Cea de-a doua rectificare bugetară din acest an va fi aprobată de guvern în această săptămână. 900 de milioane de euro vor fi tăiate din cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanţate proiecte care beneficiază de de fonduri externe nerambursabile postaderare. Alocările pentru Preşedinţie, Camera Deputaţilor, Academie şi Ministerele Educaţiei, Culturii, Tineretului şi Sportului vor fi reduse de Guvern la rectificarea bugetară. Iar de suplimentarea fondurilor vor beneficia Serviciile de Informaţii, Senatul şi Avocatul Poporului.
Banii alocaţi suplimentar pe domeniul sănătaţii sunt 99,7 milioane lei. Astfel, Guvernul a economisit peste 248 milioane de lei prin reducerea transferurilor de echilibrare a Fondului de sanatate, mulţumită faptului că încasarile din taxele care merg direct in acest fond au fost peste aşteptări.
Diminuarea contribuţiei de sănătate pentru pensionari, la solicitarea ordonatorului principal de credite, a scutit Guvernul de plata a încă 60 de milioane de lei, iar reducerea CAS a economisit încă 3 milioane de lei.
Guvernul a alocat, în schimb, peste 119 milioane pentru programele nationale de sanatate (HIV, oncologie, TBC), dar şi pentru salariile din spitalele aflate în administraţia locală, sau pentru serviciile de ambulanţă. De asemenea maternitatile primesc 15 milioane in plus pentru reabilitări. Aproape 4 milioane de lei vor fi folositi pentru masurile de prevenire a EBOLA.
Deşi rectificarea reduce şi bugetul Ministerului Educatiei cu 34 milioane de lei, banii alocati în plus pentru educatie reprezinta 134,4 milioane de lei. Astfel, prin intermediul bugetelor Autoritatilor Publice Locale se dau aproape 57 de milioane pentru şcoli, grădiniţe şi licee.
Scăderea CAS reduce şi aici cheltuielile de la buget, cu aproape 2 mil de lei. Totodată, se mareste cu 3 mil de lei bugetul pentru transportul studentilor si cu 10 mil cel destinat investitiilor. De asemenea dispar 50 de mil de lei pentru proiectele cu finantare din fonduri europene nerambursabile.
În privinta bugetului autoritatilor locale, Guvernul Ponta încearcă sa compenseze jumatate din pierderea pe care acestea le-au suferit in perioada Guvernului Boc, iar totalul alocărilor depăşeşte 1,1 miliarde lei. 340 de milioane sunt prevăzuţi pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor şi judetelor. Toate primariile vor primi bani, indiferent de culoarea politică. Peste 100 de mil vor merge către protectia copilului, centre de asistenta sociala a persoanelor cu handicap şi însoţitori ai acestora, iar ISU Bucuresti va primi încă 40 de milioane.