Iz de sancţiuni pentru filialele codaşe: Pinalti şi Ridzi, printre cei vizaţi
Până la instaurarea de facto a acestei stări de lucruri, conducerea democrat-liberală face eforturi pentru mobilizarea şi motivarea propriilor filiale pentru turul doi de scrutin. Rezultatul alegerilor din primul tur a revelat regresul acestui partid în anumite judeţe, considerate până de curând ca fiefuri PDL. Cele mai neplăcute surprize au venit din zona Moldovei: Botoşani, Neamţ şi Iaşi au căpătat la aceste alegeri culoare roşie, iar la nivelul judeţului Vaslui Geoană a adunat de două ori mai multe voturi decât Băsescu.
Deja la nivelul unor filiale PDL codaşe s-au operat schimbări din funcţii, în timp ce alţi lideri de filiale democrat-liberale se gândesc să-şi depună demisia după turul doi dacă Băsescu va pierde Cotroceniul.
Preşedintele PD-L Vaslui, Dragoş Iftime, a fost înlocuit, marţi seara, din funcţie, cu prim-vicepreşedintele partidului, Dan Marian, după ce Traian Băsescu, susţinut de PD-L, a obţinut la alegerile prezidenţiale doar 26,07% din voturile vasluienilor prezenţi la urne, în timp ce Mircea Geoană a fost votat de 44,34% din alegători. Decizia a fost luată chiar de coordonatorul PD-L pe zona Moldovei, Gheorghe Ştefan, care din postura de lider PDL Neamţ este vizat la rândul său cu înlocuirea după turul doi, datorită rezultatului modest obţinut pentru Băsescu, 31,48%, în condiţiile în care Mircea Geoană a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, fiind votat de 37,64% dintre alegători.
Mai la nord, în Botoşani, preşedintele organizaţiei judeţene a PD-L, Cătălin Flutur a anunţat, marţi, că va demisiona din această funcţie, în cazul în care actualul şef al statului nu va fi reales în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie. Flutur şi-a arătat dezamăgirea faţă de rezultatul slab pe care candidatul susţinut de PD-L l-a obţinut la Botoşani, 23,84%, anunţând şi o serie de măsuri dure în partid.
Filialele de Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Mehedinţi şi Hunedoara au înregistrat la rândul lor rezultate dezamăgitoare, fiind de aşteptat ca în cazul în care turul doi nu va aduce vreo îmbunătăţirea la nivelul lor să urmeze sancţiuni pe linie de partid pentru liderii acestora printre care se numără şi Monica Iacob Ridzi. Judeţe cu rezultate foarte slabe pentru PDL sunt şi Brăila, Olt, Gorj, Vrancea,Călăraşi, Giurgiu, Galaţi.
O analiză concretă precum şi măsurile de rigoare care se impun vor fi luate însă abia după 6 decembrie când conducerea PDL va trage linie în dreptul fiecărei filiale şi va impune măsurile de reorganizare acolo unde se impun.Deocamdată dmocrat-liberalii se reunesc, joi, într-o şedinţă a Colegiului Director, la Palatul Parlamentului, pentru a face o analiză a rezultatelor din primul tur de scrutin, la nivel naţional şi a contura strategia pentru turul doi al prezidenţialelor.
Ce e dincolo de Cotroceni: brevetul reînoit de căpitan de navă
Democrat-liberalii sunt însă mai îngrijoraţi de ce se va întâmpla cu propriul partid în cazul pierderii acestor alegeri. Pierderea cursei prezidenţiale i-ar putea lăsa şi fără artizanul creşterii influenţei şi puterii acestui partid în ultimii ani: Traian Băsescu.
Băsescu a anunţat în urmă cu câteva luni că în cazul în care nu va câştiga un nou mandat de preşedinte, se va retrage din politică: ?După ce ţi-ai terminat mandatul rămâi fost preşedinte al României şi atât, nu mai eşti nimic în politică. Niciodată nu voi mai reveni într-un partid, mi se pare umilitor că acela care a primit mandatul de şef al statului român să intre în jocuri politice de genul ?unde punem şef de organizaţie? a declarat la un moment dat preşedintele în exerciţiu.
