În şedinţa de Birou de marţi, membrii conducerii Camerei au efectuat o adevărată ?lecţie de dirigenţie?, vorba lui Năstase, pentru a analiza şi căuta soluţii de eficientizare a activităţii acestui for legilativ în condiţiile în care programul actual de lucru favorizează chiulul deputaţilor în comisii încă din a doua zi a săptămânii de lucru.
O parte din parlamentari au propus preluarea modelului Parlamentului European de lucru: o săptămână de plen, una de activitate în comisii şi una în teritoriu. Ideea a căzut deoarece ridica dificultăţi pentru respectarea termenelor de adoptare a unor proiecte de lege, aşa că Biroul Permanent al Camerei a optat pentru mutarea zilei de plen pentru miercuri şi transformarea zilei de marţi în zi integrală de lucru în comisii, ceea ce obligă deputaţii cu chef de chiul să mai piardă vremea încă o zi prin Parlament, faţă de cum erau obişnuiţi până acum.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Ioan Oltean a dat glas nemulţumirii faţă de comportamentul unei bune părţi a colegilor săi parlamentari, arătând că aceştia absentează nemotivat de la şedinţele de comisii care urmează plenului de marţi dimineaţă pentru a lua deja, în aceeaşi zi, avionul spre casă.
"Dacă mergeţi marţi după masă la ora 5.00 (17.00) în aeroporturi, o să vedeţi jumătate din parlamentari că sunt acolo şi pleacă acasă", a acuzat Oltean, potrivit conţinutului stenogramei şedinţei de marţi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, unde fusesră invitaţii şi preşedinţii de comsii parlamentare.
Oltean a susţinut ideea mutării şedinţei de plen pentru ziua de miercuri astfel încât parlamentarii cu pricina să fie siliţi să rămână marţi în Bucureşti şi să lucreze în comisii aşa cum ar fi fost normal.
"Se fac comisiile marţea după masă în fugă, în fugă, domnilor colegi, la majoritatea comisiilor şi nu încercaţi să mă contraziceţi, pentru că nu aveţi argumente, sunt excepţii: Comisia juridică, Comisia buget-finanţe, comisiile mari, restul comisiilor lucrează aşa cum lucrează. Se pleacă", a susţinut liderul PDL.
El le-a retezat-o astfel colegului de partid Sever Voinescu şi reprezentantului minorităţilor, Ovidiu Ganţ care au încercat să facă, timid, o apologie a importanţei muncii parlamentarului în teritoriu.
"Pe programul Ťcine vrea vineť, Ťcine vrea nu vineť, vai de capul nostru, e vai de capul nostru. (...) Noi am fost aleşi să facem legi. Aceasta este principala menire a parlamentarilor. Nici unul dintre noi nu asfaltăm în colegiu, nu realizăm aducţiuni de apă, nu pietruim, nu facem bal ş.a.m.d.", a atras atenţia Oltean, sugerându-le deputaţilor să nu se mai comporte ca primarii.
Liberalul Victor Paul Dobre i-a dat parţial dreptate deputatului PDL. ?Eu cred că în momentul în care te-ai decis să candidezi la Arad sau la Botoşani în Parlament, ştii bine că este capitala la Bucureşti, că necesită un timp. Nu poţi să faci programul în funcţie de orarul avioanelor? a apreciat el.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a profitat de intervenţii pentru a aminti că a discutat cu un alt coleg, Călin Popescu Tăriceanu, tocmai despre imaginea negativă a Parlamentului.
"Vorbeam cu domnul Tăriceanu la un moment dat şi dânsul îmi spunea: nu vom putea niciodată să schimbăm imaginea Parlamentului dacă noi muncim adunat o zi pe săptămână. Pentru că asta se vede. Şi, dacă nu suntem sinceri unii cu ceilalţi, avem o problemă pe subiectul acesta. Cred că este important, şi s-a spus aici, şi sunt de acord, nu să facem nişte schimbări pur şi simplu de imagine sau numai în ideea de a-i convinge pe alţii de lucruri asupra cărora noi înăuntrul nostru nu suntem convinşi", le-a cerut Anastase celor prezenţi la discuţii.
Ea a dat dreptate şi parlamentarilor care fug în teritoriu, sugerând că acolo respectivii se bucură de mai multă vizibilitate decât la Bucureşti unde nu prea sunt băgaţi în seamă de presa centrală.
?Se duc către colegiile lor şi se duc dintr-o raţiune simplă - de acolo îşi iau voturile. În momentul în care ei au posibilitatea să devină mult mai vizibili şi de aici, de la Bucureşti, atunci evident că sunt mult mai motivaţi să se implice în activitatea Parlamentului şi aceasta este ideea pe care eu cred că trebuie să construim", a apreciat Roberta Anastase.
Reprezentanţii opoziţiei au profitat pentru a răsucii puţin cuţitul în rană. Social-democratul Adrian Năstase a remarcat, ironic, că asistă la o adevărată ?lecţie de dirigenţie? şi a făcut referiri la volumul impresionant de muncă din timpul guvernării sale, când în Parlament se lucra efectiv de luni până joi la foc continuu.
La rândul său, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu a acuzat faptul că actualul Parlament lucrează cel mai puţin, comparativ cu ultimele două legislaturi.
"Parlamentul de acum lucrează cel mai puţin de când sunt eu parlamentar, de trei legislaturi, ceea ce nu cred că este corect şi nici bine şi nu este nici în avantajul legislaţiei pe care o facem. Nu s-a întâmplat nimic de atunci până acum în mod deosebit ca parlamentarii să lucreze două zile la Bucureşti şi restul ?să fie plecaţi în teritoriu? a avertizat Nicolăescu.
Marius Vulpe, Antena3.ro