Antena 3 CNN Politică Cinci zile până la votarea moţiunii

Cinci zile până la votarea moţiunii

3 minute de citit Publicat la 16:10 28 Sep 2007 Modificat la 16:10 28 Sep 2007
Cinci zile până la votarea moţiunii
PSD porneşte bătălia cea mare împotriva guvernului Tăriceanu. Moţiunea ?1000 de zile de haos. Sfârşitul guvernării de dreapta? susţine că guvernarea liberală a fost incompetentă şi a generat conflicte politice cu grave efecte asupra dezvoltării României, iar social-democraţii se prezintă ca singurul partid responsabil. ?PSD are răspunsuri clare la problemele reale cu care se confruntă populaţia. Vrem să punem capăt confuziei, bâjbâielii, improvizaţiei şi senzaţiei de neputinţă pe care statul nostru le dă cetăţenilor săi şi mediului internaţional?.

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 232 de voturi. Până în prezent, PSD, PD şi PLD au anunţat că susţin moţiunea, cele trei formaţiuni având în total 248 de parlamentari. PRM (44 voturi) se abţine. PNL, PC, UDMR, minorităţile şi independenţii însumează 164 de voturi. Dintre cei 16 independenţi, maximum trei sau patru ar putea să susţină moţiunea. Este însă greu de crezut că PSD, PD şi PLD vor atinge cifra maximă de 247, în condiţiile în care fiecare partid are parlamentari care fie sunt în concediu medical, fie sunt plecaţi la Bruxelles, fie sunt ostili moţiunii.

Lui Iliescu nu-i plac constrângerile

Social democraţii au semnat moţiunea, a carei dezbatere va avea loc pe 3 octombrie. A semnat cu greu şi Ion Iliescu, apoi fidelii săi. Rând pe rând, Sorin Oprescu, Şerban Nicolae, Ion Vasile şi Nicolae Văcăroiu au aşteptat ca tabelul să ajungă la ei pentru a-şi scrie docili numele. A semnat până şi senatorul Răzvan Theodorescu, care declarase iritat că moţiunea este ?o tâmpenie?. Ghinionul lui Mircea Geoană: nu va şti niciodată care va fi votul oponenţilor săi din partid, pentru că votul rămâne secret (cu bile), aşa cum l-a bătut în cuie Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, alături de omologul de la Senat, Nicolae Văcăroiu. Nu au semnat moţiunea: Miron Mitrea, fostul secretar general al PSD, Alexandru Atanasiu, Ion Rădoi, Şerban Mihăilescu şi Octav Cozmâncă.

În acest timp, Iliescu ţine pumnii strânşi: ?Nu ştiu dacă moţiunea va trece. Sper să nu!? El şi fidelii săi au semnat, nu care cumva să rişte sancţiuni pentru disciplină, dar nici nu şi-au ascuns vreo clipă dezaprobarea faţă de acţiunile nesăbuite ale liderului lor, devenit peste noapte conducător ?cu mână forte?. Geoană a declarat în repetate rânduri că, dacă nu vor respecta ?obligaţia? de a vota moţiunea, ?parlamentarii PSD nu vor avea o viaţă uşoară?. Văcăroiu şi-a făcut şi el datoria, precizând însă că nu a luat această decizie sub ameninţarea excluderii: ?După părerea mea, anunţarea excluderii parlamentarilor care nu votează moţiunea de cenzură a fost o mare greşeală. Ea înseamnă începutul unui dictat de partid. Nu poţi să bagi pumnul în gură cuiva care este împotrivă!?

Noroc că Marian Vanghelie, şeful organizaţiei din care face parte Iliescu, a plecat urechea către spusele prezidentului Geoană şi nu va sancţiona gândurile necurate antimoţiune: ?Domnul preşedinte Ion Iliescu este preşedintele de onoare, iar şi cei din afară, şi cei din interior, cărora nu le place Ion Iliescu, le spun să plece. Dacă nu-i place domnului Geoană, pleacă şi el. Dar vreau să vă spun ce nu ştiţi, în subsidiar: mie domnul Geoană mi-a spus că trebuie să-l respect pe domnul Iliescu!?

Care va fi soarta lui Mircea Geoană?

Preşedintele PSD a declarat că, dacă nu va aduce PSD la guvernare, va renunţa la şefia PSD, alături de întreaga echipă, fără să gireze, explicit, reuşita moţiunii cu funcţia sa. Geoană încearcă să-şi întărească poziţia în cadrul PSD, în luptele cu liderii care contestă depunerea moţiunii, spunând că de moţiunea de cenzură se tem ?cei cu dosarele grele din PSD? (reacţia lui Ion Iliescu a fost imediată şi dură ca răspuns la această afirmaţie). Geoană se simte pregătit să preia şefia guvernului şi este convins că moţiunea va fi votată. El a adăugat că pericolul ?Traian Băsescu? este mult mai mic decât pericolul unei confuzii legate de asocierea cu un guvern de dreapta.

Preşedintele vrea însă premier democrat

Joi seară, Traian Băsescu a clarificat zvonurile referitoare la componenţa cabinetului pe care l-ar dori după căderea lui Tăriceanu. ?Dacă va cădea Guvernul, voi încerca să refac dreapta? şi ?cu certitudine opţiunea mea va fi un premier PD?. Şeful statului a declarat că nu vede în PSD ?un partid inamic, ci un partid care nu poate fi adus la guvernare, pentru că este instabil?. Băsescu a atras atenţia că în PSD sunt trei grupări care se luptă pentru putere, conduse de Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Mircea Geoană. ?Dacă PSD scapă de ancorele din trecut, dacă scapă de a face politică gen Hrebenciuc, de a fi mereu un adversar al evoluţiilor democratice cum e Iliescu (...) devine un partid cu care se poate lucra?, a afirmat preşedintele. ?Ion Iliescu nu l-a lăsat nicio clipă pe Mircea Geoană să conducă. Autoritatea lui Geoană a fost tot timpul sabotată, fie de negocierile lui Hrebenciuc, fie de activitatea lui Iliescu?, a acuzat Băsescu.

Replica lui Geoană

Preşedintele ?tratează moţiunea într-o manieră îngustă?, consideră Mircea Geoană. De asemenea, Băsescu nu are dreptul moral să dea sfaturi PSD-ului cu privire la reforma internă, consideră liderul social-democraţilor. ?Băsescu a arătat că preferă înlocuirea la guvernare a jumătăţii stricate a Alianţei D.A. ? PNL, cu cea putredă ? PD!?

Textul moţiunii de cenzură PSD (pdf)

Antena3.ro

×
x close