Antena 3 CNN Politică Certuri: Anastase acuzată că a indus în eroare Opoziţia pentru a împiedica legislativul să modifice legea ANI

Certuri: Anastase acuzată că a indus în eroare Opoziţia pentru a împiedica legislativul să modifice legea ANI

5 minute de citit Publicat la 14:03 29 Apr 2010 Modificat la 14:03 29 Apr 2010
Certuri: Anastase acuzată că a indus în eroare Opoziţia pentru a împiedica legislativul să modifice legea ANI
Acuzaţii de păcălire şi de punere a pumnului în gura opoziţiei au plouat marţi la şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor. Reprezentanţii PSD şi PNL au aflat că au fost duşi de nas de parlamentarii Puterii în chestiunea legii ANI. Dacă luni, în acelaşi for conveniseră iniţial să aştepte publicarea motivaţiei CC privind Legea ANI în Monitorul Oficial, înainte de a organiza o şedinţă pentru modificarea Legii ANI, celeritatea cu care majoritatea a impus dezbaterea legii a dat peste cap speranţele Opoziţiei de a veni cu propriul proiect de lege pe această temă. Nervozitatea social-democraţilor şi liberalilor a crescut când au constatat că de fapt decizia CC privind neconstituţionalitatea Legii ANI a plecat de la Curte din 22 aprilie şi că de atunci stă blocată la Monitorul Oficial tocmai pentru a împiedica parlamentarii elaboreze o lege înaintea Guvernului.
Potrivit stenogramei şedinţei BP de luni, preşedintele Camerei, Roberta Anastase, a fost acuzată că ştia de această stare de lucruri dar a preferat să tacă pentru a permite Guvernului să umilească din nou parlamentul elaborând înaintea acestuia un proiect de lege ANI.
?Au circulat nişte informaţii că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Legea ANI, cea în urma excepţiei de neconstituţionalitate ridicată de avocatul domnului Brădişteanu, a ajuns la Camera Deputaţilor pe data de 22, numărul de ieşire al Curţii Constituţionale către Camera Deputaţilor este 22, în vederea înaintării către Monitorul Oficial, şi aş vrea să ştiu dacă este aşa, pentru că în principiu nu văd motive pentru care n-a fost publicată în Monitorul Oficial în ultimele şase zile, altul decât intenţia de a aştepta ca Guvernul să facă ceva şi a bloca iniţiativa parlamentară pe acest subiect. Conform articolului 147 din Constituţie, în momentul în care decizia Curţii ar fi apărut în Monitorul Oficial, Parlamentul ar fi putut să intre în acţiune, fără să stea după Guvern. ? a deschis ostilităţile liberalul Mihai Voicu.
Evazivă, Anastase a cerut explicaţii secretarului general al Camerei, Gheorghe Barbu, apreciind totuţi că ?în nici un caz nu este vorba de a bloca vreo iniţiativă legislativă?. Explicaţiile lui Barbu au dat însă apă la moară imputărilor Opoziţiei.
?În 23 a venit la Camera Deputaţilor (decizia CCR -n.r.) şi am trimis-o la Monitorul Oficial vineri, şi ea stă la rând în ordinea deciziilor pe care le publică Monitorul Oficial, în ordinea în care au fost trimise deciziile Curţii Constituţionale. Este tot ce vă pot spune. Ziua de lucru efectivă ar mai fi fost ieri. Astăzi este marţi? a arătat Barbu.
Mvoicu a sugerat că Anastase a dat drumul deciziei CCR spre publicare în MO în aceeaşi zi în carea Guvernul anunţa adoptarea unui proiect de lege privind ANI.
?Deci există număr de ieşire la dumneavoastră în aceeaşi zi cu numărul de intrare.Eu nu vă ascund faptul că, ţinând cont de istoria actelor normative neconstituţionale emise de Guvern, am motive să mă tem că este posibil să fie încă o problemă şi nu ştim sigur dacă acest proiect de lege întruneşte într-adevăr toate condiţiile constituţionale. (...) Aş fi preferat acţiunea parlamentară pe decizia Curţii. Aş fi preferat să apară în aceeaşi zi în Monitor, cum s-a mai întâmplat, şi cu puţin efort se putea întâmpla. Nu neg că în articolul 147 din Constituţie este prevăzut şi Guvernul ca element care poate veni să contribuie la corectarea unei legi pe decizia Curţii, dar aş prefera acţiunea parlamentară, şi aş vrea să vă rog să fiţi de acord să sesizăm Comisia juridică inclusiv cu decizia Curţii Constituţionale, pentru a contribui şi ei, în conformitate cu Constituţia, la cea mai bună variantă cu putinţă? şi-a manifestat nemulţumirea Voicu faţă de renghiul jucat de Guvern legislativului.
