Proiectul de țară coordonat de președintele Klaus Iohannis va avea o abordare generală referitoare la ceea ce-și propune România pentru anii următori și va include și o componentă economică, a declarat premierul Dacian Cioloș, luni, la Palatul Parlamentului, potrivit agerpres.ro.
Întrebat dacă proiectul de țară este complementar cu strategia economică pe care o va prezenta marți, Cioloș a spus că viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu și pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de țară.
"Strategia sau viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu și pe termen lung va fi parte componentă a acestui proiect de țară sau, altfel spus, proiectul acesta de țară coordonat de Președinție, de domnul președinte, și care va implica și partidele politice și alte instituții cu rol în acest proces de gândire va avea o abordare generală, legat de ceea ce-și propune România pentru anii următori, ceea ce va defini România, ce vrea România să dezvolte și cum vrea să fie percepută în Uniunea Europeană. Și acest proiect de țară va avea și o componentă economică. Ceea ce noi am propus este ca discuția pe această componentă economică să pornească de la acest document pe care noi îl vom prezenta mâine și îl vom supune dezbaterii publice", a spus premierul Cioloș înainte de a participa la recepția organizată cu ocazia Forumului Administrației Publice Locale.
Prim-ministrul a spus că, la începutul mandatului, actualul Guvern a anunțat că va lansa dezbateri pe două subiecte.
"Unul e cel legat de viziunea de dezvoltare economică a României și celălalt - România în Uniunea Europeană și în perspectiva pregătirii Președinției pe care România o va asigura la nivelul Consiliului Uniunii Europene în 2019. Noi avem pregătite să lansăm aceste două dezbateri și ceea ce domnul președinte a lansat acum, ideea aceasta a proiectului de țară, se leagă foarte bine de ceea ce noi, cumva, fără să știm cum o să evolueze lucrurile, am anticipat la începutul mandatului. Deci, practic, Guvernul va pune la dispoziție ceea ce a lucrat până acum, iar partidele politice împreună cu societatea civilă, cu mediul economic vor avea o bază de plecare a acestei discuții", a explicat Cioloș.
Premierul a mai spus că discuția privind proiectul de țară va fi lansată în acest moment și foarte probabil va fi concluzionată după alegerile parlamentare, pentru a nu se suprapune cu campania electorală.
"Eu cred că, în măsura în care partidele politice vor participa la acest proces, așa cum au declarat astăzi, există toate șansele ca un astfel de proiect de țară să poată să fie acceptat de toată lumea", a adăugat Cioloș, fiind întrebat dacă crede că un Guvern politic care va urma la Palatul Victoria își va asuma aceste proiecte și strategii elaborate în prezent.
Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis și cu sprijinul Academiei Române și al Băncii Naționale a României, va lansa marți în dezbatere publică, la Palatul Parlamentului, documentul strategic "România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă".