Nervozitatea parlamentarilor a fost provocată de atitudinea deputatului PDL Petru Călian care a cerut, ca şi în şedinţa de marţi, verificarea nominală a cvorumului, sugerând că sunt prea puţini parlamentari în sală. Solicitarea deputatului democrat-liberal a stârnit protestele reprezentanţilor celorlate partide care l-au acuzat că încearcă să prelungească dezbaterea legii pentru a întruni termenul pentru adoptarea ei tacită.
Acuze de încâlcare a Regulamentului şi închideri de microfoane
Rând pe rând parlamentarii liberali şi udemerişti au luat cuvântul acuzându-l pe preşedintele Camerei, Roberta Anastase că favorizează această stare de lucruri şi că încalcă Regulamentul prin faptul că nu supune la vot decizia Biroului Permanent de marţi, fie de prelungire cu două săptămâni a termenului de dezbatere a legii SRTV şi SRR, fie de dezbatere pe fond a acestei legi.
"Doamna preşedintă, ca să nu ajungem în situaţia art. 26, vă rog să respectaţi regulamentul, aţi fost pusă în această funcţie pentru ca să conduceţi imparţial", a spus liberalul Mihăiţă Calimente.
Nervoasă în urma atacului venit din partea liberalului, democrat-liberala a călcat în străchini în momentul în care deputatul UDMR Marton Arpad a preluat criticile la adresa sa.
Marton a acuzat PDL nu doreşte ca Parlamentul să-şi facă treaba, dezbătând proiectele de lege vizând televiziunea şi radioul de stat, şi că democrat-liberalii vor o" treabă de maimuţă, fiind vorba despre o lege care cică nu este contestată".
"Doriţi să aprobaţi tacit un proiect de lege care este contestat şi vreţi să-l băgaţi pe gâtul Parlamentului. Singura solicitare din partea Biroului Permanent era ca proiectul să meargă în Comisie să se poată trece legea, că nu e aşa de proastă, şi vă rog să nu mai dezinformaţi publicul, nu e nevoie de prezenţa cvorumului la dezbateri şi numai la votul final", a spus Marton Arpad, care la un moment dat s-a trezit că se aude numai el singur, Anastase închizându-i microfonul.
Raluca Turcan şi Aura Vasile se înţeapă la soţi
Gestul pripit al preşedintelui Camerei a iscat rumoare în băncile social-democrate. Liderul de grup , Aura Vasile a învinuit PDL că manipulează Camera Deputaţilor, pentru ca legea buclucaşă să fir afopttă tacit.
"În plus, doamna Turcan e în conflict de interese, pentru că soţul dânsei lucrează unde lucrează", a comentat Aura Vasile despre Raluca Turcan, iniţiatorul proiectului legislativ, referindu-se la calitatea de purtător de cuvânt a soţului.
Turcan a ţinut să-i plătească Aurei Vasile remarca. "Dacă o doamnă vine la acest microfon şi face referire la soţ, pot vorbi ore în şir despre soţul meu cu care mă mândresc, nu ştiu dacă e şi cazul dânsei. Deci să ne limităm la discursul politic", a spus Turcan.
Turcan a solicitat prelungirea termenului pentru dezbatere a priectului legislativ şi întocmirea unui raport de către Comisia de cultură.
"Trec peste oportunism, interpretări proprii ale unor colegi, mai ales colege, şi vă solicit încă odată să intraţi în ordinea de zi", a intervenit din nou Aura Vasile.
PNL către PDL: ?ciocu mic, voi boicotaţi lucrările?
"PDL boicotează lucrările Cameri, aşa că ciocu mic", a sărit şi Nicolăescu, referindu-se la numărul scăzut de deputati democraţi-liberali prezenţi în sală.
Liberalul a catalogat intervenţiile preşedintelui camerei drept ale unei persoane ofensate, deşi ea a fost responsabilă de blocarea dezbaterilor în şedinţa de marţi. În şedinţa Camerei de marţi, deputaţii PDL ceruseră o pauză de consultări care a coincis cu finalul şedinţei, iar reprezentanţii PSD, PNL şi UDMR i-au acuzat pe democrat-liberali că urmăresc adoptarea tacită a proiectului.
În tot acest timp, imperturbabil, Petru Călian lua periodic cuvântul pentru a reitera cererea de apel nominal sau a cere o pauză de consultări de 45 de minute.
Anastase, ameninţată cu revocarea din funcţie
Cu capsa pusă, social-democraţii au ameninţat că vor părăsi ala de şedinţe pentru tot restul zilei, iar liberalii, că vor cere revocarea din funcţie a Robertei Anastase dacă pauza este mai mare de 15 minute.
Ultimatumul acestora făcut-o pe Anastase să cedeze şi să decidă o pauză de consultări de 15 minute. După pauza convenită, deputaţii au aprobat, cu 111 voturi pentru şi unul împotrivă, prelungirea cu două săptămâni a termenului de adoptare a proiectului legii SRTV şi SRR.
Marius Vulpe, Antena3.ro