Antena 3 CNN Politică Ciolacu: Ne confruntăm cu cele mai mari provocări. Să diversificăm sursele de energie și mijloacele de producție

Ciolacu: Ne confruntăm cu cele mai mari provocări. Să diversificăm sursele de energie și mijloacele de producție

marcel ciolacu la guvern
Marcel Ciolacu susține că trebuie abordată problema reducerii costurilor energiei pentru toți consumatorii, individuali și industriali. Foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Iul 2024   •   09:52

"Provocările cu care ne confruntăm sunt cele mai mari din istoria recentă", a declarant, marți, premierul Marcel Ciolacu, într-un discurs la un eveniment pe tema energiei și climei. El a subliniat că este nevoie să fie diversificate sursele de energie și mijloacele de producție în contextual în care e nevoie de acțiuni imediate pentru susținerea Republicii Moldova, a Ucrainei și a tuturor țărilor din regiune care au nevoie.

Energia și clima nu pot fi gândite în interiorul granițelor unui singur stat, a declarant Ciolacu, la a 5-a Reuniune Ministerială a Parteneriatul Transatlantic de Cooperare în domeniul Energiei și Climei. Împreună cu partenerii europeni și cu cei americani, putem propune soluții eficiente pentru energie și climă. Putem doar dacă lucrăm sincronizat, să vorbim pe o singură voce și să schimbăm lumea prin puterea exemplului! Când spun „noi” nu mă refer doar la politicieni, ci și la oamenii de afaceri, cercetători, experți și societatea civilă.

Provocările cu care ne confruntăm sunt cele mai mari din istoria recentă. La fel trebuie să fie fermitatea și unitatea noastră în a le rezolva și dau doar câteva exemple. Sistemele noastre energetice trebuie să fie capabile să furnizeze energie, în orice moment și în condiții de stres intern ori extern, tuturor consumatorilor, oriunde", a declarant premierul.

Ciolacu a susținut că trebuie abordată problema reducerii costurilor energiei pentru toți consumatorii, individuali și industriali.

"Și noi, ca întreaga Europă, riscăm scăderea avantajului competitiv din cauza prețurilor ridicate la energie. Trebuie să inversăm această tendință imediat! Este urgentă modernizarea capacităților de producție de energie și a liniilor de transmisie. Acestea trebuie să poată stabiliza sistemul energetic, permițând și circulația liberă a energiei, într-o piață unică – dar una funcțională. Doar cu securitate energetică, energie accesibilă pentru economie și populație și competitivitate economică, putem face pasul decisiv spre următorul obiectiv esențial: să obținem energie curată, verde! În același timp, se impune să diversificăm sursele de energie și mijloacele de producție. Acum mai mult ca oricând, e nevoie să fim pragmatici și solidari. Iarna se apropie, războiul din Ucraina este în desfășurare și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova, Ucraina și toate țările din regiune cu vulnerabilități", a mai spus Marcel Ciolacu.

"De aceea, îmbunătățim capacitățile de interconectare cu toate țările din jur. Coridorul Trans-Balcanic și Coridorul Vertical, la care lucrăm cu partenerii din Bulgaria, Turcia și Grecia sunt proiecte vitale pentru regiune în domeniul gazelor. Alături de Turcia și Azerbaidjan am deschis un nou potențial uriaș de cooperare atât în privința gazelor, cât și a energiei. Iar prin Coridorul Verde am cooptat noi state precum Georgia și Ungaria la acest efort regional fără precedent.

Investim miliarde de euro în noi capacități de obținere a energiei din surse regenerabile și urmărim dublarea capacității nucleare a României. Sunt cele mai mari investiții din istorie în toate mijloacele de producție de energie. Vrem să modernizăm sectorul energetic și să-l facem mai rezistent la șocuri regionale sau globale.

Începem proiectul Neptun Deep, proiect crucial de explorare a gazelor în Marea Neagră, care va dubla capacitatea de producție de gaze a României și va transforma țara în cel mai mare producător din UE începând cu 2027.

Totodată, construim un sistem de transport de curent continuu de înaltă tensiune ce duce energie din Azerbaidjan, Georgia și România către Ungaria și restul Europei.

Nu pot încheia fără a menționa sprijinul uriaș al Statelor Unite în proiecte energetice strategice din domeniul nuclear. Construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă se face într-un consorțiu în care participă două companii americane importante. Amintesc că România, încă din 1970, s-a uitat spre Vest pentru tehnologia nucleară, nu spre URSS, și suntem singura țară din toată regiunea care a făcut asta!

Noul proiect, cel al reactoarelor nucleare modulare SMR, este genul de investiție majoră care poate schimba lumea. Salut faptul că acest forum este chiar gazda semnării parteneriatului Nuclearelectrica cu NuScale și Fluor, ambele companii americane, pentru intrarea în etapa studiului de fezabilitate. Ne poziționează între primele state ale lumii care vor avea această tehnologie. Este și cel mai avansat proiect prin care o fostă termocentrală pe cărbune este transformată într-o centrală nuclearo-electrică modernă care va produce în bandă, cu zero emisii de dioxid de carbon.

Știu că începem împreună și alt proiect revoluționar, în energia geotermală. Chiar azi se semnează un memorandum între ELCEN și compania americană SAGE Geosystems. Bucureștiul are această resursă în nordul orașului. Prin sprijinul SUA, vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare al Capitalei, reducând facturile locuitorilor și folosind energie curată!", a mai spus Ciolacu.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu energie clima
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close