?Raportul comisiei trebuie să îl aibă şi parlamentarii. Este o lege extraordinar de importantă, şi să o primim aşa, pe genunchi şi habar să nu avem despre ce se discută...Este prea importantă legea şi se vor ridica milioane de probleme de la microfon. N-am nimic împotrivă, dar totdeauna legile importante le facem pe genunchi!? a dat tonul conflictului Aura Vasile, viceliderul grupului deputaţilor PSD, provocată de solicitarea democrat-liberalului Mircea Toader de introducere a prooectului legii responsabilităţii fiscale pe ordinea de zi de luni.
Democrat-liberalii au încercat să invoce importanţa proiectului care constituie unul din agajamentele sumate prin Acordul cu Fondul Monetar Internaţional.
?Aş dori să vă pun o întrebare: urgenţa aprobării acestei legi este legată de faptul că mâine vine domnul Strauss-Kahn la Bucureşti şi vrem să îi raportăm faptul că suntem cuminţi şi ascultători şi docili în ceea ce priveşte angajamentele? Pentru că şi eu vă mărturisesc faptul că, în legătură cu această lege la care n-am putut participa în cadrul comisiilor, am auzit că este o lege importantă, că va face ordine în finanţele României, în bugetul României, deci am înţeles că este o lege deosebit de importantă şi nu înţeleg această grabă. Nu cred că este un deadline pentru mâine pentru aprobarea acestei legi.Dacă ne spuneţi că este un deadline mâine, este în ordine. Deci nu este un deadline? a remarcat ironic, vicepreşedintele Camerei, social-democratul Adrian Năstase, înainte de a propune mutarea acestei probleme pe ordinea plenului de după Paşti.
?Termenul asumat în acel document cu Fondul este 31 martie. S-a întâmplat ca 31 să fie o zi în care Camera nu are şedinţă în plen. Nu ţineam neapărat, şi vă asigur că este şi punctul de vedere al primului-ministru, dar v-aş ruga din toată inima să ne încadrăm în termenul acesta? a replicat deputatul PDL, Valentin Iliescu.
Social-democraţii, asistaţi de liberali, au trecut la atacarea pe fond a conţinutul legii responsabilităţii fiscale pentru a demonstra lipsa oricăror elemente de noutate din acest act normativ. Viceliderul grupului deputaţilor PNL, Eugen Nicoleascu a calificat proiectul drept ?o frecţie la picior de lemn?.
?Cred că lucrul cel mai important este altul: dacă cineva a avut răbdarea să o citească şi să-şi dea seama ce este această lege. Este frecţie la un picior de lemn. Dacă nouă asta ne trebuie, nici o problemă. Dar nu cred că asta ne trebuie.În consecinţă, eu cred că legea ar trebui discutată serios pentru că ea ar putea într-adevăr să facă ordine în anumite momente importante ale vieţii din România? a susţinut Nicolăescu, amintind că parlamentarii nu au avut nici măcar timp să consulte raportul comisiilor de specialitate.
Omologul său social-democrat, Mircea Duşa i-a ţinut isonul ţinând să sublinieze că a citit toată legea şi nu a găsit nici un element de noutate.
?Eu am citit-o de la un capăt la altul şi nu este frecţie la piciorul de lemn. Nu reglementează nimic. Urgenţa şi importanţa acestei legi este înfiinţarea a cinci funcţii de demnitari. Atât. Este vorba de consiliul acela fiscal. Dar, în afară de faptul că se face rectificarea după primul semestru şi nu mai mult de două ori pe an, restul sunt poveşt. Şi, din nou, referitor la administraţia publică, pe lângă bugetul naţional şi bugetele instituţiilor bugetare, mai există şi administraţie publică locală în România. Această lege nu face nici o referire şi nici nu le dă dreptul să se exprime celor din administraţia publică? a remarcat Duşa.
