Antena 3 CNN Politică Certuri în coaliţie: UDMR, nervoasă că PDL nu a susţinut în comisii obiectivele sale pe legea educaţiei

Certuri în coaliţie: UDMR, nervoasă că PDL nu a susţinut în comisii obiectivele sale pe legea educaţiei

Certuri în coaliţie: UDMR, nervoasă că PDL nu a susţinut în comisii obiectivele sale pe legea educaţiei
05 Mai 2010   •   15:06

Soliditatea guvernamentală este în prezent ameninţată de către parlamentarii care compun această coaliţie. În timp ce independenţii au susţinut la Senat, alături de reprezentanţii Opoziţiei, unele amendamente la legea pensiilor referitoare la militari, la Cameră, unii democrat-liberali au fost de acord în comisii cu limitarea doar la ciclul primar al dreptului minorităţilor naţionale de a avea cursuri de Istorie şi Geografia în limba maternă deşi în forma venităp de la Guvern prevederea viza întreg circuitul preuniversitar. Nervoşi că una se convine la Palatul Victoria şi alta se practică în legislativ, senatorii UDMR au blocat lucrările plenului pe marginea legii pensiilor, invocând nevoia de consultări cu partenerii de guvernare pe fondul necorelării de poziţii apărute pe în cazul celor două proiecte de lege. Supărat, liderul Uniunii, Marko Bela a ieşit la rampă pentru a-şi avertiza partenerii democrat-liberali asupra riscului pe care-l induce nerespectarea cuvântului dat asupra solidităţii coaliţiei de guvernare.
Senatorii au întrerupt, miercuri, dezbaterile la proiectul Legii privind sistemul public de pensii publice, luând o pauză de consultări, la propunerea senatorului UDMR Verestoy Attila, care a invocat faptul că există unele lucruri care nu sunt corelate în cadrul coaliţiei. După pauză, şedinţa Senatului s-a încheiat, UDMR anunţând că nu s-a ajuns la o concluzie în urma discuţiilor purtate cu partenerii de guvernare.

"Ţinând cont şi de evoluţia Legii şi a altor probleme care se pare că nu sunt corelate în cadrul Coaliţei, în numele grupului UDMR noi solicităm o întrerupere a discuţiei şi o pauză de consultări", a afirmat Verestoy. Discuţiile pe amendamente respinse au ajuns la articolul 59 al Legii pensiilor.

După reluarea şedinţei de plen, Verestoy a acuzat indisciplina din cadrul coaliţiei PDL-UDMR. Liderul grupului maghiar, Fekete Levente, a precizat că nu s-a ajuns la o înţelegere pe tema supusă consultării.
"Noi am constatat că în acest moment e în pericol solidaritatea coaliţiei", a explicat, la rândul său, Marko Bela, prezent la finalul lucrărilor plenului Senatului. El a susţinut că în plenul Senatului nu s-a votat aşa cum se dorea din partea majorităţii şi nu a existat o solidaritate 100% în coaliţie, în timp ce la Camera Deputaţilor, în Comisia de învăţământ, s-a votat un amendament din partea opoziţiei inclusiv de către un deputat PDL, privind învăţământul în limba maternă.
"Concomitent întâmplându-se acelaşi lucru la Senat, am spus că în acest moment vrem să ne oprim, vrem să discutăm cu colegii noştri şi să restabilim solidaritatea coaliţiei. Noi suntem foarte disciplinaţi şi, dacă am decis ceva cu partenerii noştri de coaliţie, respectăm acea decizie", a spus vicepremierul, referindu-se la pauza de consultări de la Senat, luată la solicitarea UDMR.
Marko Bela a spus că nu a cerut în acest moment o întrunire a coaliţiei, pentru că nu este "chiar atât de gravă situaţia" încât să nu poată fi rezolvată, dar că se poate discuta, dacă această situaţie nu se remediază.
"Discutăm în coaliţie. Rezolvarea este foarte simplă: ori se respectă majoritatea şi ceea ce convenim, ori fiecare votează după capul lui şi iar ajungem la un Parlament compromis, la un Parlament care nu reuşeşte să aibă o activitate coerentă", a arătat Marko Bela.
El a ţinut să sublinieze că acest lucru nu înseamnă că UDMR va vota precum opoziţia, ci va încerca să rezolve acele fisuri care există. "Eu nu vreau să mă mai întorc la perioada când în Senat degeaba a existat o majoritate guvernamentală de aproape 60%, că totdeauna s-a votat aiurea. De fiecare dată şi la fiecare articol s-au făcut alianţe ocazionale, alianţele respective apoi au dispărut. Nu vreau să mă întorc la această situaţie. Într-o coaliţie faci un compromis şi respecţi compromisul. Nu neg că ne-a supărat destul de mult ceea ce s-a întâmplat la deputaţi", a mai arătat liderul UDMR.
El a respins ideea necesităţii unei reconfigurări a majorităţii parlamentare. "Este nevoie de o revigorare a majorităţii parlamentare", a spus Marko.
Deputaţii din Comisia de învăţământ, au stabilit, miercuri, că disciplinele Istoria românilor şi Geografia României pot fi predate în limbile materne ale minorităţilor naţionale doar la ciclul primar, cele două materii urmând să fie predate obligatoriu în limba română la gimnaziu şi liceu.

Pe de altă parte, câteva amendamente la Legea sistemului unitar de pensii respinse de Comisia de muncă au fost adoptate, miercuri, în plenul Senatului, cu sprijinul grupului independenţilor care a preeferat să voteze cu Opoziţia, mai degrabă decât cu Puterea.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close