Antena 3 CNN Politică Ciolacu cheamă partidele la consultări pentru data prezidențialelor și îi acuză pe liberali că vor să declanșeze o criză

Ciolacu cheamă partidele la consultări pentru data prezidențialelor și îi acuză pe liberali că vor să declanșeze o criză

Ciolacu cheamă partidele la consultări pentru data prezidențialelor și îi acuză pe liberali că vor să declanșeze o criză
Marcel Ciolacu spune că nu vrea să declanșeze o criză guvernamentală prin schimbarea ministrului de Interne de la PNL. Foto: Hepta
de Robert Kiss    |    28 Iun 2024   •   09:30

Premierul Marcel Ciolacu, a anunțat vineri, în debutul ședinței de guvern, că va chema luni liderii partidelor politice la consultări pentru calendarul alegerilor. „Țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri. Și trebuie să înceteze”, a transmis Ciolacu, care a precizat că nu îl va schimba pe Cătălin Predoiu din cauză că refuză să semneze organizarea alegerilor în septembrie. Înaintea ședinței de guvern, Ciolacu și Predoiu au avut o discuție în biroul premierului.

„Am lăsat la final un subiect de mare interes zilele acestea. Stimați colegi, mă bucur că până acum actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice. Nici măcar în campania care tocmai s-a încheiat! Pentru că acest guvern nu este al Coaliției sau al vreunui partid. Este Guvernul României! Toți cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriașă de a asigura stabilitatea acestei țări. Iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ți respecți angajamentele. Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfășurarea alegerilor, ci de încredere! Țopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri. Și trebuie să înceteze.

Ca premier al României, am obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție. Astăzi practic ieșim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care puteam promova H.G.-ul de stabilire a datei alegerilor. De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România.”, a declarat premierul.

Războiul declarațiilor în Coaliție

Reacția lui Ciolacu vine după un adevarat război al declarațiilor între PSD și PNLMarcel Ciolacu i-a acuzat, joi, la Bruxelles, în cursul dimineții, pe liberali, că și-au încălcat cuvântul dat în martie pentru organizarea prezidențialelor în septembrie, iar Nicolae Ciucă l-a ironizat ulterior spunând că doar canicula ar explica declarațiile premierului, în schimbul de replici dure au intrat ambele garnituri de lideri ai celor două formațiuni.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și fostul premier Mihai Tudose, au publicat pe paginile personale de pe rețelele sociale dovezile scrise și rostite că Nicolae Ciucă a semnat în luna martie o decizie a BPN al PNL pentru ca data alegerilor să fie septembrie. Tudose a postat un fragment dintr-un interviu al lui Ciucă, acordat unui post de televiziune, în care președintele PNL spunea ”alegerile prezidențiale rămân în septembrie așa cum s-a stabilit”.

După declarațiile social-democraților au venit și replicile de la PNL. Adrian Cozma a postat pe pagina de Facebook un mesaj pentru Marcel Ciolacu: ”Ciolacu, winter is coming”.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Europa, răvășită de furtuni și caniculă: Țările vizate de alerte Cod roșu
x close