Social-democrata Aura Vasile a acuzat-o însă direct pe Anastse că nu a respectat îneţelegerea convenită cu doar o zi înainte în BP şi că şi-a minţit colegii din conducerea Camerei.
?Mă simt mâhnită. Dar chiar mă simt mâhnită de conducerea Camerei, în condiţiile în care ieri am întrebat de mai multe ori în şedinţa care a avut loc de ce nu este publicată în Monitor. Mi s-a spus că nu a sosit hotărârea de la Curtea Constituţională. V-am spus că nici un grup parlamentar nu s-ar fi opus a rezolva această problemă ANI. Deci spun: pentru a ne păstra onoarea noastră sau a ne proteja puţin, cred că era de datoria noastră să luăm hotărârea Curţii şi cu amendamentele care se făceau să facem o lege prin care într-adevăr să demonstrăm tuturor că nu avem ce să ascundem. Cum să vă spun eu, felul în care suntem trataţi, vă rog să mă credeţi, doamna preşedintă, că nu este corect, ca şi participant la activitatea pe care o depunem noi toţi în acest Parlament. Îmi exprim încă odată mâhnirea nu numai în numele meu, ci şi în numele grupului meu parlamentar că ieri, la solicitările repetate ale mele şi ale colegului Mihai Voicu, am fost induşi în eroare. Sunteţi preşedintele Camerei, este acest Birou, suntem liderii de grupuri şi participăm alături de dumneavoastră la decizii.? a suţinut Aura Vasile.
Anastase s-a apărat arătând că de fapt în şedinţa de luni s-a discutat dacă decizia CCR privind legea ANI a fost sau nu publicată în Monitorul Oficial, nu dacă a fost primită la nivelul Camerei.
Social-democratul Mircea Duşa a preluat ştafata de la colega sa de partid, criticând celeritatea excesivă cu care se dorea trecerea proiectului ANI prin plenul camerei.
?Doamna preşedintă, sigur că suntem de acord cu trimiterea la Comisia juridică, dar nu suntem de acord să ne bage cineva pumnul în gură. Păi ce dezbatere parlamentară este aceasta cu termene de depunere a amendamentelor astăzi şi cu întocmirea raportului tot astăzi?! Şi ea nu a ajuns încă în casetele deputaţilor, ca deputaţii măcar să vadă titlul că a ajuns această iniţiativă legislativă! Uitaţi ce termene sunt aici: termen de depunere a amendamentelor - 27, termen de întocmire a raportului ? 27. Măcar de ochii lumii să lăsăm un termen de depunere a amendamentelor până mâine, şi până mâine la ora 12,00 să se întocmească raportul şi la ora 12,00 să îl dezbatem şi să intre la vot final, dacă este atât de mare graba aceasta. Nu se poate aşa ceva! Or fi zece zile solicitarea preşedintelui, o fi procedură de urgenţă, dar să dăm posibilitatea o oră să se uite toţi deputaţii pe proiectul acesta de lege!? a izbucnit Duşa.
Iniţial, Anastase s-a arătat de acord cu punctul de vedere exprimat de parlamentarul social-democrat, dar a continuat să supună la vot propunerea deputatului UDMR, Seres Denes ca miercuri, 29 aprilie, să fie finalizată adoptarea noului ptroiiect ANI, lucru care de altfel s-a şi întâmplat.
?Doamna preşedintă, ce program este acesta?! Când ai timp să vezi toate acestea şi să le pui cap la cap? Poate vreau să văd ce este în Europa. Cum să depun până mâine la ora 10,00 amendamente şi să nu fac votul final? În Regulament se spune că pe procedură de urgenţă am nevoie de trei zile!? a mai încercat Aura Vasile să se opună votului majorităţii, invocând încălcarea regulilor procedurale.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close