Antena 3 CNN Politică Certuri pe referendum: Opoziţia acuză că se vrea un popor neinformat, Puterea că se jigneşte IQ-ul românului

Certuri pe referendum: Opoziţia acuză că se vrea un popor neinformat, Puterea că se jigneşte IQ-ul românului

Certuri pe referendum: Opoziţia acuză că se vrea un popor neinformat, Puterea că se jigneşte IQ-ul românului
21 Apr 2010   •   13:35

Nou circ cu strigăte, spirite încinse şi jigniri în plenul Senatului. Subiectul care a ridicat temperatura discuţiilor parlamentare l-a constituit modificarea legii de organizare a referendumului. Senatorii su susţinut că Guvernul îşi doreşte un popor neinformat. Puterea a dat replica acuzându-şi adversarii că judecă nedrept capacităţile de gândire ale poporului român, printr-un regal de jigniri. Potrivit unei propuneri iniţiate de senatori din toate formaţiunile politice parlamentare, art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, Guvernul va fi obligat să întocmească un raport care să conţină atât punctul de vedere al susţinătorilor, cât şi al adversarilor problemei supuse referendumului, document care ar trebui expediat spre informare tuturor cetăţenilor cu drept de vot cu cel mult 15 zile înainte de referendum.
Social-democrata Lia Olguţa Vasilescu a criticat Guvernul că, prin nesusţinerea adoptării acestei propuneri legislative, îşi doreşte un popor neinformat.
"Sunt şocată de punctul de vedere al Guvernului. Probabil că Guvernul îşi doreşte un popor neinformat, care să voteze aşa cum cere preşedintele, pentru că am văzut ce s-a întâmplat la ultimul referendum. Am văzut la o emisiune că, din şapte persoane din mediul urban şi şapte persoane din mediul rural care au fost întrebate ce înseamnă Parlament unicameral, doar una a nimerit. Din păcate, ştim cu toţii cât afectează România acest lucru, să ajungem la Parlament unicameral şi, cu toate astea, am avut parte de un referendum cu un scor extraordinar de mare. Nu ştiu câţi din cei care au votat au ştiut ce înseamnă Parlament unicameral", a explicat Vasilescu motivele pentru care susţine modificarea acestei legi.
Conform punctului de vedere al Guvernului, nu este oportună redactarea de către Executiv al unui astfel de document, referendumul fiind o modalitate de consultare a poporului cu privire la diverse probleme ale ţării.
"Ceea ce s-a întâmplat la referendumul din 2009 a constituit o informare? Cred că e justificată o informare, electoratul trebuie să ştie ce se doreşte. Dacă i se spune clar că Parlamentul e oaia neagră a României (...) atunci o să ne trezim că, într-o zi, o să facem un referendum în care să desfiinţăm Parlamentul, fiindcă el devine o greutate pentru preşedinte, pentru Boc şi aşa mai departe", a avertizat la rândul său, senatorul PSD Ilie Sârbu.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a pledat şi el pentru obligativitatea unei informări cât mai largi atunci când vine vorba de obiectul unui referendum naţional.
"Am senzaţia că asistăm la o judecare nedreaptă a poporului român, printr-un regal de jigniri pe care nu credeam că le-aş putea auzi vreodată în Parlamentul României. Să pui sub semnul întrebării un vot public şi să îl cerţi pe cel care îl dă că, atunci când tu ai vrea să fie altfel, el îl dă corect, este un mare păcat. (...) Ne înşelăm amarnic dacă noi credem că un om votează cu ochii închişi şi numai noi, politicienii, trebuie să-i ducem de mânuţă şi să le spunem ce să voteze", a replicat Dumitru Oprea.
"Nu a spus nimeni că trebuie să creştem IQ-ul poporului român, ci doar că trebuie să-l informăm. Eu ştiu că sunt unii dintre dumneavostră care şi-ar dori ca posturi de televiziune să aibe un program de două ore, eventual, şi cu multe cântece despre conducătorul iubit şi cu multe omagii. Ştiu că ce spunem noi unii nu pricep, pentru că, în general, nu pot să privească mai departe de ochelarii de pe cap"a reacţionau imediat Olguţa Vasilescu.
"Această persoană care, crezând că orice persoană care trece prin cabina de avion se numeşte aviator şi orice persoană care a trecut printr-o şcoală se numeşte dascăl, îşi permite să facă astfel de afirmaţii la adresa poporului român. (...) În privinţa ochelarilor, cred că este obişnuită cu nişte ochelari care i-au dirigiuit primul drum în politică", a trecut la atacuri directe Dumitru Oprea, adăugând că ceea ce spune el este înţeles şi de "un copil de clasa a doua".
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close