Antena 3 CNN Politică Ciolacu a anunțat că va trimite luni o nouă propunere de comisar european din partea României la Bruxelles

Ciolacu a anunțat că va trimite luni o nouă propunere de comisar european din partea României la Bruxelles

marcel ciolacu hepta
Premierul a menţionat că va transmite o singură propunere pentru această funcţie. Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    02 Sep 2024   •   11:44

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că luni va trimite propunerea pentru funcţia de comisar european din partea României către Comisia Europeană.

Întrebat, înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD dacă a trimis propunerea de comisar european la Bruxelles, Ciolacu a spus: „Am vorbit cu şefa Comisiei Europene. După şedinţa de partid o să merg la Guvern şi o să trimit propunerea".

Premierul a menţionat că va transmite o singură propunere pentru această funcţie.

Ursula von der Leyen i-a cerut lui Ciolacu să nominalizeze o femeie

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat luni că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi cerut o femeie din partea României pentru funcţia de comisar european.

Victor Negrescu a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă mai figurează printre propunerile pentru funcţia de comisar european din partea României.


"Îi mulţumesc prim-ministrului pentru faptul că a menţionat în ultimele trei săptămâni numele meu. După cum ştiţi, România nu a formulat nicio propunere oficială şi fiind acum alături de Belgia, ultimele două state care nu au formulat o propunere oficială, avem o discuţie în prezent cu preşedinta Comisiei Europene privind respectarea echilibrului de gen. Preşedinta Ursula von der Leyen a cerut, se pare, o femeie din partea României, pentru a încerca să aibă această paritate la nivelul Comisiei Europene. Acesta este criteriul. Eu, personal, în ultimele trei săptămâni, am căutat să fac tot posibilul să prezint ceea ce am realizat la nivelul Parlamentului European, sunt vicepreşedintele Parlamentului European, vicepreşedintele socialiştilor europeni şi, evident, îmi este imposibil să respect acel criteriu pe care Ursula von der Leyen l-a introdus în discuţiile care s-au purtat cu Executivul României", a spus Negrescu, potrivit Agerpres.

El a menţionat că va susţine orice propunere va face Marcel Ciolacu pentru această poziţie.

Întrebat dacă Roxana Mînzatu este o propunere bună pentru a deveni comisar european, Negrescu a spus: "Haideţi să ne referim la portofoliu. Premierul a fost foarte clar, doreşte un portofoliu pe zona economică, a discutat deja cu mai mulţi lideri europeni importanţi, influenţi, cu Ursula von der Leyen, socialiştii europeni au ieşit public, ne-au sprijinit în negocierile politice şi eu cred că astăzi suntem în postura de a avea un portofoliu de comisar influent pe zona economică. Urmează să fie comunicat respectivul portofoliu probabil de premier. (...) Eu am o colaborare bună cu Roxana Mînzatu. Nu e vorba de nicio critică personală. Am o relaţie bună, lucrez de mult timp cu domnia sa şi decizia o ia prim-ministrul". 

Va fi sau nu Victor Negrescu comisarul european din partea României?

Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a declarat vineri seară, în direct la Antena 3 CNN, că România nu are în momentul de față „nicio propunere formală, nici de bărbat, nici de femeie”. Această declarație a venit în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a admis faptul că și-ar putea schimba propunerea inițială, de a-l desemna pe Negrescu comisar european din partea României, și ar putea propune o femeie. Deşi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, solicitase câte un candidat şi o candidată din partea fiecărui stat membru UE, mai mult de jumătate dintre guvernele din Uniunea Europeană au propus câte un singur candidat, bărbat.

„În momentul de față, nu există nicio propunere formală nici de bărbat nici de femeie, deci este foarte complicat să comentez. Atât Roxana, cât și alte colege care au fost menționate în presa din România sunt persoane bine pregătite, cu care eu am o relație bună. Cred că va exista o propunere.

În momentul de față, din cele 25 de state care au formulat propuneri, doar un sigur stat a trimis două propuneri, ne referim la Bulgaria, unde avem un fel de guvern de uniune națională, și au trimis un reprezentant PPE, o doamnă, fostă ministră de externe, și un reprezentant mai de centru, un domn europarlamentar dacă nu mă înșel. Celelalte state au mers pe o singură propunere.

Danemarca și Italia au formulat chiar recent propunerile lor și au fost doi domni. Eu cred că trebuie să primeze competența, influența la Bruxelles, cel care poate ajuta cel mai mult România și în sensul acesta premierul va lua cea mai bună decizie, sunt convins că știe ce are de făcut pe mai departe”, a explicat Victor Negrescu în direct la Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close