Antena 3 CNN Politică Claudiu Săftoiu dezvăluie împrejurările în care Băsescu i-a cerut demisia

Claudiu Săftoiu dezvăluie împrejurările în care Băsescu i-a cerut demisia

Claudiu Săftoiu dezvăluie împrejurările în care Băsescu i-a cerut demisia
16 Noi 2007   •   12:35

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Săftoiu, rupe tăcerea asupra contextului în care s-a produs plecarea sa din fruntea serviciului. Într-un editorial publicat vineri în ?Jurnalul Naţional?, Claudiu Săftoiu vorbeşte despre întrevederea în care şeful statului i-a solicitat demisia din fruntea SIE. Materialul apare în contextul în care presa ultimelor zile a vorbit despre o posibilă numire a fostului ministrul de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, în fruntea Serviciului de Informaţii Externe.

Săftoiu îi urează succes celui care va prelua această funcţie şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de dificultăţile cu care s-ar putea confrunta. Săftoiu povesteşte în paginile ?Jurnalului Naţional? cum s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu în dimineaţa zilei în care ?Adevărul? publicase stenograma audierii sale la comisia lui Dan Voiculescu. El a propus Preşedintelui două variante de criză mediatică.

Prima variantă: ?Să iniţiem un demers referitor la reformarea serviciilor de informaţii româneşti, cât priveşte interceptările legale desfăşurate de entităţile naţionale de informaţii. Ştiţi bine: în Europa există permanent o discuţie serioasă despre interceptările ilegale, care ajunge mereu pe prima pagină. Pentru că priveşte libertatea cetăţenilor protejaţi de instituţiile naţionale de securitate. Noi chiar trebuie să facem ceva. Aici, la noi. Şi putem! În folosul cetăţenilor şi spre protejarea lor în primul rând?. ?Da?, îmi spune preşedintele. Acum, a doua variantă pe care v-o propun, domnule preşedinte: ?Demisionez?. Preşedintele României: ?De ce nu ai început cu prima variantă? Dă-ţi demisia!... Dă-ţi demisia! Tot mandatul meu de preşedinte voi avea o problemă din cauza lui Claudiu Săftoiu!?.

Claudiu Săftoiu rememorează şi una din discuţiile purtate cu Traian Băsescu cu câţiva ani în urmă, pe vremea când îi era doar consilier: ?Probleme din cauza mea? Doar am vorbit despre serviciile secrete prin 2004, la un moment dat. Domnule Băsescu, aţi acceptat ca PNR să intre în PD! Partidul lui Măgureanu, omul care ne-a bătut, la Revoluţie!! De ce? Dumneavoastră ori sunteţi cu românii, ori cu ruşii, ori cu americanii? Atunci a zis că nu e nici o problemă."

Fostul director al SIE explică în materialul său că i-a fost loial Preşedintelui şi îi cere succesorului său să creadă în România ca civil, în puterile lui ca om şi în legile ţării.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close