Antena 3 CNN Politică Circ parlamentar: Plenul Camerei, părăsit de PNL şi UDMR în urările "pascale" ale Puterii

Circ parlamentar: Plenul Camerei, părăsit de PNL şi UDMR în urările "pascale" ale Puterii

4 minute de citit Publicat la 12:52 15 Apr 2009 Modificat la 12:52 15 Apr 2009
Circ parlamentar: Plenul Camerei, părăsit de PNL şi UDMR în urările "pascale" ale Puterii
Deputaţii UDMR şi PNL au părăsit miercuri sala de plen în urările de ?Triferment cât mai mult şi Colidin" de Paşti ale parlamentarilor puterii. Opoziţia şi-a manifestat astfel nemulţumirea faţă de decizia preşedintelui acestei camere, Roberta Anastase, de trecere la sistemul de vot prin ridicarea mâinii. Cum pe ordinea de zi exista şi moţiunea simplă liberală pe tema educaţiei o astfel de manevră ar fi permis coaliţiei PSD-PDL să monitorizeze votul propriilor parlamentari. plenul şia continut lucrările şi după plecarea deputaţilor PNl şi PSD. Discutarea raportului pe tema moţiunii simple liberale a constituit un nou prilej pentru butade pesediste şi trimiteri la capacităţile PNL de a susţine o "moţiune orală".

Reclamând defectarea sistemului electronic, Anastase a propus continuarea procedurii de vot prin ridicarea mâinii, moment marcat de dispute verbale între putere şi opoziţie. Intraţi în atmofesra sărbătorilor pascale celebrate deja de parlamentarii UDMR, social-democraţii s-au delectat pe seama nepuţinţei reprezentanţilor Opoziţiei urându-le să consume ?Triferment cât mai mult şi Colidin" de Paşti.
Opoziţia, nemulţumită de stilul Robertei Anastase de conducere a şedinţei
Liberalii şi demeriştii au protestat zgomotos asupra încălcării procedurii. "Noi nu vă îngreunăm lucrările şi părăsim sala de şedinţă", a comentat iritat Marton Arpad de la tribuna plenului, atrăgând atenţia preşedintelui Camerei că are o intervenţie pe procedură, iar plenul e obligat să-l asculte.
Liberalul Eugen Nicolăescu a acuzat-o la rândul său pe Anastase că nu respecetă procedura, luând unilateral o decizie care presupune în mod normal aprobarea plenului. "Doamnă preşedintă, pentru restabilirea adevărului, dumneavoastră aţi schimbat sistemul de vot. Schimbarea sistemului de vot prespune aprobarea plenului", a arătat deputatul PNL. El a ameninţat că în cazul în care şi liberalii părăsesc sala, şedinţa nu va mai fi în cvorum. "Anulaţi această şedinţă de vot pentru că nu este legală", a spus Nicolăescu.
Demersul Opoziţiei a fost luat peste pcior de către secretarul PSD Valeriu Zgonea care le-a recomandat liberalilor şi udemeriştilor ?Triferment cât mai mult şi Colidin", ca să aibă un Paşte fericit. "Mi-am dat seama că aveţi problemele cu ouăle şi cu mielul şi vreţi să plecaţi mai devreme", a aruncat Valeriu Zgonea.
Zgonea i-a amintit lui Nicolăescu că şi liberalii, în legislatura trecută, au folosit de vreo 400 de ori defectarea sistemului electronic prin ruperea cartelei în aparatul de vot.
El a susţinut că prin plecarea opoziţiei din sală există cvorumul pentru vot. "Vă urez Paşte fericit! Şi succesuri", le-a mai spus Zgonea deputaţilor PNL.

Talmudul,Iţic,Ştrul şi moţiunea simplă liberală

Cu deputaţii PNL şi UDMR plecaţi din sală, Anastase a decretat existenţa cvorumului de şedinţă , dispunând continuarea lucrărilor. Ea a cerut Comisiei de Regulament să-şi prezinte punctul de vedere legat de moţiunea pe educaţie a PNL. Anastase a afirmat că plenul trebuie să decidă asupra diferenţelor dintre textul moţiunii PNL depus la Biroul Permanent şi textul lecturat în plen.
Dezbaterea raportului a prilejuit noi glume din partea social-democraţilor aflaţi într-o dispoziţie de zile mari. Deputatul PSD Anghel Stanciu a făcut apel la o "butadă" pentru a demonstra caracterul defectuos al moţiunii simple liberale.
"Iţic şi Ştrul aveau diferende, aşa că au fost de acord să meargă la rabi. Iţic îi spune lui rabi: Spuneţi-mi dacă albul este culoare. Staţi să mă uit în Talmud, spune rabi, concluzionând apoi că albul este culoare. Dar negrul?, întreabă Iţic. Da, şi negrul, răspunde rabi. Apoi Iţic îi spune lui Ştrul: vezi, măi deşteptule, că ţi-am vândut un televizor color!", a spus Anghel Stanciu, făcând analogia cu moţiunea PNL pe educaţie. "Aşa au încercat şi liberalii să depună o moţiune. Au plecat la târg cu una şi au venit cu alta", a spus Anghel Stanciu, cerându-şi scuze de la colegul său Aurel Vainer, reprezentant al minorităţii evreieşti pentru gluma făcută.

Social-democratul Valeriu Zgonea i-a ţinut hangul, apreciind că românii sunt mai inventivi decât pot concepe europenii, şi au inventat "moţiunea orală", trimitere la faptul că liberalii au citit în plen un alt text al moţiunii simple pe educaţie decât cel depus la conducerea Camerei.

Liberalii, nevoiţi să redepună moţiunea simplă pe educaţie
În urma prezentării punctului de vedere al Comisiei de Regulament, plenul Camerei a decis, cu 183 de voturi pentru, să nu dezbată moţiunea simplă pe educaţie a liberalilor, din cauza discrepanţelor dintre textul depus la Biroul Permanent şi textul lecturat în plen. 
În sală au fost prezenţi din partea PNL doar trei deputaţi-Mihai Voicu, Horea Uioreanu şi Alina Ghorghiu-care au votat împotriva raportului Comisiei. Aceştia au rămas în sală în ciuda faptului că grupul liberalilor a decis anterior să se retragă din sală în semn de protest faţă de modul în care Anastase conduce şedinţa.
"Prin reprezentantul nostru în Comisie, Minodor Dobre, am expus un alt punct de vedere decât cel prezentat în raport. În urma votului, noi depunem o nouă moţiune de cenzură pe educaţie, mă scuzaţi, o nouă moţiune simplă. Nu vă faceţi griji, va veni şi moţiunea de cenzură", le-a comunicat liberalul Horea Uioreanu reprezentanţilor majorităţii parlamentare.
Deputatul PNL Alina Gorghiu a anunţat apoi că grupul parlamentar al liberalilor a depus din nou moţiunea simplă "Educaţia sub cenzura Ecaterinei Andronescu-istoria se repetă".
"Sărbători fericite! Şi vă aşteptăm cu moţiunea de cenzură", i-a ironizat Stanciu pe cei trei deputaţi liberali aflaţi în sală.
Comisia pentru Regulament a stabilit, pe 6 aprilie, cu unanimitate de voturi, că liberalii au încălcat regulamentul în şedinţa de plen din 23 martie şi că trebuie să reia procedura pentru depunerea unei noi moţiuni simple dacă mai vor să se dezbată în plenul Camerei Deputaţilor problemele din învăţământ.
Antena3.ro

×
x close