Antena 3 CNN Politică Ciolacu se consultă cu partidele pentru prezidențiale. Ce i-a spus Diana Șoșoacă: „Hai să zămislim un preşedinte”

Ciolacu se consultă cu partidele pentru prezidențiale. Ce i-a spus Diana Șoșoacă: „Hai să zămislim un preşedinte”

Ciolacu se consultă cu partidele pentru prezidențiale. Ce i-a spus Diana Șoșoacă: „Hai să zămislim un preşedinte”
Diana Șoșoacă, la consultări cu premierul Marcel Ciolacu. Foto: gov.ro
de Mia Lungu    |    01 Iul 2024   •   12:06

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne Cătălin Predoiu au consultări, luni şi marţi, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an.

Update 16:40 Preşedintele Partidului SOS România, Diana Şoşoacă, a declarat luni că i-a propus premierului, la consultările de la Palatul Victoria, ca alegerile prezidenţiale să se organizeze pe 10 noiembrie, primul tur, şi 24 noiembrie, turul al doilea, iar alegerile parlamentare să fie organizate pe 8 decembrie.

„Am solicitat, din punctul nostru de vedere, pentru a se respecta Constituţia României, să se facă 10 noiembrie şi 24 noiembrie - alegerile prezidenţiale şi 8 decembrie parlamentare, sau efectiv 10 - parlamentarele, 24 - primul tur, 8 - al doilea tur. Văd ca le-au plăcut datele acestea că sunt duminici, pică exact ca în urmă cu 5 ani, 10 şi 24, iar 8 (decembrie - n.r.) le-am spus, cred că nu ştiţi ce este. Este ziua Constituţiei României şi Sfânta Zămislire. Aşa că hai să zămislim un preşedinte pentru România care să respecte Constituţia şi să o facă superioară, aşa cum este ea de fapt şi cum a fost gândită, tuturor instituţiilor europene”, a spus Şoşoacă la Guvern.

Update 15:20 Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat luni că Uniunea Democrată Maghiară din România susţine separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare şi a propus, la consultările cu premierul Marcel Ciolacu, de la Palatul Victoria, ca alegerile pentru preşedintele ţării să fie stabilite în luna octombrie.

"Am transmis premierului câteva principii pe marginea cărora credem că ar trebui stabilită data privind alegerile prezidenţiale. În primul rând, credem că această problemă trebuie închisă cât mai rapid. Este responsabilitatea coaliţiei guvernamentale, iar atributul legal al emiterii datei alegerilor este exclusiv al Guvernului.

Un al doilea principiu pe care l-am enunţat este cel referitor la necesitatea, după părerea noastră, a separării alegerilor prezidenţiale de alegerile parlamentare. Practic, de 20 de ani votăm într-un asemenea sistem şi credem că este o soluţie bună. Atribuţiile preşedintelui României sunt atribuţii care sunt separate de cele ale Parlamentului, provocările preşedinţiei sunt altele decât provocările Parlamentului", a spus Cseke Attila, la Guvern.

Update 15:10 La Palatul Victoria a ajuns Diana Șoșoacă, președintele partidului SOS România.

Aceasta e declarat, înaintea consultărilor de la Palatul Victoria pe tema datei alegerilor prezidenţiale, că "acest Guvern şi această conducere comasată nu duce România decât spre încălcarea legii".

"Nu cred că mai trebuie să demonstreze încă o dată românilor şi lumii întregi că acest guvern şi această conducere comasată nu duce România decât spre încălcarea legii. Cât despre curiozitatea de ce am fost noi invitaţi aici, am fost mirată, pentru că ei în momentul ăsta respectă Constituţia şi legile ţării. Despre Parlamentul European se vorbeşte în Constituţia României, după ce a fost modificată în anul 2003, deci partidele europarlamentare sunt egale partidelor parlamentare.

Nu vreau să fac discuţii pe superioritatea Constituţiei faţă de dreptul european, dar mi se pare că cine l-a sfătuit pe domnul Ciolacu să ne cheme l-a sfătuit bine, pentru că oricum a fost atacat, oricum notorietatea sa este în scădere, susţinerea publică nu a existat niciodată şi atunci cred că este un pas pentru a-şi repara el imaginea. Nu o să şi-o poată repara decât dacă vreodată în viaţa lui îşi va da demisia de onoare împreună cu tot Guvernul şi vor da naţionaliştilor, în speţă Partidului SOS România, guvernarea, nu vor mai frauda alegerile, astfel încât să putem recupera ceea ce ei au distrus timp de 34 de ani", a susţinut Diana Şoşoacă.

Întrebată cum comentează faptul că, în cel mai recent sondaj, apare pe primul loc în ceea ce priveşte notorietatea, dar pe ultimul în ceea ce priveşte nivelul de încredere, Diana Şoşoacă a răspuns: "Într-adevăr sunt pe primul loc la notorietate, dar nu am 97,5, ci am 100% şi vă spun din datele Parlamentului European. Dacă o să vă uitaţi la INSCOP, (...) de fapt pe primul loc la neîncredere este domnul Kelemen Hunor, cu 6 virgulă nu ştiu cât la sută, după care vine domnul George Simion şi după care aş veni eu, cu 20,2% faţă de 34% Mircea Geoană".

