Liderii fiecăruia dintre partidele pro-europene s-au întâlnit, luni, pentru a discuta despre mandatele de negociere cu care vor intra la discuțiile de marți, pentru formarea viitoarei majorități parlamentare și a viitorului guvern. După acordul de săptămână trecută, PSD, PNL, USR și UDMR încep negocierile concrete. Punctele principale asupra cărora toate aceste partide trebuie să cadă de acord sunt: numele viitorului candidat la alegerile prezidențiale, conturându-se o susținere pentru un candidat unic, numele viitorului prim-ministru, numele președinților Camerei Deputaților și Senatului și prezența sau absența USR din viitorul guvern.
Ce vrea PSD
Liderii PSD s-au reunit luni, într-o ședința la Vila Lac, unde au discutat despre mandatul pentru echipa care va participa la negocieri. Coducerea PSD a votat, acolo, „un mandat extins pentru negocieri cu partidele pro-europene”. Dan Nica ar fi propus varianta intrării în Opoziție, însă liderii PSD au decis să intre la guvernare.
Social democrații merg pe varianta unui guvern PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități și își doresc funcția de premier, fiind partidul care a obținut cel mai bun rezultat la alegerile parlamentare. Liderii PSD nu au votat numele unui premier, însă, cel mai probabil, acesta va fi Marcel Ciolacu. Totuși, Ciolacu le-a transmis colegilor că „este o falsă problemă” discuția despre persoana sa, lăsând de înțeles că ar putea face și un pas în spate, în funcție de negocieri.
După ședință, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat: „Mandatul include şi solicitarea prezenţei la guvernare, având în vedere scorul obţinut de PSD şi obţinerea poziţiei de prim-ministru”. Romaşcanu a mai arătat că „poziţia de prim-ministru de la PSD nu a purtat un nume în acest moment”.
Acesta a spus și că unul dintre partidele pro-europene ar fi bine să rămână în Opoziție, pentru a nu „lăsa opoziția în mâinile suveraniștilor”.
Partidul respectiv ar urma să fie USR, pentru că nu toți liderii PSD și nu toți liderii PNL ar fi de acord să facă parte dintr-un guvern cu partidul Elenei Lasconi.
Cu toate acestea, prezența sau absența USR din viitorul Executiv nu este o condiție sine qua non pusă de social-democrați, atâta vreme cât solicitările lor ar urma să fie satisfăcute. Pentru PSD este foarte importantă funcția de prim-ministru, fără de care viitorul lui Marcel Ciolacu în fruntea partidului devine nesigur. De asemenea, cel mai probabil ei vor primi și președinția Camerei Deputaților.
Cea mai importantă discuție însă pentru social-democrați va fi cea legată de candidatul unic la prezidențiale. Deocamdataă, s-a conturat doar posibilitatea ca Marcel Ciolacu să nu mai dorească să candideze încă o dată, lăsând astfel deschise discuțiile cu partidele de dreapta pe acest subiect.
Ce vrea PNL, ce vrea Bolojan
Liderii PNL s-au întâlnit și ei să discute despre mandatul cu care vor merge la negocieri, dar fără o concluzie clară. Surse din partid spun că liberalii nu vor propune variante de premier, pentru că Ilie Bolojan și-ar dori să fie el candidatul unic la alegerile prezidențiale dar și pentru că cei de la PSD au transmis deja pe toate canalele că nu l-ar accepta pe poziția de prim-ministru.
Discuția în interiorul PNL nu este una simplă, mai ales în condițiile în care se conturează o tabără care își dorește ca USR să facă parte din viitorul guvern și una care nu este de acord cu acest lucru. Ilie Bolojan susține varianta cu USR, mai ales că el a beneficiat de sprijinul nemijlocit al useriștilor în războiul intern cu Nicolae Ciucă și Rareș Bogdan. Sunt însă și voci care resping vehement o reluare a coaliției cu oamenii Elenei Lasconi, fosta guvernare PNL-USR producându-le încă amintiri neplăcute liberalilor.
PNL ar putea să primească, tradițional, șefia Senatului, a doua poziție în stat putând reveni chiar lui Ilie Bolojan, care a fost ales senator de Bihor.
Ce vrea USR: Guvernare cu orice preț
În USR au avut loc mai multe ședințe duminică și luni, concluzia desprinsă până acum din discuții fiind ca partidul să intre la guvernare. USR este de acord inclusiv să fie parte dintr-un guvern cu premier de la PSD, însă totul depinde de cum merg negocierile pe portofoliile din viitorul cabinet. Useriștii susțin și ideea unui candidat unic la prezidențiale, chiar dacă acesta nu ar mai fi Elena Lasconi. Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanul, a subliniat, luni, că liderii partidului sunt fooarte deschiși la propuneri: ”Nu mergem cu bariere la negocieri”
”Nu luăm în calcul să rămânem în Opoziție”, a fost însă a doua precizare a acestuia.
UDMR va susține și varianta unui candidat unic al partidelor pro-europene la alegerile prezidențiale, și nu se va opune nici prezenței USR în viitorul Cabinet.
Candidatul unic la prezidențiale
Cel mai probabil, candidați precum Marcel Ciolacu sau Elena Lasconi nu se vor regăsi pe buletinul de vot de la prezidențialele din 2025. PSD ar fi de acord cu varianta unui candidat unic pro-european, dar nu l-ar susține pe Ilie Bolojan, deși Ilie Bolojan și-ar dori să fie prezidențiabilul susținut de toate partidele din viitorul Guvern.
De asemenea, surse din USR au declarat pentru Antena3.ro că „dacă se va forma un guvern pro-european, cea mai bună decizie este de a avea un candidat comun la prezidențiale, un candidat care să fie agreat de bazinele electorale ale tuturor partidelor”. Acest candidat nu va fi Elena Lasconi.
Dacă USR nu intră la guvernare (un scenariu posibil), am putea avea un candidat comun PSD-PNL-UDMR, și un candidat propriu al USR.
De asemenea, a mai fost vehiculată și varianta unui candidat unic „de dreapta” în persoana lui Nicușor Dan, care nu a exclus o posibilă candidatură.
Cum ar putea arăta viitoarea majoritate parlamentară
În ultima săptămână, partidele politice pro-europene au început discuțiile pentru formarea unei majorități care să dea guvernul. Se conturează o majoritate parlamentară PSD-PNL-USR-UDMR-Minorități. Nu sunt, însă, excluse în acest moment și alte variante de majorități, cu unul dintre partidele pro-europene în Opoziție. Majoritatea necesară pentru învestirea unui Guvern este de 234 de voturi.
Variante de majorități parlamentare:
PSD- PNL-USR- UDMR - Minorități: 305 voturi -o largă majoritate în Parlament. La Camera Deputaților ar fi 217 voturi (167 necesare pentru legile organice), iar la Senat 88 de voturi (68 neceare pentru legile organice).
PSD-PNL-UDMR-Minorități (USR în Opoziție): PSD - PNL- UDMR - Minorități: 246 de voturi (12 voturi în plus fața de cele necesare). La Camera Deputaților - 177 de voturi (peste necesarul de 167), la Senat - 69 de voturi (cu doar un vot peste necesarul de 68).
PSD-USR-UMDR-Minorități: 233 de voturi (cu un vot mai puțin decâ majoritatea necesară)
PNL - USR - UDMR - Minorități: doar 182 de voturi.
PSD - AUR -Minorități - 234 de voturi, fix numărul necesar pentru o învestire de guvern.
AUR - SOS- POT: 160 de voturi.