Antena 3 CNN Politică Cine şi cum mai poate schimba lista candidaţilor pentru Cotroceni

Cine şi cum mai poate schimba lista candidaţilor pentru Cotroceni

M.C.
1 minut de citit Publicat la 17:51 24 Sep 2014 Modificat la 17:51 24 Sep 2014
candidati.jpg
Înscrierea în cursa pentru Cotroceni s-a încheiat ieri. Avem 14 doritori dar nu înseamnă că vor ajunge toţi candidaţi. Biroul Electoral Central trebuie să valideze candidaturile plus că mai pot fi depuse contestaţii.

Teodor Meleşcanu este şi primul candidat cu probleme. BEC analizează cererea Partidului Dreptăţii Sociale care a anunţat că îşi retrage susţinerea faţă de fostul şef al SIE. 

Până pe 25 septembrie, la BEC are loc înregistrarea sau respingerea candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz. Până pe 26 septembrie se pot formula contestaţii în scris la Curtea Constituţională privind înregistrarea sau respingerea candidaturilor sau a semnelor electorale. Contestaţiile se fac de către candidaţi, partide politice, organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţe politice, alianţe electorale şi alegători.

Curtea Constituţională are termen până pe 27 septembrie să soluţioneze contestaţiile prin hotărâri definitive.

Candidaţii au timp până pe 27 septembrie să se decidă dacă renunţă la candidatură. Cei care renunţă o pot face printr-o declaraţie pe propria răspundere care se depune la BEC.

Candidaturile rămân definitive la 28 septembrie.

Judecătorii Curţii Constituţionale se întrunesc miercuri pentru a soluţiona trei sesizări în cazul candidaturii lui Victor Ponta, două în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, una în cazul Monicăi Macovei şi una în cazul lui Klaus Iohannis, contestaţiile fiind formulate de alegători.

CCR a respins marţi trei contestaţii depuse împotriva lui Victor Ponta şi a Monicăi Macovei, iar duminică două în cazul liderului PSD.

Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a susţinut că în niciuna dintre aceste contestaţii nu au fost invocate motive legale care să împiedice candidaturile.

×
TOP articole
x close