Antena 3 CNN Politică Cele mai mari publicații americane cer retragerea lui Joe Biden din cursa pentru președinția SUA

Cele mai mari publicații americane cer retragerea lui Joe Biden din cursa pentru președinția SUA

Cele mai mari publicații americane cer retragerea lui Joe Biden din cursa pentru președinția SUA
Se înmulțesc vocile celor care îi cer lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă. Foto: Hepta
de Mia Lungu    |    29 Iun 2024   •   10:41

Comitetele editoriale ale publicațiilor americane New York Times, Wall Street Journal și Washington Post îi cer președintelui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă, după prestația sa de la dezbaterea prezidențială CNN.

"Președintele a apărut joi seară ca umbra unui mare funcționar public. S-a chinuit să explice ce ar realiza într-un al doilea mandat. S-a chinuit să răspundă provocărilor domnului Trump. S-a străduit să îl tragă la răspundere pe dl Trump pentru minciunile sale, eșecurile sale și planurile sale înfricoșătoare. De mai multe ori, el s-a luptat să ajungă la sfârșitul unei propoziții", a scris consiliul New York Times, într-un articol de opinie publicat vineri, potrivit CNN.

"Cel mai mare serviciu public pe care domnul Biden îl poate face acum este să anunțe că nu va continua să candideze pentru realegere. Așa cum stau lucrurile, președintele este angajat într-un joc de noroc nesăbuit. Există lideri democrați mai bine pregătiți pentru a prezenta alternative clare, convingătoare și energice la o a doua președinție Trump.

Nu există niciun motiv pentru ca partidul să riște stabilitatea și securitatea țării forțând alegătorii să aleagă între deficiențele dlui Trump și cele ale dlui Biden. Este un pariu prea mare să sperăm pur și simplu că americanii vor trece cu vederea sau vor ignora vârsta și infirmitatea dlui Biden, pe care le văd cu ochii lor", a mai spus Times.

Consiliul New York Times a continuat spunând că îl va susține, totuși, în continuare pe Biden ca "alegere fără echivoc" dacă alegerea rămâne între el și fostul președinte Donald Trump.

Wall Street Journal cere Partidului Democrat să pună binele țării înaintea intereselor proprii

“A fost cu adevărat dureros pentru Statele Unite. Performanța președintelui Biden în dezbaterea de joi seară a fost șocant de slabă și a arătat prea clar că acesta nu mai este adecvat pentru încă patru ani în funcție. Pentru binele țării, mai mult decât pentru cel al partidul lor, democrații trebuie să ia în considerare înlocuirea sa în cursa prezidențială.

Acesta nu este un gând partizan; este unul patriotic. Democrații din toată țara au spus același lucru în privat, iar unii dintre ei chiar la televizor. Domnul Biden a pierdut dezbaterea în primele 10 minute, deoarece nu a reușit să vorbească clar, a făcut-o cu o voce slabă și uneori nu a putut duce în mod coerent o propoziție până la capăt.

Privirea lui în gol atunci când vorbea Donald Trump a sugerat că președintele este un om care se chinuie să-și amintească ceea ce a fost pregătit săptămâni întregi să spună, dar care nu mai are memoria să o facă. (…) Domnul Biden arăta ca un om slăbit și niciun american nu ar putea să-și dorească ca el să se confrunte cu Putin sau Xi Jinping. (…) În mod clar, a fost un act egoist pentru Joe Biden să candideze pentru un al doilea mandat. Democrații chiar au crezut că pot ascunde de public declinul acestuia?”, a transmis comitetul editorial al Wall Street Journal.

The Washington Post: Dacă Biden ține de această candidatură și pierde alegerile din toamnă, țara se va confrunta cu consecințele unui al doilea mandat Trump

The Washington Post a publicat un articol de opinie, asumat de comitetul editorial, care nu îi cere în mod explicit lui Biden să se retragă, dar arată că performanța sa “ridică semne de întrebare legitime dacă acesta mai poate îndeplini pentru încă patru ani cea mai grea slujbă din lume”:

“Dacă dl Biden reușește să transmită cu succes ștafeta unui alt candidat, el va rămâne în memoria publică ca un fel de Cincinnatus (erou al Republicii Romane) al zilelor noastre – un președinte vrednic care a scos țara din pandemia de Covid, a adus-o spre normalitate după insurecția din 6 ianuarie 2021, a unit Occidentul pentru a apăra Ucraina împotriva invaziei Rusiei și a pus în lege planuri naționale ambițioase privind clima și relansarea industriei.

Dacă Biden ține de această candidatură și pierde alegerile din toamnă, riscă un alt fel de moștenire, similară cumva cu cea a judecătoarei Ruth Bader Ginsburg, al cărei refuz de a se retrage de la Curtea Supremă în timpul președinției lui Barack Obama a dus direct la răsturnarea sentinței Roe vs. Wade (privind dreptul la avort).

Mai rău, țara se va confrunta cu consecințele unui al doilea mandat Trump. Domnul Trump a mințit în mod repetat în timpul dezbaterii de joi, dar a făcut acest lucru în mod coerent și fără prea mare efort. Domnul Biden nu părea a fi acolo. Pentru o dezbatere credibilă împotriva domnului Trump e nevoie de un adversar viguros. Domnul Biden nu numai că a trecut de câteva ori printr-un “moment de senior” (n.r – senil), dar el a eșuat în mod repetat să respingă minciunile aruncate de Trump cu forța unui furtun de pompieri”, a transmis The Washington Post.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Salariul minim crește la 3.700 de lei. Câți bani primesc angajații, de azi
x close