Știrea inițială

Prima delegația prezentă la Guvern pentru discuții a fost cea a USR. Președintele partidului Elena Lasconi și doi vicepreședinți, Dominic Fritz și Lucian Viziteu, au participat la consultări.

USR a reafirmat, la discuţiile de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că doreşte respectarea legii şi alegeri la termen, a declarat luni preşedintele formaţiunii, Elena Lasconi, la finalul consultărilor de la Palatul Victoria.

„Acest dialog cred că nu-şi avea rostul, dacă se înţelegeau între ei, dar se pare că se joacă de-a democraţia. O să vedem dacă doar s-a mimat o consultare (...). Noi am fost fermi, la fel ca în declaraţiile de dinainte - am spus respectarea legii şi alegeri la termen”, a declarat Elena Lasconi.

Potrivit liderului USR, discuţiile se concentrează pe alegeri, în timp ce problemele românilor sunt altele.

„Mi se pare absolut incredibil ca de astăzi se scumpesc iar toate şi creşte şi preţul la motorină şi la benzină”, a spus Lasconi.

George Simion, AUR: „Noi nu cerem nimic decât ca Marcel Ciolacu şi Rareş Bogdan să nu mai mintă”

Preşedintele AUR, George Simon, a afirmat, luni, înaintea discuţiilor de la Guvern cu privire la calendarul alegerilor, că pentru formaţiunea sa ar fi fost important ca scrutinul prezidenţial să aibă loc la termen, adăugând că nu are însă ce face pentru că „premierul este mincinos”.

„Mi se pare că domnul Ciolacu îşi dă prea mare importanţă pentru ceea ce este, un mincinos. Noi nu cerem nimic decât ca indivizi ca Marcel Ciolacu şi Rareş Bogdan să nu mai mintă.

Rareş Bogdan a venit cu aceasta variantă a comasatelor, ca să nu mai fie impozitate pensiile, dacă îşi mai aduce cineva aminte. Acum vrea neapărat să salveze şcolile. Vă imaginaţi cum salvează Rareş Bogdan şcolile, că nu o să existe decât un singur buletin de numărat, nu cinci, ca la alegerile comasate ilegale.

E un proces electoral viciat cap - coadă. Domnii liberali fac blat cu PSD-ul. (...) Pentru AUR era oportun ca alegerile să aibă loc la termen, în acest an, dar ce să fac dacă premierul este mincinos şi partenerii lui sunt şi ei mincinoşi?”, a declarat Simion la Guvern.

Potrivit liderului AUR, există probleme grave, între acestea fiind creşterea accizelor. 

Potrivit calendarului discuțiilor, de la ora 14 la Guvern participă UDMR, iar de la ora 15 vine Diana Șoșoacă. La ora 16, la Palatul Victoria vine liderul grupului minorităților naționale, iar la ora 17 liderii PUSL.

Simion: Eram pregătiţi pentru 15 septembrie; premierul a fost păcălit, nu el ia hotărârea

Preşedintele AUR, George Simion, a afirmat că formaţiunea sa era pregătită pentru alegeri prezidenţiale pe data de 15 septembrie, dar premierul Marcel Ciolacu "a fost păcălit din nou", "pare captiv unor grupuri de interese" şi ia în calcul luna decembrie.

"Am văzut un premier la care diferite grupuri de interese pe care nu le cunosc au ajuns. Mă temeam că este mincinos, e mai mult şi mai grav decât faptul că este mincinos. Nu poate, este neputincios. A anunţat un calendar. Nu ştiu cu ce este şantajat domnul Ciolacu.

Pe noi nu ne interesează când sunt alegerile, altele sunt problemele românilor, dar eram pregătiţi pentru 15 septembrie. Şi mâine se poate da hotărârea de guvern ca alegerile să fie pe 15 septembrie, nu cum s-a afirmat eronat că vineri era ultima zi. Dar la ce feţe triste am văzut acolo, în Palatul Victoria, e clar că a pierdut domnia. (...) Practic, a fost păcălit sa facă alegeri în iunie comasate şi acum este păcălit din nou", a afirmat Simion la finalul consultărilor de la Palatul Victoria.

El a susţinut că "nu Marcel Ciolacu ia hotărârea, ci "altcineva". "Nu ştiu, SUA, ambasadele, Klaus Iohannis, nu ştiu. (...) Marcel Ciolacu pare o marionetă în mâna preşedintelui. (...) Marcel Ciolacu ia în calcul luna decembrie. Cu siguranţă acest guvern-marionetă este sub comanda lui Klaus Iohannis, premierul este un individ mincinos şi cu siguranţă Nicolae Ciucă nu se califică în turul 2, de asta i-au mai dat răgaz fostului general încă trei luni", a adăugat liderul AUR.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Pericol major în centrul Bucureștiului. O schelă de pe un bloc turn stă să cadă
x close