Chiar astăzi, Bruxelles-ul dezbate situaţia politică din ţara noastră. Parlamentarii europeni sunt informaţi despre acuzaţiile de anti-semitism care i s-au adus ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, precum şi despre anchetele DNA în privinţa referendumului, care ar viza doar nereguli şi nu îndemnuri la vot.
Discuţia Parlamentului European despre situaţia politică din România a fost iniţiată de Grupul PPE, din care face parte şi PDL. Europarlamentarul democrat-liberal Monica Macovei susţine că este nevoie de ajutorul Bruxelles-ului pentru întoarcerea la normalitate.
"Procurorii continuă investigaţiile împotriva unor importanţi lideri de partide, sub acuzaţia de fraudă la referendum. Aceştia nu sunt anchetaţi pentru că i-au îndemnat pe oameni să meargă la vot, ci pentru acuzaţii de fraudă. (...) Zvonurile referitoare la oameni puşi să jure pe Biblie înainte să le se ia declaraţii, ca martori, sunt adevărate, iar acţiunea conform legii. (...) Aş aprecia ajutorul dv-stră pentru protejarea Justiţiei şi restabilirea statului de drept în ţara mea", spunea Monica Macovei.
Democrat-liberalul Theodor Stolojan aduce în atenţia colegilor săi din parlamentul european acuzaţiile de antisemitism aduse ministrului Dan Şova.
"Dragi colegi,
În numele Delegaţiei Române din Grupul PPE,
Luând în considerare că ministrul Dan Şova, membru în Guvernul Ponta, se va întâlni mai mulţi membri ai Parlamentului European, vă rog să luaţi cunoştinţă de două plângeri împotriva ministrului Dan Şova, pentru remarcile sale de negare a Holocaustului".
Stolojan face trimitere şi la o serie de articole din presă care au reflectat scandalul.
Dan Şova a declarat în luna august că a făcut acele afirmaţii din necunoaştere şi nu din rea credinţă. Ministrul şi-a cerut scuze şi şi-a luat angajamentul ca PSD să organizeze cursuri despre Holocaust.