Antena 3 CNN Politică Cioroianu: Declaraţiile lui Băsescu pot dăuna României

Cioroianu: Declaraţiile lui Băsescu pot dăuna României

Cioroianu: Declaraţiile lui Băsescu pot dăuna României
26 Iul 2007   •   18:19

Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, joi, că unele dintre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de politică externă nu ajută România. Audiat joi de senatorii şi deputaţii membri în comisiile de politică externă şi apărare, ministrul de Externe a precizat că nu este încântat de ultimul interviu acordat de preşedintele Traian Băsescu unei importante reviste de politică externă din Franţa.

?Unele lucruri spuse de preşedinte în acest interviu nu ne ajută deloc, în condiţiile în care vom fi iarăşi întrebaţi cu toţii când vom merge în diverse capitale europene sau la Parlamentul European de ce nu mai terminăm odată cu scandalurile?, a afirmat Cioroianu.

El a precizat că subiectul războiului dintre Parlament şi şeful statului nu ajută imaginea externă a României şi a subliniat că tonul acestui conflict trebuie uitat nu numai de Traian Băsescu, ci şi de celelalte forţe politice.

În cadrul audierilor din comisiile reunite, Cioroianu s-a referit şi la declaraţiile ?agresive? ale şefului statului faţă de Federaţia Rusă, explicând că Traian Băsescu are o libertate mai mare de exprimare în probleme de politică internaţională care, ulterior, se reflectă în sondaje. ?România este o ţară în care, dacă spui unele lucruri verde în faţă Rusiei, acest lucru se reflectă în sondajele interne. Mereu declaraţiile sale (ale preşedintelui Traian Băsescu - n.r.) au ţinut cont de asta?, a afirmat Adrian Cioroianu.

El a adăugat că, spre deosebire de şeful statului, în calitatea sa de ministrul al Afacerilor Externe, nu are această ?marjă de libertate? şi, oricum, nu poate să adopte această atitudine pentru că nu este de acord să sacrifice o instituţie de dragul unui succes imediat în sondaje.

Cioroianu s-a declarat astfel adeptul unei atitudini curajoase, dar nu agresive în relaţia cu Federaţia Rusă, o abordare pragmatică în sensul interesului naţional al României. Cât priveşte relaţia sa personală cu preşedintele care s-a opus numirii sale ca ministru al Afacerilor Externe şi l-a criticat în repetate rânduri pentru prestaţia sa la conducerea diplomaţiei române, Adrian Cioroianu s-a arătat împăciuitor, explicând că oricine mai poate greşi.

?Eu rămân la ideea că nu m-am înşelat când, în noiembrie 2004, făceam împreună campanie electorală la Timişoara unde eu candidam ca senator şi spuneam despre dânsul că este foarte bun, iar dânsul spunea că şi eu sunt foarte bun?, a menţionat Cioroianu. Afirmaţiile lui Cioroianu au venit ca urmare a unei întrebări adresate de senatorul social-democrat Cristian Diaconescu despre modul cum decurge colaborarea cu preşedintele Traian Băsescu.

Diaconescu a insistat în cadrul şedinţei de la Senat asupra necesităţii unei coeziuni şi unităţi în punctele de vedere exprimate de responsabilii de nivel înalt ai României cu privire la problemele internaţionale.

Rompres

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close