Antena 3 CNN Politică Ciolacu, interviu pe Autostrada Moldovei: Anul acesta se vor da în circulație peste 130 de km. Restul, anul viitor

Ciolacu, interviu pe Autostrada Moldovei: Anul acesta se vor da în circulație peste 130 de km. Restul, anul viitor

458505097_1203935364186647_5617452524281782997_n
Autosrada Moldovei va fi dată în circulație complet în 2025, spune Marcel Ciolacu. Foto: Antena 3 CNN
de Ioana Coman    |    17 Sep 2024   •   22:42

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale, a vorbit, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Mihai Gâdea, la Antena 3 CNN, despre Autostrada Moldovei A7, când va fi dată în folosință și ce beneficii va aduce ea României.

„În primul rând, Europa a considerat că autostrada Moldova nu duce nicăieri, de-asta nu a putut nici Ceaușescu străpungerile în Carpați pentru că duceau spre Rusia. În acest moment, din cauza războiului din Ucraina, România a devenit din țara periferică, o țară centrală. Noi am mers la Comisie și am explicat foarte clar – nu poți să conectezi R. Moldova și Ucraina decât prin Moldova. Consecința cea mai dureroasă din România a fost că neexistând infrastructură, românii au plecat. Cea mai mare migrație e din Moldova. Acolo efectul a fost distrugător – toată plusvaloarea României a plecat. (...) Niciodată în Moldova nu s-a investit cât se investește acum. În sfârșit și-a luat revanșa și Moldova, dar nu e suficient. Avem A8, A8 e legătura între Iași și Tg. Mureș. Din partea mea, economic, cel mai important e A13, Bacău-Brașov. În momentul acela, legi Moldova de centrul țării, automat vor veni investițiile”, a afirmat Ciolacu.

Ciolacu spune că peste 130 de kilometri din Autostrada Moldovei vor fi dați în folosință în 2024.

„Anul acesta cred că se vor da în circulație peste 130 de km. Noi vorbim A7 până la Pașcani, deja a depus Grindeanu să mergem să legăm Suceava, normal că crește turismul. Nu mai facem opt ore, acum e și aglomerat rău că sunt și utilajele care lucrează la construirea autostrăzii. Va fi o descătușare”.

Autostrada Moldovei A7 valorează 4 miliarde de euro, spune premierul.

„Ca valoare are 4 mld. Din ei, 2 trebuie să pun eu de la bugetul de stat – aici e deficitul. Ieri aveam 80 mld. investiții, nu a existat în istoria României așa ceva. Am vorbit cu comisarii de resort și le-am explicat – condamnați România dacă nu-mi dați pe 7 ani să nu avem investiții în 2025-2026. Deci, Autostrada Moldovei 130 de kilometri anul ăsta și restul anul viitor, sunt termene până în 2025”, a afirmat Ciolacu.

Potrivit prim-ministrului, cele mai multe loturi ale A7 sunt câștigate de constructori români: „Cele mai multe loturi sunt câștigate de constructori români și o să vedeți că foarte mulți dintre muncitori s-au întors înapoi în țară pentru că ei câștigă mai bine la această companie românească, a lui Umbrărescu”.

De asemenea, premierul a adăugat că mai există o investiție foarte importantă, atâr pentru țara noastră, cât și pentru Republica Moldova: unirea Iașiului cu Chișinăul.

„Noi mai avem de făcut o investiție – să legăm Iașiul de Chișinău pentru că Republica Moldova, pe căi ferate, este prizonieră sistemului rusesc. Tot sistemul e pe ecartament lat și în momentul în care lungești Iași până la Chișinău, în acel moment se face prima conectare a R. Moldova cu Europa și normal că va fi o explozie de investiții și pentru ei”, a mai adăugat Marcel Ciolacu.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu autostrada moldovei A7
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close