Social-democratul Adrian Năstase a devenit ?muza? de care preşedintele Camerei Roberta Anastase încearcă să se ferească de fiecare dată la şedinţele conducerii acestei camere legislative. Când interesele lor se ciocnesc, ies scântei. Aşa s-a întâmplat şi luni când Anastase a decis suspendarea şedinţei Biroului Permanent, după un schimb dur de replici cu Năstase care a acuzat-o de ?abordare obraznică? a propunerii sale de a asigurare a interimatului prin rotaţie de către vicepreşedinţii camerei , iar Anastase i-a imputat faptul că fuge de conducerea propriu-zisă a şedinţelor de plen. Invocând modul abuziv în care democrat-liberalul Ioan Oltean, vicepreşedinte al Camerei, a condus şedinţa de plen dedicată desemnării unui judecător al Curţii Constituţionale, Năstase a propus a şedinţele în plen sunt conduse, în absenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, prin rotaţie de vicepreşedinţi, în ordine alfabetică. Propunerea sa a fost respinsă abia miercuri, într-o nouă şedinţă a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor cu 6 voturi "pentru" şi 6 "împotrivă".
Liderul grupului PDL, Mircea Toader a contracarat luni ideea lui Năstase cu propria sa propunere de modificare a Regulamentului Camerei: în perioada în care preşedintele Camerei asigură interimatul funcţiei de preşedinte al României, atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor se exercită de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de preşedintele acestui for legislativ.
?Eu aş spune, hai odată să punem în oglindă şi ce Regulament are Senatul cu ce are Camera. Până la urmă, ştiţi foarte bine că Senatul, preşedintele desemnează aşa cum consideră. Nu putem spune, domnule, că la Senat este într-un fel, iar la Cameră este altfel? a afirmat Toader.
Cum era de aşteptat, propunerea lui Toader a provocat nemulţumirea Opoziţiei. ?Eu am făcut o propunere care ţine de fapt de o precizare privind nişte reglementări pe care noi le-am decis la nivelul Biroului permanent, nu la nivelul Camerei, nu la nivelul Regulamentului ca atare, ci în interpretarea Regulamentului. Deocamdată, avem un text al Regulamentului, avem o hotărâre a Biroului ? hotărâre ? după părerea mea, nici nu ar mai fi nevoie de altceva, pentru că hotărârea Biroului este suficient de clară şi arată că desemnarea vicepreşedinţilor prin rotaţie şi în ordine alfabetică se face conform unor decizii pe care noi le-am luat la fiecare început de sesiune. (...)În măsura în care am introduce un alt stil de abordare ar însemna că vicepreşedinţii au, până la urmă, o valoare inegală sau semnificaţie inegală din punctul de vedere al reprezentării grupurilor şi că până la urmă, în loc să avem o formulă în care membrii Biroului sunt aleşi cu preocuparea de a stabili primus inter pares pentru preşedintele Camerei, dar nu mai puţin rămâne ideea unei egalităţi a celor care sunt aleşi de către Cameră, ori ideea de a nu respecta, ideea rotaţiei atunci când preşedintele este în imposibilitate de a funcţiona pe atribuţiile pe care le are, ar introduce o discriminare care, după părerea mea, ar fi contrară spiritului Regulamentului nostru şi spiritului Constituţiei? şi-a pledat cauza Năstase.
Social-democratul nu s-a putut abţine însă la ironii, referindu-se la agenda parlamentarilor PDL, sugerând că aceasta a fost trasată de preşedintele Traian Băsescu la ultima întâlnire de la Palatul Snagov.
?Evident, dacă cumva ieri la Snagov s-a stabilit şi acest lucru, nu putem decât să luăm notă de o astfel de chestiune. Dar eu vă spun că din nou sunteţi într-o profundă eroare ? vreţi să schimbaţi regulile. Nu ştiu dacă vreţi reuşi, şi nici nu ştiu cât de importantă este până la urmă această chestiune, dar modul de abordare este profund nesănătos, neprincipial, este în afara spiritului Regulamentului, în afara spiritului de lucru în cadrul Biroului permanent, şi această modalitate prin care încercaţi de fapt să nu respectaţi nişte hotărâri care sunt ale Biroului permanent şi care rezultă din Regulamentul actual, încercaţi acum să blocaţi aplicarea acestei reguli, încercând să modificaţi de fapt Regulamentul şi poate, ştiu eu, mai târziu, chiar Constituţia, în care să spuneţi că până la urmă Camera va fi condusă de către o singură persoană în baza unor indicaţii care se transmit de la Cotroceni? a mai comentat deputatul PSD.
?În acest moment, ceea ce faceţi prin acest proiect, care este un proiect administrativ, al unui Birou permanent care se ocupă de organizarea activităţii în plen, faceţi un atac la instituţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, încercând ca printr-un act pur administrativ să îi retrageţi şi să îi restrângeţi drepturile pe care le are conferite prin Regulament.Vă atrag atenţia că de când sunteţi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor nu aţi condus nici o sesiune şi i-aţi pus în schimb pe alţi colegi de-ai noştri vicepreşedinţi ca să vă facă treaba, şi mă refer la declaraţii, la răspunsuri la interpelări şi întrebări adresate Guvernului. Prin urmare, cum eu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, să mă bazez pe dumneavoastră, ca vicepreşedinte, şi să vă dau greaua şi importanta sarcină de a conduce o activitate în plen, o şedinţă în plen a Parlamentului, când dumneavoastră nu vă îndepliniţi atribuţiile minimale de a conduce şedinţele legate de declaraţii şi întrebări şi interpelări??, a replicat Anastase adresându-se lui Adrian Năstase
?Nu mi-a cerut nimeni să conduc o şedinţă a Camerei Deputaţilor?, a parat fostul premier, fiind imediat contrazis de preşedinta Camerei.
?În perioada în care Daniela Popa era vicepreşedinte aţi rugat-o numai pe dânsa să conducă aceste şedinţe, iar după aceea aţi găsit diverse alte formule. Mie niciodată nu mi-aţi solicitat acest lucru.
În al doilea rând, ideea dumneavoastră că, neconducând aceste şedinţe pe care de altfel nu am fost rugat şi nu mi s-a încredinţat această responsabilitate deosebită de către dumneavoastră, nu aş putea să conduc şedinţele Camerei mi se pare uşor obraznică?, a continuat deputatul social-democrat.
Iritată de catalogarea lui Năstase, preşedinta Camerei a decis suspendarea şedinţei.
?Domnule Adrian Năstase, nu vă permit să vă adresaţi preşedintelui Camerei în acest fel. Prin urmare, suspend şedinţa acum, până în momentul în care vom putea să purtăm un dialog civilizat? a anunţat Anastase, blocând lucrările conducerii acestui for legislativ.
Marius Vulpe, Antena3.ro