Antena 3 CNN Politică Chiulul Opoziţiei şi votul senatorilor-jurişti PSD pasează cazul Mihăilescu plenului Senatului

Chiulul Opoziţiei şi votul senatorilor-jurişti PSD pasează cazul Mihăilescu plenului Senatului

4 minute de citit Publicat la 12:09 19 Mar 2009 Modificat la 12:09 19 Mar 2009
Chiulul Opoziţiei şi votul senatorilor-jurişti PSD pasează cazul Mihăilescu plenului Senatului
Absenteismul unor senatori UDMR şi PNL, cât şi opoziţia senatorilor PSD a făcut ca votul comisiei juridice a Senatului în privinţa urmăririi penale a senatorului Şerban Mihăilescu să fie indecis. În aceste condiţii, senatorii-jurişti au decis să înainteze un raport Biporului Permanent al acestei camere, prin care recomandă senatorilor să voteze după cum cred de cuviinţă.
Solicitarea DNA nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a i se da curs. Cum cei doi reprezentanţi ai PNL şi cel al UDMR au preferat să absenteze la şedinţa de astăzi, cei patru reprezentanţi ai PSD s-au opus celor patru senatori PDL care doreau ca solicitarea DNA de demararea a urmăririi penale în cazul lui Mihăilescu să fie votată favorabil.
Audiat de comisia de resort, Şerban Mihăilescu a reuşit să-şi convingă colegii de partid în privinţa nevinovăţiei sale.
Greblă:"DNA ne-a sesizat pe nişte arme care nu au fost niciodată în proprietatea lui Mihăilescu"

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Grebă, a declarat la finalul audierii, că Direcţia Generală Anticorupţie, în loc să descopere infracţiuni de anvergură, i-a sesizat despre nişte arme care nu au fost niciodată în proprietatea senatorului PSD.
"Această direcţie, în loc să descopere infracţiuni de anvergură, ne sesizează acum pe noi nu nişte arme care nu au fost niciodată, şi reiese din materiale, nu au fost niciodată în proprietatea lui Mihăilescu" a firmat Greblă, punând sub semnul întrebării temeinicia indiciilor DNA privind săvârşirea unei fapte penale în acest caz.
El a mai arătat că senatorii nu sunt "instanţă de judecată", şi nu au nicio atribuţie jurisdicţională, ci este "o instituţie creată pentru a vedea dacă împotriva unui fost minsitru se desfăşoară o urmărire penală pentru o faptă penală unde există indicii temeinice că s-ar fi făptuit, sau este doar "o acţiune şicanatorie, dintr-un interes".
La rândul său, senatorul PSD Ioan Chelaru, membru al comisiei juridice, a declarat că dosarul pentru care Parchetul solicită începerea urmăririi penale "nu este convingător".
"Azi trebuie să dăm prin vot o rezoluţie, un vot pe care să o prezentăm plenului (..) Este evident că în dosar nu găsim probe de vinovăţie, am căutat, am vrut să fiu avocatul diavolului, şi am studiat materialul, dar nu le-am găsit", a spus senatorul PSD.
Drept urmare, senatorii PSD au dat curs solicitării lui Mihăilescu de respingere a solicitării DNA privind începerea urmăririi penale în dosarul în care este vizat.

PDL face apel la senatorii PNL şi UDMR să fie prezenţi la votul din plen

Vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, democrat-liberalul Iulian Urban a explicat că cei patru membri PDL din Comisia juridică au votat în favoarea cererii DNA pentru că "nu este vorba de a stabili cine este vinovat şi cine nu, ci este vorba despre limitarea dintre puterea legislativă şi puterea judecătorească".

Urban a făcut un apel la senatorii PNL şi UDMR pentru ca aceştia să se prezente la şedinţa de plen în care va fi dezbătută cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Şerban Mihăilescu.

"Îi aşteptăm cu drag în plenul Senatului, acolo unde se va vota în favoarea sau pentru respingerea cererii DNA.Întreaga clasă politică poartă responsabilitatea pentru o justiţie mai bună, pentru lupta împotriva corupţiei, pentru ca un raport pe ţară şi pe justiţie să arate cum ni-l dorim cu toţii. Votul se va lua cu majoritatea membrilor Senatului, nu cu majoritatea membrilor prezenţi. Partidele din Opoziţie trebuie să dea dovadă de responsabilitate, să le demonstreze alegătorilor că nu s-au înşelat atunci când i-au trimis în Parlament şi trebuie să-şi asume un vot în plenul Senatului, aşa cum trebuia să facă şi în Comisia juridică, de unde nu trebuia să lipsească", a declarat Urban.

Scor indecis: "Dacă nu este albă, nu este nici neagră"

Scorul egal de 4 voturi împotrivă şi tot atâtea pentru a făcut ca membrii comisiei juridice să decidă ca raportul să fie înaintat Biroului Permanent al Senatului pentru a se lăsa plenului decizia în privinţa cererii DNA de începere a urmăririi penale a senatorului PSD Şerban Mihăilescu.
?Solicitarea DNA nu a întrunit numărul de voturi necesar în acest caz, în sensul că trebuia întrunite şase voturi pentru. Rezultatul votului a fost însă indecis. Am hotărât să înaintăm un raport Biroului Permanent cu această observaţie, în care vom constata că nu a fost întrunit numărul necesar de voturi pentru a se lua o decizie favorabilă în cazul senatorului Şerban Mihăilescu? a precizat Greblă.


"Dacă rezultatul votului a fost indecis, indiferent cum am putea raţiona, direct sau contrariu, rezultatul este acelaşi", a mai spus Greblă, întrebat dacă neîntrunirea numărului de voturi echivalează cu respingerea cererii de începere a urmăririi penale.

"La noi nu există procedura adoptării implicite. Dacă nu este albă, înseamnă că este neagră şi ca o solicitare să fie respinsă, trebuia, la fel, să întrunească numărul de voturi de şase, ceeea ce nu este cazul", a spus Toni Greblă.

Antena3.ro

×
x close