BĂSESCU: SUNT UN OM CARE ARE O MESERIE FOARTE BUNĂ
Şeful statului a detaliat ulterior ce ar dori să facă dacă va pune punct carierei sale politice. ?Dacă mi-o termin acum, în decembrie, marea mea dorinţă e să mai plec 1 an pe mare. Dacă mai stau 5 ani, o să rămân doar înţelept după două mandate. O să fiu prea în vârstă ca să mai plec pe mare?, a afirmat Băsescu în cadrul unei emisiuni televizate, puţin timp după ce şi-a reînnoit brevetul de căpitan de navă.
Migraţii şi posibile dezertări
O eventuală retragere a lui Traian Băsesu din viaţa politică ar fi o lovitură foarte grea pentru PDL. Ridicat în prezent la formaţiunea cu cele mai multe mandate parlamentare, formaţiunea condusă de Emil Boc s-a hrăni timp de cinci ani din vitalitatea şi spiritul războinic al şefului statului pentru a cumula şi mai multe procente la fiecare scrutin electoral care a avut loc.
În paralel, conducerea PDL a făcut eforturi în a se erija ca principala formaţiune de centru-dreapta pe eşechierul politic românesc. A trecut de la doctrina de centru stânga la cea de centru dreapta, a intrat în rândurile popularilor europeni, a încercat să slăbească PNL provocând fisuri în rândurile membrilor acestora, a absorbit liberalii aduşi de Teodor Stolojan şi Valeriu Stoica şi a fost la un pas să aplice acelaşi scenariu şi în cazul PNŢCD.
Pornit în urmă cu cinci ani ca cea de-a doua formaţiune ca pondere a Alianţei DA, actualul PDL a crescut treptat ca influenţă şi componenţă, înglobând liberalii aduşi de Teodor Stolojan după ruperea alianţei cu PNL şi atrăgând pe bandă rulantă parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene. În prezent, PDl este partidul cu cei mai mulţi membri în legislativul României, dar izolat de restul formaţiunilor politice parlamentare, putând conta doar pe sprjinul temporar al unui grup de 20 de alţi parlamentari independenţi condus de foştii social-democraţi Gabriel Oprea şi Eugen Nicolicea.
Revenirea pe băncile Opoziţiei ar putea arunca PDL în coşmarul prin care au trecut şi alte partide politice înaintea lor. Fenomenul migraţiei politice se va inversa: aleşii locali şi parlamentari ai partidului ar putea fi momiţi cu succes de către celelalte partide politice care ar putea lua ştafeta guvernării după data de 6 decembrie. Mai mult, o parte din vechii democraţi mizează chiar pe aceste dezertări pentru a scăpa de o parte din cei aduşi de Stolojan în partid, în prezent fiind întreţinute fricţiuni în surdină între cele două tabere.
Posibile lupte pentru putere
Acest şoc politic va fi resimţit şi la nivelul conducerii partidului. Ierarhia puterii riscă să fie supusă unor transformări în contextul luptelor pentru putere care s-ar putea declanşa. Vechea gardă, erodată şi cu o eficienţă electorală diminuată ar putea fi silită să facă loc noului val de tineri politicieni din partid în cadrul unui amplu effort de reorganizare şi revitalizare a potenţialului acestui partid.
De altfel, la începutul anului viitor, funcţia de preşedinte al partidului va fi pusă în discuţie în cadrul Congresului programat deja. Chiar dacă lideri, precum Adriean Videanu, şi-au manifestat suţinerea pentru actualul preşedinte Emil Boc, nu este exclus să apără surprize şi noi pretendenţi la acest scaun, unele din numele vehiculate fiind cel al secretarului general al partidului, Vasile Blaga.
Marius Vulpe, Antena3.ro