Antena 3 CNN Politică Ce spun liberalii despre decizia CCR

Ce spun liberalii despre decizia CCR

2 minute de citit Publicat la 21:23 10 Mar 2017 Modificat la 21:23 10 Mar 2017
o_1basqpk2kaqu9gep9kel9jdk8.jpg
Foto: Facebook/Raluca Turcan

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, vineri, la Vaslui, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la existenţa unui conflict constituţional între DNA şi Guvern 'trebuie respectată'. 

'Am văzut motivarea Curţii Constituţionale, iar răspunsul PNL este acelaşi ca şi până acum. Deciziile CCR sunt analizate şi trebuie respectate. Am văzut şi intervenţia procurorului general, care a spus că inclusiv procurorii vor analiza cum pot să corecteze o situaţie care a fost motivată prin decizia CCR. (...) Echilibrul puterilor în stat trebuie respectat. Cum trebuie respectat? Inclusiv prin faptul că politicienii nu-şi dau cu părerea despre dosarele din justiţie sau despre justeţea ori injusteţe unor decizii ale CCR', a afirmat Turcan. 

Liderul PNL a spus că, în cazul unor abuzuri în justiţie, ele 'trebuie sancţionate imediat'. 

'Există instituţii legale care să facă acest lucru şi acestea sunt CSM şi Inspecţia Judiciară. Dacă vor o justiţie credibilă, acestea sunt pârghiile legale care în momentul de faţă pot să asigure recredibilizarea sistemului de justiţie. Eu cred că o Românie democratică şi puternică este o Românie cu o justiţie credibilă şi funcţională, care să asigure aceeaşi normă juridică peste tot', a mai declarat Raluca Turcan. 

Întrebată dacă recenta decizie a CCR este o 'palmă pentru DNA', Raluca Turcan a subliniat că în România orice instituţie 'trebuie să respecte legea'. 

Preşedintele PNL a subliniat că în România există o lege a răspunderii administrative a magistraţilor, care ar trebui respectată. 

'Văd oameni care aruncă în spaţiul public, cum că trebuie o nouă lege a răspunderii magistraţilor. Poate fi discutat acest subiect, dar, în momentul de faţă, răspunderea administrativă a magistraţilor nu este aplicată, deci problema nu este la politicieni. Nu trebuie să spun nici eu nici alţi oameni politici ce trebuie să facă justiţia să se credibilizeze, soluţiile sunt tot acolo. Acela este mecanismul democratic şi, dacă vreţi, solicitarea mea este ca acest mecanism democratic de autoreglare a justiţiei să funcţioneze', a opinat Raluca Turcan. 

Curtea Constituţională a dat publicităţii, vineri, motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict de natură constituţională între DNA şi Guvern. 

CCR susţine că ancheta DNA privind adoptarea OUG 13 a perturbat activitatea Guvernului, iar aprecierea oportunităţii adoptării unei ordonanţe de urgenţă constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, putând fi cenzurat doar prin controlul parlamentar. 

În opinia CCR, prin decizia procurorului de începere a urmăririi penale în acest caz s-a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat. 

CCR a mai constatat că, prin verificarea circumstanţelor în care a fost adoptată OUG 13/2017, DNA şi-a arogat o competenţă ce poate conduce la un blocaj instituţional. 

×
x close