Fostul premier Victor Ciorbea a comentat, luni, atitudinea prietenoasă a preşedintelui Traian Băsescu privind libertatea presei, spunând că este greu de înţeles de ce a făcut şeful statului aceste declaraţii, deoarece are "o minte elucubrantă", dar probabil doreşte, în acest fel, să aibă un final de mandat glorios.
"E greu să-i pătrunzi în mintea atât de elucubrantă a lui Traian Băsescu, dar probabil vrea să aibă un sfârşit de mandat glorios. Cât a fost ministrul Transporturilor şi primar general, a fost destul de atent cu presa, pe urmă a ajuns preşedinte şi s-a schimbat situaţia", a spus senatorul PNL Victor Ciorbea, luni, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis vineri un mesaj de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, lăsând să se înţeleagă că laudă mass-media, după ce a precizat că el crede, în continuare, că o reglementare şi un control al presei trebuie să vină din interiorul breslei, şi nu din afară.
"
În această zi (3 mai - n.r.), jurnaliştii din toate colţurile lumii sărbătoresc una dintre cele mai importante valori democratice, libertatea presei. În România, libertatea presei a fost câştigată cu mari eforturi şi consolidată tot mai mult în ultimii ani, inclusiv prin dezincriminarea, ca faptă penală, a insultei şi calomniei, dar şi prin reuşita tuturor celor care s-au împotrivit adoptării unei legi a presei. Am susţinut necondiţionat eforturile lor şi cred, în continuare, că o reglementare şi un control al presei trebuie să vină din interiorul breslei, şi nu din afara lui.
Le doresc tuturor celor care profesează în mass-media mult succes în activitatea lor, dar şi multă putere şi tărie de caracter pentru a putea lupta împotriva celor care urmăresc să le îngrădească libertatea şi să-i subjuge propriilor interese personale",
se arată în mesajul preşedintelui Băsescu.
Şeful statului lasă astfel impresia că nu e de acord cu reincriminarea insultei şi calomniei în Codul Penal, aşa cum a decis CC în urmă cu o săptămână.
Pe 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit de la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.