Antena 3 CNN Politică Ciolacu l-a atacat pe Predoiu în ședința de guvern: „Sper că și-a învățat lecția”. Ministrul i-a dat replica la conferința de presă

Ciolacu l-a atacat pe Predoiu în ședința de guvern: „Sper că și-a învățat lecția”. Ministrul i-a dat replica la conferința de presă

ID253328_INQUAM_Photos_George_Calin
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne Cătălin Predoiu. Foto: INQUAM Photos/George Călin
de Robert Kiss    |    11 Iul 2024   •   14:39

Schimb de replici între premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne Cătălin Predoiu, din cauza OUG 84 care a revoltat șoferii. Premierul l-a atacat pe ministrul PNL chiar în debutul ședinție de guvern, când l-a criticat că „a pus căruța înaintea cailor” și i-a transmis că speră că „și-a învățat lecția”. Replica ministrului a venit la conferința de presă de după ședința de Guvern. „Dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanță a început în toamna anului trecut, în octombrie”, a spus Predoiu.

În debutul ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu i-a reproșat ministrului modificările Codului Rutier, cu aceeași sintagmă folosită și de președintele Klaus Iohannis cu o zi în urmă, când a comentat scandalul OUG 84.

„Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.  Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerile Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrare în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor. Domnul ministru oricum va ieşi la briefing şi va explica românilor modificările de azi”, a declarat Ciolacu.

După ședința de guvern în care Executivul a adoptat moficările la OUG 84, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a ieșit într-o conferință de presă în care a răspuns reproșurilor.

„Ce aş vrea să precizez, sunt obligat să o fac faţă de Ministerul de Interne şi colectivul de muncă şi faţă de PNL, vizavi de reproşul premierului, pe care l-aţi văzut cu toţii, faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de Ordonanţă a început în toamna anului trecut, în octombrie. Pe parcursul dezbaterii publice de la MAI, în mod repetat, în scris dar şi verbal, prin reprezentanţii IML, Ministerul de Interne a fost informat de către reprezentanţii INML asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice, în temern rezonabil, de 3 până la maxim 7 zile, menţionând de asemenea că investiţiile în capacitatea de analiză a instituţiilor de medicină legală vor creşte”, a spus Predoiu.

„În vara anului trecut, Ministerului de Interne i s-a cerut trei lucruri: să completeze legislaţia privind combaterea consumului de droguri la volan, să elimine din folosinţa agenţilor de poliţie drug testele care dau rateuri, erori şi să înmulţească semnificativ numărul de drug testere”, a mai arătat Predoiu, precizând că ministerul a procedat la aceste măsuri şi le-a realizat. Ministrul de Interne a anunţat că a scos din folosinţă drug testerele din China, care dădeau erori şi au folosit şi folosesc în continuare aceste drugtestere care sunt folosite şi în ţările UE.

„Aceste drug testere reprezintă, la ce există în acest moment în lume, un vârf de tehnologie, nu există drug testere mai bune decât acestea”, a completat el, adăugat că au dublat capacitatea de testare. El a dat ca exemplu judeţul Constanţa, unde anul trecut erau 15 drug testere, iar astăzi poliţiştii au la dispoziţie 45 de astfel de aparate.

Și președintele Klaus Iohannis a criticat OUG 84

„Da, ceva trebuie făcut, cred că sunteți de acord. Am avut și aici prea multe accidente și prea multe incidente. Problema drogurilor a tot crescut. Știți foarte bine discuțiile pe care le-am găsit și în spațiul public. Există probleme cu drogurile până și în școli, există câteodată la șoferi și trebuie luate măsuri, dar aceste măsuri trebuie să fie corecte. 

Exact pentru asta ordonanța trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite, nu invers. Mai întâi dăm ordonanța și pe urmă fugim după medici, după truse de testare ș.a.m.d. Deci, cred că e bine și aici să punem caii în fața carului”, a declarat președintele României.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close