Antena 3 CNN Politică Ciucă: „Mi-a plăcut să îmi conduc soldații din fruntea lor. Am dormit, am mâncat cu ei”

Ciucă: „Mi-a plăcut să îmi conduc soldații din fruntea lor. Am dormit, am mâncat cu ei”

nicolae ciuca
Ciucă a vorbit și despre perioada din liceu și despre cariera militară / Sursă foto: Nicolae Ciucă
08 Oct 2024   •   16:33

Nicolae Ciucă a fost invitat la podcastul lui Dan Andronic și Robert Turcescu, unde liderul PNL a vorbit despre coaliția de guvernare, decizia Curții Constituționale cu privire la respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă și o guvernare de dreapta cu USR.

Liderul PNL a vorbit și despre perioada din liceu și despre cariera militară.

„Mi-a plăcut să îmi conduc soldații din fruntea lor. Am dormit, am mâncat cu ei.

În liceul militar sectoarele de sâmbătă se făceau pornind de la tot ceea ce ținea de cutățenie, parchetul se rașcheta cu ciob de sticlă. Erau geamuri care se spărgeau, îl rașchetam până se făcea alb, apoi îl dădeam cu ceară și arăta foarte bine, era senzația aceea de curățenie”, a declarat Ciucă, în cadrul podcastului. 

„Vă enervați?”

„După o viață în care ai văzut aproape tot ce se putea vedea într-o carieră militară, e greu să te mai enerveze sau să te surprinde ceva”, a răspuns Ciucă.

Ați crezut că există prietenie în politică?

„Măcar raționali, prietenia e grea. În viața politică am înțeles că nu există prietenii

În relația cu oamenii trebuie să te comporți ca un om, să te respecți pe tine. În momentul în care au început aceste comportamente politicianiste, s-a trecut peste adevăr. 

Îmi place să cred că am intrat în politică pentru a ajuta oamenii. Nu am făcut politică pentru alt scop, pentru nimic altceva”, a mai declarat el.

Ciucă: „USR a plecat de la guvernare și acum ne dă lecții de ce suntem la guvernare cu PSD”

Întrebat dacă e de părere că e făcut pentru politica românească, Ciucă a răspuns: 

„Atât timp cât faci lucruri din convingere, de aceea am intrat în politică.

Am crezut că pot să fac lucruri. Dacă politica înseamnă să induci în eroare, să apari cu imaginea poleită, să vorbești bine și să nu faci nimic, pentru mine nu e politică. Pentru asta nu sunt făcut. 

USR a plecat de la guvernare și acum ne dă lecții de ce suntem la guvernare cu PSD. Suntem în guvernare cu PSD, pentru că ei au plecat de la guvernare.

Un stat eșuat nu poate să aibă și creștere economică, să gestioneze situația la granița conflictului, un stat eșuat nu poate să se ocupe de tot ceea ce înseamnî problemele de educație și sociale, problemele ce vizează poziția noastră la Marea Neagră, suntem un partener serios”, a declarat Ciucă.

„Ați ieșit dintr-un sistem ordonat”

„Veneam dintr-o instituție unde existau reguli, instituția este ca o mașină, te duci, învârți cheia și știe ce are de făcut, dar are oameni de care trebuie să te îngrijești.

Atunci când m-am văzut în față la toate aceste chestiuni, când am realizat unde sunt, m-am dus înapoi și mi-am adus aminte ce făceam atunci, chemam comandanții, ofițerii și analizam, apoi urma decizia. Și a funcționat. Este vorba despre respectul și modul de lucru. Începeam programul la 7 dimineața, indiferent la cât mă duceam acasă”, a mai spus Nicolae Ciucă.

„Aveți foame de putere?”

„Nu. Nu am executat principiile de leadership pornind de la foamea de putere. În armată  conducerea e colectivă, decizia e unică”, a mai completat liderul PNL.

Totodată, întrebat ce fel de președinte ar vrea să fie, Nicolae Ciucă a răspuns:

„Vreau să fiu un președinte muncitor. 

Oamenii așteaptă de la noi, liderii politici, să revalorizăm munca și să îi acordăm aspectul cuvenit.”

Ciucă a vorbit și despre guvernare.

„La Ministerul Cercetării, la vremea respectivă era 0,17%. Și atunci am zis, eu îmi asum, punem 1% din buget pentru cercetare. Vin după la mine și îmi spun că nu se poate, nu au pe ce să ducă banii. Și m-am mulțumit să dublez bugetul la cercetare. Atât de jos a fost nivelul de finanțare, avem nevoie de treaba asta în continuare.

Trebuie să recunoaștem, Guvernul, indiferent cine îl conduce, i se pare că are autoritate peste tot, nu este adevărat, acolo sunt oameni care investesc, este riscul loc, așa fac și privații”, spune Ciucă.

„Nu critic deciziile Curții, dar este o consecință ce nu este normală”

De asemenea, liderul PNL a vorbit și despre respingerea candidaturii la alegerile prezidențiale a Dianei Șoșoacă.

„Comportamentul, exprimarea doamnei Șoșoască. Este condamnabil tot ceea ce s-a întâmplat, dar vorbim de un cetățean al țării care i s-a interzis un drept la masa verde
Toți cei ce au făcut asta sunt reprezentanții din partea PSD

Nu critic deciziile Curții, dar este o consecință ce nu este normală.

Soluția, din punct de vedere politic, noi am spus: dialog și acord pe deciziile Coaliției nu mai există. Am rămas la guvernare pentru că avem nevoie să putem să protejăm, mai sunt 2 luni, de tot ceea ce ar putea să însemne manifestpri abuzive: cota unică. Este în cușcă cu tigrul și trebuie să stai cu ochii pe el

Este un demers, așa cum arată scena politică în acest moment, și competițională, rezulta foarte clar că voturile pe partea populistă și extremistă se împărțeau între Șoșoacă și Simion.

Șansa lui Marcel Ciolacu să câștige alegerile prezidențiale este să intre în turul 2 cu George Simion. Acum o să avem la sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, Ciolacu vs. Simion, dar asta nu e rezultatul, rezultatul este PSD plus AUR la guvernare. 

Efectul o să fie că românii o să înțeleagă care este pericolul pentru România. PSD nu poate să aibă toată puterea. Românii au suficientă putere de discernământ să vadă care este pericolul”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Îmi doresc foarte mult o guvernare de dreapta, cu USR, PMP 

„Este, din păcate, și o poziționare a forțelor de dreapta.

Am văzut-o pe doamna Lasconi atacând PNL și pe mine, ea nu a reușit să identifice care este adversarul dreptei. 

Îmi doresc foarte mult și am spus-o și anterior și o repet, îmi doresc o guvernare pe parte adreapta. Cu USR, cu PMP. 

Nici cu ei nu au fost experiențe bune, ei ne-au împins spre această guvernare.

Este, din păcate, și o poziționare a forțelor de dreapta

Am văzut-o pe doamna Lasconi atacând PNL și pe mine, ea nu a reușit să identifice care este adversarul dreptei. 

Îmi doresc foarte mult și am spus-o și anterior și o repet, îmi doresc o guvernare pe parte adreapta. Cu USR, cu PMP. 

Nici cu ei nu au fost experiențe bune, ei ne-au împins spre această guvernare”, a mai declarat acesta.

„Acceptați guvernare cu PSD?”

„Sunt convins că o să intru în turul doi. Ajuns în turul doi, și alegerile parlamentare se schimbă logica și putem face o analiză atunci. Inclusiv la București, acolo unde putem face cu forțele de dreapta la Consiliu, facem, este decizie luată”, a mai completat Ciucă.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close