?Înţeleg că nu m-aţi contrazis, că aţi fost de acord cu mine. Asta înţeleg. Şi poate că spuneţi mai mult de atât: este o înşiruire de dorinţe teoretice. Atât, şi nimic mai mult? a jubilat Nicolaescu, atrăgându-i atenţia Robertei Anastase că deşi actuala putere doreşte respectarea unui angajament, acesta nu trebuie să fie neapărat ?prost?.
Tensiunea a crescut în momentul în care social-democratul Valeriu Zgonea l-a acuzat pe Valentin Iliescu de fals şi de minciună.
?Îi voi spune în final domnului Valentin Iliescu: data trecută ne-aţi trimis un document pe o avertizare a Comisiei Europene, care constituia un alt document, şi sub semnătura dumneavoastră aţi avertizat Camera Deputaţilor că este obligaţia noastră să discutăm o iniţiativă legislativă a unui parlamentar în cadrul unei avertizări a Comisiei Europene. Mai mult decât atât, eu aş putea să spun cuvântul ?aţi minţit?, dar nu-mi stă în caracter să-l spun. Aţi făcut un fals. Nu ştiu dacă este un fals, dar eu îl consider un fals. Dar a face sub semnătura dumneavoastră obligaţii care nu aparţin şi pe care noi le-am îndeplinit pentru că vreţi să faceţi modificări la lege şi să ne spuneţi nouă că sunt obligaţii internaţionale, este o mare greşeală, ca şi în această chestiune. Angajamentul pe care Guvernul şi-l face nu este angajamentul Parlamentului? a afirmat Zgonea.
Supăraţi, democrat-liberalii au bătut obrazul opoziţiei amintind de chiulul la care s-au pretat în comisiile de specialitate parlamentarii PSD şi PNL pentru a tergiversa întocmirea raportului pe margionea proiectului de lege privind responsabilitatea fiscală.
?Domnul Nicolăescu a pus, hai să folosesc şi eu, pentru că văd că se folosesc cuvinte ca ?minciună?, ?adevăr?, doar pe jumătate adevărul. Acest proiect de lege a parcurs, în conformitate cu Regulamentul Camerei Deputaţilor, etapele pe care trebuia să le parcurgă până acum. Dacă cei care acum manifestă un interes foarte mare pentru această lege o făceau şi în cadrul comisiei, cred că astăzi evitam o jumătate de oră de discuţii, care mie mi se par destul de tardive. Nu s-a participat la două şedinţe consecutive din partea colegilor noştri de la PSD şi de la PNL la şedinţă, iar marţea trecută în sfârşit s-a reuşit realizarea cvorumului în şedinţă. Din partea PNL a fost chiar domnul Horia Uioreanu, care a asigurat pe final cvorumul necesar? a susţinut Dumitru Pardău, în timp ce Mircea Toader reproşa foştilor parteneri de guvernare că atunci când erau la putere nu s-au opus în nici un fel acestei legi.
Reveniţi la sentimente mai bune, liberalii au anunţat că ei nu se opun introducerii pe ordinea de zi din această săptămână a proiectului de lege buclucaş.
?Cu o singură întrebare: colegii dumneavoastră din PNL vin la plen? La dezbatere? Pentru că de obicei nu vin, de aceea întrebam. De obicei nu vin şi atunci este bine să ne lămurim eu întrebam. Să ştiţi că ne îndreptăm către o soluţie, care eu cred că este foarte bună şi foarte constructivă. Doar atât, vreau să mă asigur că vom fi şi în cvorum.? s-a hazardat să remarce Anastase.
Atât i-a trebuit lui Eugen Nicolaescu pentru a izbucni din nou.
?Protestez la afirmaţia dumneavoastră. Vă rog frumos nu spuneţi că nu vin colegii noştri la plen. Vă rog să vă retrageţi cuvintele că nu vin colegii de la PNL la plen? i-a cerut parlamentarul PNL, sugerând că, în caz contrar, reprezentanţii PNL nu vor vota pentru discutarea în ziua de miercuri a proiectului legii răspunderii fiscale.
Marius Vulpe, Antena3.ro