Antena 3 CNN Politică Ce spune Crin Antonescu despre acuzațiile PNL că Ciolacu e omul Rusiei: E partenerul lor de guvernare. Mi se pare iresponsabil

Ce spune Crin Antonescu despre acuzațiile PNL că Ciolacu e omul Rusiei: E partenerul lor de guvernare. Mi se pare iresponsabil

crin antonescu
Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu. FOTO: Inquam Photos/ George Călin
de Claudia Popovici    |    24 Oct 2024   •   17:53

Fostul lider al PNL Crin Antonescu a comentat, joi, la Antena 3 CNN, scandalul dintre PNL şi presupusa înțelegere pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale dintre PSD şi AUR. În acest context, el a acuzat drept iresponsabilă poziția lui Nicolae Ciucă cu privire la acest scandal, mai ales când i-a numit pe sociali democrați ca fiind oamenii Rusiei, dar şi când i-a cerut Elenei Lasconi să iasă din cursa pentru Cotroceni. În schimb le-a recomandat foștilor colegi să prezinte în campania electorală valori, idei şi certitudini care să ajute electoratul să aleagă. 

„Este un scandal tipic de campanie electorală. Constatarea mea, dincolo de toate aceste episoade zilnice, este că suntem într-o situație destul de grea, noi ca societate, noi ca alegători.

Categoric după această prelungită pre-campanie, acum, la startul campaniei oficiale, putem să spunem că oferta candidaturilor prezidențiale este una cât se poate de modestă, tocmai în împrejurări istorice extraordinare.

Nu suntem într-o situație de parcurs normală, nici în plan european, nici în plan mondial. În legătură cu cel mai recent dintre scandaluri, eu cred că este relevant despre ce discutăm noi în toiul acestei campanii. Nu discutăm despre vreo temă majoră de politică externă, nu discutăm despre reașezarea, reformarea sau menținerea funcționării instituțiilor fundamentale ale statului român, nu discutăm despre teme majore ale societății românești. Discutăm despre ce a zis, ar fi vorbit domnul Gigi Becali. Ce avem, ce fapte avem?

Domnul Gigi Becali ne spune că a avut o discuție cu Viorel Hrebenciuc, care i-a propus lui Gigi Becali hai să-l băgăm pe Simion în turul doi și ne mai spune că am mai avut și o discuție cu vecinul Rareș Bogdan, în care vecinul i-ar fi spus că dacă intră Ciolacu cu Simion în turul doi, noi, adică PNL-ul, îl votăm pe Simion.

Crin Antonescu, despre declaraţiile lui Ciucă: „Mi se pare de-a dreptul iresponsabil"

Acum noi putem să luăm de bune declarațiile domnului Becali. E mai greu să spunem că într-un caz minte și într-un caz spune adevărul sau nu. Dar dincolo de asta sunt totuși vorbele unui om care nu sunt, indiferent de adevărul lor, esențiale pentru această campanie.

În ce privește Partidul Național Liberal să ajungi de aici, de la aceste declarații ale domnului Becali, să formulezi, așa cum a făcut ieri domnul Ciucă, faptul că există o coaliție a râului de inspirație rusească, PSD-AUR.

Mie mi se pare de-a dreptul iresponsabil, pentru că nu poți, atâta vreme cât te afli și la ora asta într-o coaliție de guvernare cu PSD-ul, pe care ai justificat-o tocmai din necesitățile conjuncturii internaționale, nu poți să-ți declari partenerul de guvernare, chiar dacă îți este adversar în campania electorală, fiind un agent politic a Rusiei. Astea nu sunt vorbele unui candidat la președinție care să fie luat în serios.

Și eu cred, de altfel, că, folosind asemenea formule, câștigul PNL-ului este destul de discutabil", a spus Crin Antonescu, la Antena 3 CNN.  

Crin Antonescu: „Eu nu împărtășesc optimismul liberarilor"

Întrebat dacă poate Klaus Iohannis să îi ajute pe liberali sau pe candidatul Nicolae Ciucă să crească în ochii românilor, în această campanie, Crin Antonescu a spus: 

„Nu sunt consultant nici pentru PNL, nici pentru altcineva. Nu știu care este starea de spirit a președintelui Iohannis. Nu știu dacă a avut loc o întâlnire a domniei sale la Bruxelles cu Rareș Bogdan, înțeleg, și nici dacă s-au întâlnit ce au discutat.

Eu cred că dacă există o îngrijorare, ea este justificată. Prestația candidatului cred că nu mai trebuie comentată de către mine.

Dar ceea ce văd cu fiecare apariție a reprezentanților Partidului Național Liberal este un soi de optimism, un soi de certitudine că datorită celor 1100 și iarăși începe pomelnicu cu primari, consilieri, membrii ș.a.m.d. domnul Ciucă e cu siguranță în turul doi și cu siguranță în turul doi câștigă.

Eu nu împărtășesc acest optimism. Eu cred că peisajul electoral s-a schimbat. Nu suntem nici în 2000, nici în 2014, nici în 2019. Azi nu mai avem de-a face cu o scindare, cu o polarizare a societății românești, PSD, anti-PSD.

Ci avem, cum au și relevat unele sondaje demne cât de cât de încredere avem de-a face cu împărțire în trei blocuri blocul pro-PSD, blocul anti-PSD de dreapta, așa numit și blocul la fel, așa numit suveranist sau naționalist, care au fiecare în jur de 30%", a mai spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu: „Nu cred că Ciucă are o șansă împotriva lui Ciolacu" 

În continuare el a făcut analiza scandalului politic şi a evidențiat posibilele scenarii. 

„Așadar, eu cred că ce se va întâmpla în turul întâi, vom vedea și ce se va întâmpla în turul doi este greu. Nu cred deloc că domnul Ciucă are prima șansă, chiar într-o finală împotriva lui Marcel Ciolacu. Nu cred că va fi ușor lui Marcel Ciolacu, nici măcar cu Simion, dacă ar fi cazul, în turul doi. Suntem într-o situație foarte echilibrată din punctul acesta de vedere.

Dar dincolo de asta, ceea ce eu am așteptat și sincer să fiu, nu prea mai aștept ca alegător, de la această campanie este să vină niște oameni serioși, să vină un om serios, în speță dacă vorbim despre domnul Ciucă și candidatul PNL-ului și nu să-mi facă tot felul de construcții geopolitice cum au devenit pesediștii oamenii rușilor, ci să-mi propună niște lucruri și niște certitudini.

Programe electorale care să fie citite de pe o hârtie sau de pe un promter au toți, contează într-o campanie electorală în ce măsură eu, alegător, sunt convins că acel candidat crede niște valori, are niște soluții, are competența, personalitatea, voința, forța să se bată în calitate de eventual președinte pentru ele.

Din punctul acesta de vedere, spuneam că peisajul este de-a dreptul dezolant și în orice caz, cu asemenea încercări de a declara pe cei din PSD agenți ai Rusiei sau de a te ruga de la Elena Lasconi să se retragă, nu cred că se câștigă puncte", a spus Crin Antonescu, fost lider PNL, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
x close