Mai cu mângâieri, mai cu dosul palmei prezidenţiale, parlamentarii actualei majorităţi parlamentare au fost îndemnaţi luni de către preşedintele Traian Băsescu să nu pună beţe în roate măsurilor guvernamentale convenite cu FMI şi să nu mai dea dovadă de bâlbâieli în cazul legilor importante aflate în dezbaterea celor două camere legislative, susţin surse parlamentare prezente la discuţie. Şeful statului a admis că deja s-a pierdut un an din cauza scrutinelor electorale pentru impunerea măsurilor necesare anticriză şi a avertizat că orice tergiversare în acest domeniu riscă să apropie calendarul reducerii chletuielilor, implicit cel al tăierilor salariale şi al disponibilizărilor tot mai aproape de alegerile din 2012 cu consecinţe uşor de ghicit: pierderea alegerilor pentru PDL şi aliaţii săi politici.
Preşedintele Traian Băsescu a venit luni, în faţa parlamentarilor să caute înţelegere din partea aleşilor PDL, UDMR, independenţi şi minorităţi şi să invoce nevoia unei coeziuni şi solidarităţi legislative. A contat însă maniera în care a lansat acest îndemn prezidenţial.
Potrivit unor surse parlamentare, deputaţii şi senatorii prezenţi au fost avertizaţi că dacă mai tegiversează mult adoptarea sau susţinerea unor măsuri cu impact social semnificativ, nu va mai exista timp pentru redresarea lucrurilor până la alegeri, cu efecte negative pentru toţi particpanţii actuali la guvernare.
Parlamentarii au fost uşor muştruluiţi să nu mai apară defecţiuni în sânul lor pe anumite legi importante precum cea a ANI sau legile privind sistemul unitar de pensii şi cea a educaţiei, în timp ce membrii executivului Boc au fost luaţi la trei păzeşte pentru a permite o depolitizare a structurilor deconcentrate. Imediat, Boc s-a grăbit să dea asigurări şefului statului că numirile în deconcentrate vor fi făcute profesionist pe bază de concursuri, deşi o parte din procedură a fost declarată pentru a treia oară ca neconstituţională de CCR.
Şeful statului a făcut apel la parlamentari să sprijine măsurile de austeritate care ar trebui luate de jos în sus, arătând că va critica autorităţile de fiecare dată când va constata risipirea de fonduri publice. El a explicat parlamentarilor că era nevoie să se reducă pensiile şi salariile crescute în timpul guvernării Tăriceanu deoarece în prezent riscau să ?îngroape? chiar statul, mai susţin sursele citate.
Pe de altă parte, Băsescu a dat asigurări că nu se pune problema unei remanieri, deoarece este nevoie de solidaritate la nivelguvernamental şiparlamentar pentru implementarea soluţiilor convenite cu FMI şi nu de certuri interne şi lupte pentru portofoliile ministeriale care ar fi fost trecute prin procedura de remaniere.
La rândul său, parlamentarii puterii, în special cei ai PDL, şi-a exprimat temerile legate de consecinţele negative pe care măsurile guvernamentale de reducere a cheltuielilor le vor avea asupra potenţialului electoral al PDL.
Cum unii dintre ei reclamau că nu au cum să explice populaţiei, prin intermediul mass-mediei, motivele luării acestor decizii, Boc a sugerat colegilor de partid că embargoul mediatic la unele canale de televiziune va fi ridicat pentru a permite popularizarea şi explicarea iniţiativelor Executivului.
Independenţii au propus, ca metodă de apropiere a electoratului, crearea unui cont de solidaritate, în care toţi parlamentarii Puterii să verse o parte substanţială din salariul lor, după modelul deja anunţat de preşedintele Băsescu care declara recent că este dispus ca până la sfârşitul anului să-şi vireze salariul într-un fond de solidaritate.
Marius Vulpe, Antena3.ro