O nouă filială PSD ar putea anula protocolul local de colaborare cu PDL. Corul nemulţumiţilor din PSD ofuscaţi de modul discriminator în care se fac numirile în serviciile deconcentrate se îngroaşă. După Valeriu Zgonea şi liderul de Bucureşti, Marian Vanghelie, a venit rândul organizaţiei de Constanţa să meargă cu jalba în proţap la centru şi să se plângă de ?abuzurile? PDL. Într-o plângere scrisă adresată conducerii centrale, liderul filialei, Radu Mazăre îl acuză pe premierul Emil Boc că face presiuni pentru instalarea unor democrat-liberali în fruntea unor instituţii deconcentrate ce ar reveni, conform înţelegerii locale, social-democraţilor. Miniştrii PDL sunt arătaţi, la rândul lor, cu degetul pentru tergiversarea numirilor în serviciile teritoriale pe care le controlează. Şi conducerea PSD este acuzată că tolerează abuzurile partenerilor de coaliţie.
Ultimatum către GeoanăÎn adresa remisă conducerii centrale, liderii social-democraţi constănţeni dau ca termen conducerii centrale a PSD sfârşitul acestei luni pentru soluţionarea problemelor ridicate. În caz contrar, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu ameninţă cu anularea la nivel local a protocolului de colaborare cu PDL.
Cei doi pesedişti acuză PDL că nu respectă înţelegerea perfectată la nivel judeţean, numindu-şi cu concursul lui Emil Boc, proprii oameni în fruntea serviciilor ceconcentrate care trebuiau să revină PSD.
?PDL, conducerea naţională, a încurajat permanant şi a susţinut numirea unor directori pentru structurile regionale cu sediul în judeţul Constanţa, deşi acestea revin de drept PSD Constanţa? se arată în adresa social-democraţilor din vechiul Tomis.
Mazăre dă ca exemplu numirea la recomandarea lui Emil Boc a unui democrat-liberal în fruntea Inspectoratului de stat pentru construcţii- Regionala Sud Est şi presiunile premierului făcute asupra ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, pentru numirea unui alt membru PDL la conducerea Sanatoriului Balnear Techerghiol.
Berceanu, Blaga, Pogea şi Paleologu, miniştrii PDL acuzaţi de joc de glezne cu deconcentrateleLiderul filialei mai arată că în vreme ce organizaţia judeţeană PDL şi-a încheiat deja etapa de numiri la nivelul serviciilor deconcentrate, în cazul propriilor oameni nu a fost posibilă nici o instalare în funcţie, în parte datorită tergiversărilor operate de miniştrii PDL la instituţiile regionale subordonate, dar şi a pasivităţii miniştrilor PSD.
?Cerem imperativ tuturor miniştrilor PSD din Guvernul Emil Boc să numească de urgenţă, conform propunerilor organizaţiei PSD Constanţa personale nominalizate pentru a ocupa aceste funcţii în structurile regionale? mai solicită Mazăre.
Berceanu, Blaga, Pogea şi Paleologu sunt miniştrii PDL pe care social-democraţi constănţeni îi fac responsabili pentru amânarea numirii oamenilor lor în instituţii locale de genul ARR Constanţa, a Direcţiei judeţene de accize şi operaţiuni vamele, a Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional şi a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice.
Conducerea centrală a PSD este la rândul său acuzată că tolerează ?abuzurile partnerilor de coaliţie? şi avertizată că protocolul de colaborare va fi rupt la Constanţa dacă nu se găseşte o soluţie la problemele ridicate până la sfârşitul acestei luni.
?În cazul în care până la sfârşitul lunii mai nu se numesc persoanele nominalizate de PSD Constanţa, vom considera protocolul de colaborare nul? ameninţă pesediştii locali.
Mazăre susţine că nu el este semnatarul, dar susţine conţinutul scrisoriiPreşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, a susţinut, joi, că nu el este cel care a întocmit scrisoarea respectivă, ci prim-vicepreşedintele filalei, Nicuşor Constantinescu. Măzăre susţine însă că Constatinescu are dreptate. ?S-ar putea ca scrisoarea să fie scrisă de Nicuşor Constantinescu. Am discutat de principiu esenţa scrisorii şi el are dreptate. Erau nişte lucruri care trebuiau făcute şi n-au fost făcute. Eu nu am citit scrisoarea, dar am înţeles despre ce e vorba în ea?, a declarat Mazăre.
Mazăre a ţinut să sublinieze că nu se revoltă împotriva lui Geoană. ?Nu se revoltă Mazăre deloc împotriva lui Geoană, dacă are ceva de zis, zice Mazăre. Dar Nicuşor a pus nişte probleme acolo care înţeleg că pe fond aşa sunt?, a susţinut Mazăre.
Berceanu: ?Trăim într-o ţară liberă şi democratică, în care Constituţia ne dă voie să rupem diverse lucruri?Vicepreşedintele PD-L Radu Berceanu a reacţiont la rândul său destul de liniştit la acuzaţiile emise de filiala constănţeană la adresa miniştrilor PDL şi la ameninţările cu ruperea protocolului de colaborare.
"Dacă doresc să rupă ceva, trăim într-o ţară liberă şi democratică, în care Constituţia ne dă voie să rupem diverse lucruri. Cel puţin astfel de înţelegeri. Nu ştiu de ce permanent trebuie să aibă o aşa atitudine, probabil ca să fie în atenţie. Eu cred că am făcut această coaliţie pentru că este o perioadă foarte grea şi pentru că într-o perioadă grea e bine să fie o conducere cu o largă majoritate, care să nu aibă probleme în Parlament. În rest, chestii mici din acestea, mă interesează prea puţin?, a declarat Berceanu.
Organizaţia constanţeană nu este singura care ar putea face acest pas. Pesediştii bistriţeni au rupt de ceva timp colaborarea cu democrat-liberalii locali după mai multe certuri pe tema împărţirii banilor către primăriile din judeţ şi a serviciilor deconcentrate.
La nivel central, conducerea PSD a primit mai multe semnale din partea filialelor legate de ?şemecheriile? la care s-ar deda unii miniştrii PDL la concursurile organizate pentru ocuparea funcţiilor din fruntea direcţiilor regionale.
Ultimul semn de nemulţumire a fost făcut public de către liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, iritat că miniştrii Radu Berceanu şi Adriean Videanu blochează numirile unor social-democraţi în eşalonul de conducere a unor aeroporturi bucureştene sau direcţii CFR.
Marius Vulpe, Antena3.ro