Antena 3 CNN Politică Ce ne aduce anul 2013 din punct de vedere politic. Aflaţi ce modificări legislative importante vor avea loc în acest an

Ce ne aduce anul 2013 din punct de vedere politic. Aflaţi ce modificări legislative importante vor avea loc în acest an

Ce ne aduce anul 2013 din punct de vedere politic. Aflaţi ce modificări legislative importante vor avea loc în acest an
Foto: Agerpres
01 Ian 2013   •   11:09

S-a incheiat un an zbuciumat din punct de vedere politic, dar linişte tot nu va fi. Chiar dacă 2013 se anunţă un an fără alegeri, tot ne vom prezenta la urne. Este foarte posibil un referendum naţional de aprobare a noii Constituţii. Şi legislaţia va suferi schimbări importante.

Anul începe în forţă cu Legea Bugetului de stat pe 2013. E de aşteptat ca, până la sfârşitul lunii ianuarie, să fie trecută prin Parlament. Potrivit angajamentelor actualei majorităţi parlamentare, ar urma revizuirea Constituţiei care ar modifica mult din actuala arhitectură constituţională.

Urmează a fi clarificate atribuţiile preşedintelui şi ale primului ministru pentru a nu mai avea războiul non-stop dintre cele două palate. Şi atribuţiile celor două camere ale Parlamentului urmează a fi departajate şi clarificate pentru a nu mai avea aceleaşi proceduri care duc la adoptarea de legi proaste.

Instituţia Curţii Constituţionale urmează a fi reorganizată. Judecătorii Curţii urmează a fi aleşi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nu pe criterii politice aşa cum se face în prezent.

O altă prevedere importantă prevede apariţia unei structuri administrativ-teritoriale noi - REGIUNEA, ca structură peste actualele judeţe. Şi asa se trece la o altă noutate pe care o va aduce 2013 - Reorganizarea administrativ-teritorială. O REGIUNE va cuprinde mai multe judeţe şi va fi condusă de un guvernator şi de un consiliu regional, iar guvernul va fi reprezentat de un prefect.

Nu în cele din urmă se va modifica Legislaţia electorală. După ce actuala lege a dat un parlament supradimensionat, se doreşte revenirea la sistemul de alegere pe liste sau introducerea unui sistem mixt.

NU doar din punct de vedere legislativ va fi bogat anul viitor. Nu vor lipsi luptele interne din principalele partide. PSD şi UNPR au anunţat deja pentru aprilie un congres extraordinar de reunificare a tuturor social-democraţilor. O lună mai târziu, democrat-liberalii au convocat Convenţia Naţională Extraordinară pentru a alege o nouă conducere după dezastrul de la parlamentare. E foarte posibil să avem congrese extraordinare şi la PNL şi la Partidul Conservator. Dacă la conservatori se aşteaptă confirmarea actualei conduceri, în tabăra liberală lucrurile sunt mai complicate. Preşedintele Crin Antonescu a anunţat deja voalat excluderi şi e de aşteptat ca în cadrul congresului să îşi impună echipa şi programul.

În urma acestor congrese şi inevitabilele lupte pentru putere este posibilă apariţia în Parlament a unei noi forţe politice care pe modelul UNPR să facă nişte jocuri interesante pe fondul unei guvernări de coaliţie care a debutat cu o ceartă pe împărţirea portofoliilor.


×
Subiecte în articol: alegeri locale
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close