Antena 3 CNN Politică Cine sunt, de fapt, funcționarii Comisiei Europene care evaluează România: o fostă șefă de cabinet cu puternice legături cu USR și un funcționar fantomă

Cine sunt, de fapt, funcționarii Comisiei Europene care evaluează România: o fostă șefă de cabinet cu puternice legături cu USR și un funcționar fantomă

usr colaj
Funcționar al Comisiei Europene, recunoscut ca “membru de partid” al USR. Foto: Colaj/Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iul 2024   •   16:32

România are de primit, în cadrul PNRR, o tranșă de aproape 3 miliarde de euro în urma cererii de plată numărul 3. Pentru a primi banii, Comisia Europeană trebuie să finalizeze evaluarea celei de-a treia cereri de plată și să emită o decizie, însă foarte puțini oameni știu cine sunt, de fapt, cei care fac evaluarea de care depind cele aproximativ 3 miliarde de euro pe care țara noastră trebuie să le încaseze.

Mai precis, este vorba despre doi birocrați români, ajunși să lucreze pentru Comisia Europeană în împrejurări ce au legătură cu fostul ministru USR-ist Cristian Ghinea care, din considerente politice evidente, dorește ca partidele aflate la guvernare să eșueze în implementarea celui mai important program de finanțare pentru România la ora actuală.

Concret, unul dintre cei doi funcționari ai Comisiei Europene este nimeni alta decât fosta șefă de cabinet a lui Cristian Ghinea, din vremea în care acesta deținea funcția de europarlamentar. Deși funcționar european, Liana Goran, căci despre ea este vorba, nu se dă în lături de la a-și manifesta fățiș opțiunile politice, publicând ostentativ imagini cu sigla USR pe contul său de Facebook.

Înainte de a ajunge să lucreze pentru UE, fosta șefă de cabinet a lui Ghinea a lucrat într-un domeniu fără absolut nicio legătură cu administrația publică sau, mai ales, cu evaluări complexe ale rapoartelor de țară. Mai precis, conform CV-ului public al Lianei Goran, aceasta a lucrat în diverse activități din domeniul publicității până când vasta sa experiență în reclame a fost pusă în slujba administrației publice, ca șef de cabinet al lui Cristian Ghinea, atât în mandatele acestuia de deputat și de europarlamentar, cât și ca ministru al Fondurilor Europene.

Așadar, Liana Goran, unul dintre cei care vor evalua România pentru primirea sumei de aproape 3 miliarde de euro, are o experiență absolut nulă în evaluarea proiectelor de țară: 8 ani în publicitate și încă 4 ca șefă de cabinet al unui demnitar USR-ist.

Funcționar al Comisiei Europene, recunoscut ca “membru de partid” al USR

În afară de experiența care nu o recomandă sub nicio formă pentru o asemenea importanță pentru România, Liana Goran este vădit partizană USR, lucru total incompatibil pentru un funcționar european. Practic, fosta șefă de cabinet a lui Ghinea “a intrat în politică” (exprimarea nu ne aparține ci este citată chiar dintr-un raport de pe site-ul lui Cristian Ghinea) în 2016 și “este cunoscută în Secretariatul USR ca persoana care știe tot” (citat din același raport care poate fi găsit la acest link).

Va pune Comisia Europeană interesele USR mai presus de binele cetățenilor?

Așadar, informațiile publice, dar și exprimările publice ale Lianei Goran arată clar apartenența de USR, partid ai cărui lideri și membri și-au exprimat deseori criticile la adresa gestionării PNRR. Astfel, apropierea Lianei Guran de USR este un caz flagrant de incompatibilitate a unui funcționar european angrenat în procesul de evaluare a progreselor făcute de țara noastră, fapt care nu face altceva decât să întărească ideea că un raport nefavorabil ascunde, de fapt, un substrat politic.

Prin urmare, acest lucru aduce o gravă atingere de imagine a integrității deciziilor luate de Comisia Europeană și a principiilor europene de transparență.

Mai mult, în cazul unei decizii prin care României îi este refuzată următoarea tranșă de bani ar fi dovada supremă că interesele naționale ale țării noastre sunt substituite intereselor politice meschine de partid chiar de la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene.

Evaluarea României, pe mâna unui funcționar fantomă

Un alt funcționar al Comisiei Europene de care atârnă soarta celor 3 miliarde de euro este Valentin Ariton, un birocrat obscur despre care nu se știe, la modul real, nimic, întrucât a avut grijă să se piardă în hățișul stufos al administrației europene de peste 9 ani de când lucrează la Comisia Europeană, unde a avut diverse funcții de foarte mică anvergură, precum cea de economist, manager de proiect sau manager de program, niciuna dintre aceste funcții nedându-i calificarea necesară să facă o evaluare a unui progres de amploare.

Înainte de a lucra pentru Uniunea Europeană, Ariton a lucrat în consultanță, unde a gestionat implementarea unor proiecte ale căror bugete au fost de maximum câteva sute de mii de euro, comparativ cu cererea de plată numărul 3 a cărei valoare se apropie, cum am spus, de suma de trei miliarde de euro.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cine e Victoria Starmer, soția noului premier britanic
x close