Antena 3 CNN Politică Ciucă, apelul de la Treznea. ”Să veghem ca Răul să nu se mai dezlănţuie”

Ciucă, apelul de la Treznea. ”Să veghem ca Răul să nu se mai dezlănţuie”

A.D.
3 minute de citit Publicat la 15:19 09 Sep 2024 Modificat la 15:19 09 Sep 2024
Nicolae Ciuca in costum albastru cu cravata albastra vorbeste la un microfon in curtea unei scoli
Nicolae Ciucă și-a început campania pentru alegerile prezidentiale. Sursa foto: Nicola Ciucă/Facebook

Nicolae Ciucă a declarat, luni, cu ocazia comemorării a 84 de ani de la masacrul de la Treznea, că partidele democratice trebuie să respingă extremismul, xenofobia și revizionismul. ”De aici, de la Trăznea, chem toate forţele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul, şovinismul şi revizionismul, a spus Ciucă.

”Comemorăm azi masacrul de la Treznea şi ne rugăm pentru sufletele celor 93 de victime. 87 de români şi şase evrei. Femei care gospodăreau prin casă, bătrâni, tineri, dar şi copii care erau cu animalele la păscut, preotul şi învăţătorii satului,cu toţii au căzut pradă descătuşării urii în după-amiaza acelui 9 septembrie 1940. Patru zile mai târziu a avut loc un alt masacru, la Ip, cu 157 de victime. Astfel de zile sunt de doliu, de comemorare, de rugăciune. Şi asta facem aici, la Treznea: ne rugăm pentru atâţia nevinovaţi semeni de-ai noştri care au pierit, victime ale urii şi fanatismului”, a transmis preşedintele PNL în mesaj.

”Aceste zile trebuie să fie şi zile de luare aminte, nu doar de comemorare. Iar de aici, de la Treznea, să respingem extremismul şi şovinismul, care duc la ură, violenţă şi, vedem, la crimă. Cu doar zece ani în urmă, credeam că astfel de atrocităţi nu mai pot fi posibile pe continentul nostru european. Înainte de 2014, credeam că sunt pagini întunecate ale istoriei, că toată lumea a învăţat lecţiile trecutului. Vedem însă, chiar în aceste zile, ce tragedii se petrec lângă graniţele noastre, vedem încercările grele prin care trec vecinii noştri din Ucraina”, a ţinut să precizeze Ciucă.

Preşedintele Senatului a arătat că de aceea, astăzi trebuie cu atât mai mult să fim atenţi la învăţămintele trecutului, ”să veghem ca Răul să nu se mai dezlănţuie”.

”Să ne reamintim contextul istoric care a dus masacrul de la Treznea din 9 septembrie 1940 şi anume Dictatul de la Viena din 30 august 1940. La rândul său, acest Dictat, prin care România a fost forţată să cedeze nordul Transilvaniei, a fost o consecinţă a pactului teribil dintre Germania nazistă şi Rusia sovietică. Cu un an înainte, la 23 august 1939, puterile totalitare şi revizioniste ale vremii îşi împărţiseră Estul Europei prin Pactul Ribentrop-Molotov”, a spus Nicolae Ciucă. Potrivit liderului PNL, atrocităţile de la Treznea, Ip şi din alte localităţi ale Sălajului - parte a Ardealului de Nord cedat în urma Dictatului de la Viena - ne impun astăzi să respingem ferm orice revizionism, să nu le găsim nicio scuză, nici un argument revizioniştilor, acelora care duc războaie pentru schimbarea graniţelor Europei. Şi, pe de altă parte, să veghem la întărirea democraţiilor în faţa înţelegerilor dintre puterile totalitare.

”Sunt militar de profesie, am fost prim-ministru, sunt preşedintele Partidului Naţional Liberal, partidul care s-a identificat cu istoria modernă, democratică şi pro-occidentală a României. Atât din lecţiile istoriei, cât şi din experienţa personală am învăţat cât de important este ca democraţiile noastre să fie puternice, să impună respectarea dreptului internaţional, să aibă aşadar forţă - inclusiv forţă armată modernă - şi să nu şovăie în faţa statelor autoritare sau totalitare. Am văzut teribilele urmări ale intoleranţei, şovinismului, totalitarismului şi revizionismului - abolirea libertăţilor, prigoană şi crimă. De aceea, de aici, de la Trăznea, chem toate forţele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul, şovinismul şi revizionismul! Indiferent de ce ne separă politic, aceasta este datoria noastră de onoare pentru viitorul copiilor noştri, pentru viitorul României. Să promovăm prin fapte valorile creştine, europene şi democratice pentru că sunt singurele care vindecă răni teribile precum Ip şi Trăznea, asigură pacea şi creează condiţii pentru înţelegere şi bunăstare”, a spus Nicolae Ciucă.

”Aceasta-i România în care eu cred: România care şi-a vindecat rănile trecutului şi-şi cinsteşte înaintaşii; România ancorată în prezent, generoasă, sigură pe ea, pregătită pentru viitor; România puternică şi democratică, un pilon stabil, prosper pe flancul de est al comunităţii euroatlantice şi un model pentru cei care tânjesc după democraţie şi libertate. Dumnezeu să le facă parte cu drepţii tuturor celor care au pierit în masacrul de la Treznea şi să-i odihnească în pace”, a mai afirmat Ciucă.

×
x close