Antena 3 CNN Politică Ciolacu: Până în noiembrie introducem salariul minim european. Formula de calcul va ține cont de puterea de cumpărare

Ciolacu: Până în noiembrie introducem salariul minim european. Formula de calcul va ține cont de puterea de cumpărare

Premierul spune că mecanismul de calcul se află în lucru la Ministerul Muncii.

bani profimedia
Categoriile de bugetari români care trebuie să primească salarii majorate din iunie 2024
de Robert Kiss    |    06 Iun 2024   •   11:38

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, înaintea ședinței de guvern, că la ministerul Muncii se lucrează la mecanismul care va introduce salariul minim european în România.

Ciolacu spune că formula de calcul va fi stabilită în funcție de trei indicatori.

„Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii”, a declarat Ciolacu.

La finalul lunii trecute, premierul a afirmat că România va introduce salariul minim la nivel european, iniţiativă ce prevede ca pentru aceeaşi muncă să fie plata egală. El a adăugat că termenul de implementare a acestei măsuri este 15 noiembrie.

„La nivel european, familia social-democrată, S&D, prin comisarul Schmidt, social-democrat, comisarul pe muncă, au venit şi avem de aplicat salariul minim european. Deci, cu alte cuvinte, o viziune la nivel european. Părerea mea, să nu mai inventăm noi iarăşi apa caldă şi să mergem pe o viziune europeană, a Uniunii Europeane, care pentru aceeaşi muncă să fie plată egală şi avem termen de implementare, mi se pare, pe 15 noiembrie”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce este salariul minim european și ce state l-au implementat

În toamna anului 2022, Parlamentul European a adoptat o directivă privind salariul minim în Uniunea Europeană. Astfel, salariul minim ar trebui să reprezinte 60% din din salariul mediu brut. De asemenea, prin această directivă, se solicită indexări periodice pentru a se asigura că nivelurile de salarizare rămân actualizate.

Directiva obligă cele 21 de state membre ale blocului comunitar care au salarii minime statutare să garanteze că banii câștigați vor permite oamenilor să ducă o viață decentă, iar din momentul intrării în vigoare a acesteia (octombrie 2022), statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune prevederile acesteia în legislația locală.

Potrivit unui raport Eurostat, România se poziționează printre ultimele țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul minim, pe locul 20 din 22, cu un salariu de puțin peste 600 de euro, doar înaintea Ungariei și Bulgariei. Există șase țări cu un salariu minim peste 1.500 de euro. Acestea sunt Luxemburg, Belgia (1.842 EUR), Irlanda (1.775 EUR), Țările de Jos (1.756 EUR), Germania (1.744 EUR) și Franța (1.646 EUR).

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close