Antena 3 CNN Politică Ce salariu are un parlamentar în 2024. Pe lângă bani, deputații și senatorii români se bucură de o mulțime de beneficii

Ce salariu are un parlamentar în 2024. Pe lângă bani, deputații și senatorii români se bucură de o mulțime de beneficii

camera deputatilor parlamentul romaniei
Ce salariu are un parlamentar român în 2024. Foto: Facebook/ Camera Deputaților
de I.C.    |    17 Oct 2024   •   07:00

Salariul parlamentarilor din România în 2024 este, așa cum era de așteptat, unul foarte avantajos, în comparație cu veniturile medii ale românilor. Pe lângă leafa lunară, deputații și senatorii se bucură și de o mulțime de alte beneficii.

România are în total 330 de deputați și 136 de senatori, iar alegerile din 1 decembrie vor decide cine va ocupa aceste funcții pentru următorii patru ani.

Care este salariul unui parlamentar

Salariul lunar de bază al senatorilor și deputaților este de 18.720 de lei brut, echivalentul a aproximativ 11.000 de lei net. Liderii de grup primesc în plus circa 2.000 de lei.

Cele mai mari venituri le obțin președinții celor două Camere, care primesc peste 13.000 de lei net lunar.

Senatorii și deputații încasează aceeași indemnizație și au aceleași beneficii. Dacă un parlamentar este în același timp și ministru în Guvern, acesta nu mai primește indemnizația de la Parlament.

Ce beneficii are un parlamentar

Pe lângă indemnizație, un parlamentar primește bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu. 

Diurnă primesc toți parlamentarii care nu au domiciliul în București sau Ilfov, iar valoarea acesteia este de 2% pe zi din indemnizație. 

Deputații și senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. De asemenea, le sunt decontate chelutielile cu benzina pentru transportul în teritoiu și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe linile aeriene interne. 

Fiecare deputat sau senator are dreptul la un abonament de telefonie mobila decontat de Parlament.

Următoarele alegeri parlamentare în România vor avea loc în data de 1 decembrie. 

Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 330 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Cât lucrează un parlamentar 

Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu. 

Programul de lucru în Parlament începe de luni, de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00 și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi. 

Când au vacanță parlamentarii 

Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Vara, ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Lunile iulie și august sunt luni de vacanță. 

De asemenea, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie parlamentarii au vacanță de iarna. 

În perioada sărbătorilor Pascale, de obicei Parlamentul nu muncește pentru 2 săptămâni. 

În perioada campaniilor electorale parlamentarii pleacă în teritoriu.

×
Parteneri
x close