constată că alegerea acestuia s-a făcut prin încălcarea dispozițiilor legii electorale privind candidatura sau obținerea mandatului, precum și în cazul în care există o hotărâre definitivă și irevocabilă privind săvârșirea de către senatorul în cauză a unei infracțiuni legate de derularea procesului electoral.

(2) Audierea senatorilor pentru care s-a propus invalidarea alegerii este obligatorie atât în cadrul Comisiei de validare, cât și în plenul Senatului. În fața Comisiei de validare cel în cauză își poate alege un apărător dintre membrii Senatului sau poate fi asistat de un avocat cu drept de a pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese când s-a numit singură managerul unui proiect cu fonduri europene

Potrivit ANI, Clotilde Armand s-a aflat în conflict de interese, deoarece în exercitarea atribuţiilor de primar a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului "Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie", finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003.

Cele cinci dispoziţii semnate reprezintă numirea în funcţia de manager de proiect, precum şi majorarea indemnizaţiei lunare cu până la 30%.

Clotilde Armand s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 februarie 2022, data dispoziţiei privind numirea sa în acel proiect.

În acest caz, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Armand a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie - august 2022, a semnat cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Clotilde Armand a participat la alegerile parlamentare de la începutul lunii decembrie, fiind aleasă deputat pe listele USR. 

×
x close