Antena 3 CNN Politică Ce s-ar putea întâmpla cu Călin Georgescu după renumărarea voturilor. Între timp, el își continuă campania tot pe TikTok

Ce s-ar putea întâmpla cu Călin Georgescu după renumărarea voturilor. Între timp, el își continuă campania tot pe TikTok

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 07:00 29 Noi 2024 Modificat la 07:49 29 Noi 2024
calin georgescu la declaratii in fata casei
Călin Georgescu. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Pare că alegerile prezidențiale din România vor continua să provoace surprize pentru ceva timp de acum încolo – mai ales după cea mai nouă decizie-șoc a Curții Constituționale – care a hotărât că toate voturile din turul 1 trebuie renumărate pentru a se vedea dacă a avut loc vreo fraudă.

Desigur că decizia a provocat un nou cutremur, poate chiar mai puternic decât cel de duminică, în condițiile în care nu pare să existe vreun motiv ușor de înțeles pentru care CCR a luat această hotărâre, mai ales pentru că întreaga discuție de până acum a fost despre legăturile dubioase ale candidatului Călin Georgescu cu algoritmul TikTok și despre posibilitatea ca alegerile să fi fost influențate prin atacuri cibernetice și prin atacuri de tip război-hibrid.

E neclar cum ar putea renumărarea alegerilor să clarifice această situație, însă BEC a anunțat deja, în seara de joi, că a început renumărarea, dar că ea nu se va termina până vineri la ora 14:00, așa cum ceruse inițial Curtea, ci până duminică la ora 22:00, cu o oră după închiderea urnelor la alegerile parlamentare, pentru că nu există posibilitatea fizică a numărării unui număr de peste nouă milioane de voturi în 24 de ore. Cui face, însă, bine această decizie și pe cine afectează?

Candidatul Călin Georgescu nu are șanse să fie scos din joc de renumărare, pentru că diferența dintre el și pozițiile doi și trei, Elena Lasconi, respectiv Marcel Ciolacu, este mult prea mare.

Singura schimbare plauzibilă de poziție care s-ar putea face este între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu, pe care-i despart 2.740 de voturi.

Întrebarea care vine chiar și în cazul în care se produce această schimbare la vârful clasamentului este dacă ea a fost produsă de o așa-zisă „eroare materială” sau de fraudă efectivă.

În primul caz, procesul electoral ar continua la organizarea turului doi cu noul clasament, în timp ce în al doilea, CCR ar trebui să anuleze alegerile și să dispună reorganizarea începând cu un nou tur unu pe 15 decembrie, adică în a doua duminică de după decizia CCR de anulare a alegerilor, așa cum prevede legea.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat joi seara că indiferent de rezultatul renumărării, chiar și dacă ar trece pe locul 2, s-ar retrage din competiția electorală.

Lucrurile rămân incerte și în situația în care alegerile ar fi reluate cu aceiași competitori la linia de start. Vor mai avea PSD și PNL candidați după ce Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au obținut rezultate sub așteptări?

Și situația este cu atât mai complicată cu cât mandatul președintelui în exercițiu încetează pe 21 decembrie, iar în scenariul în care se anulează alegerile, turul doi ar fi împins până pe 29 decembrie. 

Numărarea ar fi, apoi, încetinită de faptul că se apropie sfârșitul de an, iar un rezultat final ar putea apărea abia din 31 decembrie sau din ianuarie. Cert este că noul președinte și-ar putea prelua mandatul abia din ianuarie 2025.

În orice caz, decizia provoacă un nou cutremur politic pentru că vine în alimentarea unei stări generale de spirit de tensiune în societatea românească, în condițiile în care o parte din electorat este radicalizat și își dorește o reconfigurare politică de anvergură.

Iar un rezultat modificat după renumărare va alimenta ideile conform cărora renumărarea nu s-a făcut în mod corect și că CCR a răsturnat, practic rezultatul alegerilor.

Georgescu își continuă campania pe TikTok

Marele avantaj al lui Călin Georgescu în toată această furtună politică este că întreg scandalul legat de TikTok nu i-a afectat câtuși de puțin capacitatea de a face campanie și de a ajunge cu mesaje la alegători.

În plus, Georgescu a început să-și facă reclamă politică prin victimizare – în ultimele sale mesaje s-a declarat hăituit de presă și de competitorii politici și a susținut că i s-au adus amenințări.

În stilul său caracteristic de a spune absolut nimic folosind o mulțime de cuvinte, Georgescu a transmis următorul mesaj:

„Nicio entitate, fie că vorbim de una comercială sau statală, nu este și nu ar trebui să fie mai presus de poporul nostru. Românii și România sunt singurii care au decis și nimic nu este mai presus de credința și dorința noastră”.

Georgescu acuză că autoritățile încearcă să manipuleze.

„Instituțiile statului creează din echilibru o instabilitate și din pace creează furie. Nu putem permite ca poporul nostru să fie veșnic aservit manipulărilor unor instituții care conduc poporul, dar care în fapt, la rândul lor, nu sunt conduse de popor!”, a spus acesta, adăugând un mesaj adresat presei și cetățenilor:

„Dragă mass media credeți doar ce spun oamenii. Drag popor credeți doar în voi și calea spre lumină este în fața voastră”.

Campania electorală oficială pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale nu poate să înceapă până ce CCR nu validează oficial rezultatele din turul unu. Asta înseamnă că Elena Lasconi rămâne într-un dezavantaj clar pentru că nu poate să-și facă campanie, în timp ce Călin Georgescu deja a început să-și mobilizeze electoratul.

În plus, așa cum am menționat, decizia CCR, deși nu-l dezavantajează în niciun fel, îi dă oportunitatea de a se victimiza și de a încerca să acrediteze ideea că decizia CCR de a cere renumărarea voturilor este menită să-l scoată din cursă. 

În același timp, avertismentul CSAT că alegerile ar fi putut fi manipulate prin metode cyber nu pare să fi avut niciun efect clar, iar incertitudinea constantă face ca valul care l-a ridicat pe Georgescu până pe primul loc în alegerile prezidențiale să se accentueze și ar putea avea efecte nefaste chiar și asupra alegerilor parlamentare de duminică.

×
x close